Za makedonskoto vazalstvo i ov~arstvo

EVROPSKA DIREKTIVA!

Pi{uva: Ranko MLADENOSKI

  • Se pra{uvam koj vladee so ovaa dr`ava. Dali ovie, kilavive, {to pred dve godini n# ispola`aa so milijarda dolari, so novi vrabotuvawa, so raj vo zemjava Makedonija, ili pak so ova par~e zemja {to ni ostana vladee evropskata direktiva?!
  • Se prisetuvam na edna na{a, makedonska mudrost ({to na{iot umen narod ja smislil bez direktiva od Evropa) koja veli deka "Na volkot mu e debel vratot, zatoa {to sam si gi lovi ovcite". Ovaa narodna mudrost treba dobro da ja znaat prvite vmr-ovci

Makedonija pred deset godini se otka~i od jugoslovenskata Federacija, ama nemo`e nikako da se odlepi od evropskoto zdru`uvawe i od zapadnoevropskiot java{luk.

Go slu{am denovive ministerot za finansii, mladiot gospodin Gruevski, koj na javnosta & objasnuva deka }e mora da se donese zakon za bankite, ne zatoa {to nie toa go sakame ili zatoa {to taka treba, ami samo zatoa {to toa e evropska direktiva. Voop{to ne e va`no toa {to so po dvajca direktori bankata }e ni li~i na avtomobil so dva volana. Va`no e deka Evropa saka taka da vozime. Poto~no, Evropa saka taka da n# vozi.

Se pra{uvam koj vladee so ovaa dr`ava. Dali ovie, kilavive, {to pred dve godini n# ispola`aa so milijarda dolari, so novi vrabotuvawa, so raj vo zemjava Makedonija, ili pak so ova par~e zemja {to ni ostana vladee evropskata direktiva?!

KILAVOST

Nesomneno - da, ili "mo{ne da", kako {to znae da ka`e edna moja kole{ka. Nie igrame po svirkata na Evropa. Taa, istata Evropa koja dozvoli da n# raspar~at na tri-~etiri, taa Evropa na koja voop{to ne & e gajle za na{eto ime, taa Evropa koja si gi pogazi svoite principi i koja ne saka{e da slu{ne za ocenkata na Badinter deka Makedonija gi ispolnuva uslovite za priznavawe, taa istata Evropa koja si go ~uva{e zadnikot i ne saka{e da se ispokara so na{iot ju`en sosed za "nekakov si nejzin severen sosed", taa Evropa koja ni ja kroi sudbinata kako {to }e & tekne, Evropa koja begalcite od Kosovo gi ostavi vo kal na Blace i n# ostavi nas vo kal za da se soo~uvame so 200.000 Kosovari, taa istata Evropa koja svojata (ne)principielnost ja gradi vrz svoite ekonomski interesi, taa Evropa koja ja nosi sintagmata "Stara dama", a na koja mnogu & le`i epitetot "orospija"...

I tokmu od taa "Stara dama" ovie na{i kilavi vladari ~ekaat direktivi. ^ekaat taa "Stara orospija" da "im svirne", pa tie kako "mo{ne umni i ume{ni vladari" da igraat po nejzino.

Po direktiva na Evropa go smenivme imeto, po direktiva na Evropa go smenivme na{iot Ustav i se otka`avme od gri`ata za makedonskiot narod vo sosednite dr`avi, po direktiva na Evropa }e im otvorime albanski univerzitet na Makedoncite od albansko poteklo, po direktiva na Evropa se reformirame i toneme vo bezdna, po direktiva na Evropa nosime zakoni i podzakonski akti, po direktiva na Evropa pi{uvame bankarski zakoni... Pa, dobro bre, znaeme li nie ne{to sami da odlu~ime i sami da napravime?!

VMR-OVCI

O~igledno, ovaa Vlada ne e sposobna ni{to sama da napravi. Na ~elo so Qub~e premierot. ^eka um od Evropskata unija. ^eka nekoj da dojde i da ni gi re{i problemite. ]e se izna~ekame, ako i ponatamu odime po umot na Cile i Arben i po bezumieto na prviot minister.

Se prisetuvam na edna na{a, makedonska mudrost ({to na{iot umen narod ja smislil bez direktiva od Evropa) koja veli deka "Na volkot mu e debel vratot, zatoa {to sam si gi lovi ovcite". Ovaa narodna mudrost treba dobro da ja znaat prvite vmr-ovci. I Cile - alternativnata ovca. I Arben - crnata ovca. Zna~i, daleku e ~ovekot od orelot, a u{te podaleku od dvoglaviot crn orel. Dokolku poinaku ne naredi "Starata dama".

Narodot, sekako, si ja znae rabotata. Saka umni pretstavnici, a ne kilavi vazali. I }e si go ka`e svojot zbor. Koga }e dojde denot. Edna{ go ka`a. Go simna Branko crveniot od prestol. ]e gi simne i ovie, ako prodol`at da se poklonuvaat pred "evropskite direktivi". Toga{ koga }e im dojde denot. A, }e im dojde so vakvi ulav{tini.


Po direktiva na Evropa go smenivme imeto, po direktiva na Evropa go smenivme na{iot Ustav i se otka`avme od gri`ata za makedonskiot narod vo sosednite dr`avi, po direktiva na Evropa }e im otvorime albanski univerzitet na Makedoncite od albansko poteklo, po direktiva na Evropa se reformirame i toneme vo bezdna, po direktiva na Evropa nosime zakoni i podzakonski akti, po direktiva na Evropa pi{uvame bankarski zakoni...Pa, dobro bre, znaeme li nie ne{to sami da odlu~ime i sami da napravime?!