Vo skopskata naselba "Ilinden"

@ITELITE PROTIV SOCIJALNI BARAKI

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Tie ne veruvaat deka vo socijalnite baraki }e bidat smesteni socijalno zagrozenite i baraat nekoj da im garantira deka barakite ne se nameneti za begalci od Kosovo
  • Na baraweto na Inicijativniot odbor da se raspi{e referendum, pozitivno odgovoril pratenikot vo Parlamentot, Koce Trajanovski, dodeka gradona~alnikot na Ilinden, ^edomir Ristovski, odbil da go poddr`i referendumot

Minatonedelnite verbalni bitki me|u`itelite vo nasel-bata "Ilinden" i oficijalnite pretstavnici od Op{tinata vo istata naselba zavr{ija vo polza na mesnoto naselenie. Okolu 150 gra|ani od ovaa Op{tina bea protiv izgradbata na socijalnite stanovi nameneti za socijalnite slu~ai smesteni vo Detskoto odmorali{te vo ^i~ino Selo. Tie, nivnoto nesoglasuvawe i revolt go iska`aa blokiraj}i gi priodite kon gradili{teto, spre~uvaj}i sekakvo prodol`uvawe na grade`nite raboti.

SOMNE@

Pri~ina za vakvata reakcija na naselenieto, kako {to istaknaa ~lenovite na Inicijativniot odbor koj e formiran po barawe na `itelite, e somnevaweto vo proektot za izgradba. Tie ne veruvaat deka vo socijalnite baraki }e bidat smesteni socijalno zagrozenite i baraat nekoj da im garantira deka barakite ne se nameneti za begalci od Kosovo. Odborot smeta deka se manipulira so niv.

Se sprotivstavuvame na izgradbata zatoa {to na{ata naselba ne gi sozdade problemite na gra|anite smesteni vo ^i~ino Selo. Nas nikoj ne n# pra{a dali sakame na na{ata teritorija da se gradat ovie objekti, veli gospodinot Mile Sazdovski, ~len na Inicijativniot odbor.

Proektot predviduva izgradba na 11 baraki. Dve od niv, nameneti za detska gradinka, bilo planirano da se izgradat vo dvorot na u~ili{teto "Goce Del~ev". Bilo predvideno podocna da se izgradat u{te 15 baraki nameneti za socijalnite slu~ai. No, kade }e se gradat preostanatite baraki i kolku vkupno }e gi ima, na "ilindenci" s# u{te ne im e jasno.

OBVINUVAWA

Na nivnoto barawe da se raspi{e referendum pozitivno odgovoril pratenikot vo Parlamentot, Koce Trajanovski, dodeka gradona~alnikot na op{tina "Ilinden", ^edomir Ristovski, odbil da go poddr`i referendumot. Voedno toj tvrdi deka slu~ajot ima politi~ka zadnina i smeta deka protestot e samo evtina predizborna kampawa na eden od kandidatite za gradona~alnik na Op{tinata za pretstojnite lokalni izbori. Inicijativniot odbor ja negira izjavata na gradona~alnikot Ristovski, istaknuvaj}i deka zad protestot ne stoi SDSM, no ~lenovite od Odborot sepak pobarale poddr{ka od site politi~ki partii za da se stopira izgradbata na barakite.


URBANIZACIJA

Prostorot kade {to treba{e da se izgradat socijalnite baraki, do neodamna be{e golema deponija koja bode{e o~i i od koja se {ire{e nepodnosliva rea. Od 25 maj, so op{tinski pari, grdata slika se pretvori vo prostor podgotven za realizirawe na proektot koj predizvika tolku mnogu nategawa i neprijatni situacii.