Ogledalce, ogledalce

MAKEDONEC NA MAKEDONEC - VASILIE II

Gog ma Gog

Tri imiwa, tri pogledi, tri gneva me obzedoa: Goran Stefanovski, Dimitar Stankoski i Vlado Cvetanovski. Site, koj od koj "pocrn", popesimist. Gleda~i na stadionot nare~en Makedonija! "Eve vi ja topkata, Vie igrajte. Nie }e davame intervjua }e pi{uvame patepisi, }e odgovarame na obvinuvawa?!"

Vo edna bitova piesa od eden na{ prerodbenik (ne mislam na Quben Paunovski i negovata renesansa) pi{uva: "Koga Vi vele{e tate!" Do den denes nikoj ne otkri "{to rekol tate"? Oti site se pravime na udreni!

Ako na dene{nata vlast & zabele`uvam ne{to koga be{e opozicija, toa e {to promenite gi zamisluvala partizanski. I taka gi ostvaruva, po sekoja cena, za sekoe mesto, so site (ne) raspolo`ivi sili. Taa si "donese svoj avtobus lu|e" i sega patuva niz "svoeto vreme", na "svojot prostor".

Sudbina! Samo, kakva?!

Zo{to mi se ~ini deka `iveam vo hotel, a ne vo dr`ava?! Ako mislime deka ni se malku branuvawa, pa nie ve}e sme na otvoreno more! Pra{awe e samo kako da se dr`i kormiloto, da ne propadne brodot?

Vo igrata za opstanok, nema seirxii. Ili site sme, ili nikoj ni{to ne e! Fransis Bekon vo "Benediktinskiot manastir", kako lekcija za na{ite politi~ari, ja "razrabotuva" piesata na umnite kalu|eri: demek tri dena i tri no}i u~eni monasi, raspravale kolku zabi ima kowot? Toa po~nalo da go nervira edno mlado kalu|er~e sednato vo poslednite redovi od Plenarnata sala, se javilo za zbor i naivno predlo`ilo: "Gospodo, zo{to gubime tolku skapo vreme za minoren problem? Da izlezeme od salava, da fatime kow, }e mu ja otvorime ustata i }e mu gi izbroime zabite?!"

Znaete li {to mu rekle starite kalu|eri: "Koj te prati ovde me|u nas, satano edna?!"

Volter nikoga{ ne gi sakal junacite, oti tie sozdavaat golema vreva. Mo`no li e Makedonija da bide "prepolna" so junaci koi prosto ne znaat kakva "pusija" da fatat, za da ja dotol~at svojata tatkovina?

Namesto da se obedinat vo nevoljite (oti samo tie obedinuvaat), na{ite heroi s# pove}e se delat. Da se razbereme: nikoj ne bara obedinuvawe zaradi vojuvawe protiv drug, ami ednostavno zaradi na{iot opstanok. Porazedineti lu|e od Makedoncite sega, vo ovoj moment nemalo, a mo`ebi nema i da ima. Najlo{o e {to sekoj za sebe misli deka go ima "receptot za spasot na Makedonija".

I patriotskoto pa|awe ima kraj. Dali sme dojdeni do nego? Mnogu te{ko sozdavame vrednosti (ne samo nie), ama mnogu lesno od tie vrednosti se otka`uvame (samo nie).

Osvetni~ko vreme! S# nekoj nekomu vrie. Balkan sme, du{mani sme!

Svrteni po sekoja cena kon Evropa (mnogu dobro) ja zaboravame Makedonija i nejzinite posebnosti (mnogu lo{o). Ovde da e kabil o~ite da si gi izvadime, i si gi vadime oti sme si Makedonec na Makedonec - Vasilie II!

Priznavam: nie od Albancite vo Makedonija treba da u~ime, ako ni{to drugo, barem da go sledime Menduh Ta~i, toj golem lanser na izjavi, pogolem i od lansiranata rampa vo Bejkonur. Treba{e Gligorov da si otide od politikata, pa da razberam deka petpati mu podgotvuvale atentati, Ta~i u{te nevlezen, a nekoj sakal da go - atentatira?!

Rasipni~koto kaj eden narod ne e tro{eweto na pari, kolku {to e tro{eweto na lu|e. Osobeno ako gi ima tolku kolku {to sme nie i ako se odnesuvame kako profesorot po odmazda vo edna od sobite na "Hotelot Evropa" od Goran Stefanovski.

Silni se zborovite Gorane, Dime, Vlado! ^uvajte gi, odbirajte gi. Tie se kako cre{ite - vnatre so crvje! I ti Paskale Gilevski!

Kolku i da ne go odobruvam ~inot na Mil~o Man~evski da tu`i novinar i vesnik za naru{eni avtorski prava, moram da priznam deka toj vrven intelektualec i profesionalec znae {to & treba na Makedonija: red i afirmacija!

Koga }e napi{am piesa: "Go prativme strojnik, a toj ni ja grabna nevestata", }e mu ja ponudam na "Debeloto Dim~e" da ja re`ira, se razbira ne po "fa{istoidnite tezi" na Goran, nitu pak po "tretmanot na Vlado Cvetanovski" deka e kriminalec.

Ej, kolku sme bile daleku od Carot i visoko od Gospod! Nam ne ni e getoizirana dr`avata, tuku du{ata. Vo nea dobrovolno se "zatvorame" ne baraj}i izlez od kijametot.

[ekspir ne ja nahrani Anglija, ama ja nau~i da misli oti mudrostite gi sobra na edno mesto, da se slu`i so niv: Hamlet e princot, no Haracie e racioto. Makedonija e kako nekoga{nata dr`ava Danska. Toa "ne{to trulo" e amanetot od na{ite predci zaedni~ki da go otkrieme, a ne zaedni~ki da go dotrulime. Od lo{i muabeti, stanavme pretska`uva~i na sopstvenata apokalipsa!