Kratovo

DETSKA LIKOVNA KOLONIJA

Pi{uva: Lidija ARSOVA

  • Ona {to za Bitola pretstavuva Maliot bitolski monmartr, toa za Kratovo e Detskata likovna kolinija "Lazar Sofijanov" koja i godinava }e gi dade svoite vredni rezultati na planot na neguvaweto i razvojot na detskoto likovno tvore{tvo.

Od 11 do 17 juni godinava vo Kratovo se odr`a tradicionalnata, osma po red, Detska likovna kolonija "Lazar Sofijanov" koja gi prodol`uva tradiciite na poznatiot likoven umetnik i pedagog koj tvorel vo Kratovo kon krajot na {eesettite godini od ovoj vek.

Na otvoraweto na godina{nava Likovna kolonija zboruva{e Cane Jankulovski, umetnik od Skopje, rakovoditel na Kolonijata, a recitalot "Lesnovskite yvona" od kratov~anecot ^edomir Ja}imovski go izvede akterot Stra{ko Milo{evski. Na kolonijata svoi dela izlo`ija decata - likovni umetnici od Kratovo, od op{tinite Probi{tip, [tip, Sveti Nikole, Kriva Palanka, Kumanovo, Skopje, Del~evo i Strumica koi tvorea na tradicionalnata tema "Starogradskata arhitektura na Kratovo. Decata niz slikarskite tehniki go pretstavija seto ona {to dava beleg na Kratovo kako eden od najstarite gradovi na Balkanot.

Za najdobrite likovni eksponati se dodeleni nagradi i se podgotvuva izlo`ba po povod Denot na osloboduvaweto na gradot, koja podocna }e go prodol`i svojot pat po izlo`benite saloni i kulturni institucii niz Makedonija.