Makedonsko-albanski "vrski"

KA^ACITE PO PLEN VO MAKEDONIJA

Pi{uva: Srebre LEVKOVSKI

  • Pred nekolku dena edna grupa albanski ka~aci be{e fatena od pograni~nata patrola kaj karaulata vo @irovnica koja ja minuvala granicata za sosedna Albanija so pove}e desetici krupen dobitok
  • Minatata godina vo ova vreme be{e ubien ov~arot na eden privaten sopstvenik {to gi napasuval ovcite vo s. Gorno Jelove, nad Gostivar
  • Na Albancite od na{iot zapaden sosed, onie koi se zanimavaat so {verc na droga, Zapadna Makedonija im e kako Meka za golemo bogatstvo

Ve}e minuva edna decenija kako gra|anite, osobeno Makedoncite od Zapadna Makedonija, vo neviden strav, dewe i no}e, nametnat od albanskite ka~aci i aramii koi sekojdnevno i vo ova isto vreme, koga snegot go nema po vrvovite na planinite, slobodno vleguvaat na na{ata teritorija i gi ograbuvaat `itelite koi se naseleni po planinskite predeli {to grani~at po dol`inata na makedonsko-albanskata granica. Maskirani i vooru`eni do zabi, so raznovidno avtomatsko oru`je i so redenici municija i bombi na pojasite, kako vistinski balisti vo vremeto na "golemoalbanskata" okupacija vo Vtorata svetska vojna, tie tuka doa|aat koga sakaat isto kako da se dojdeni na gosti i poznavaj}i gi site naseleni mesta i nivnite `iteli, ograbuvaat od niv s# {to }e najdat i dobro najadeni i nagosteni se vra}aat na svoja teritorija, vo Albanija, da go odnesat plenot i za kuso vreme pak ovde da se vratat i da izvr{at novo razbojni{tvo.Toa e nivniot sekojdneven `ivot, {to zapo~nuva od sega, pa s# dodeka trae letoto i padne noviot sneg.

Ovoj vid na razbojnici od na{iot sosed, najpove}e se zanimava so ograbuvawe stoka od `itelite na pograni~nite naseleni mesta, no najmnogu toa go pravi so grabe` na celi buluci ovci od op{testveni pretprijatija i zadrugi, kako i od privatnici koi se zanimavaat so odgleduvawe na sto~arstvo i koi ja napasuvaat stokata na planinskite predeli do samata makedonsko-albanska granica.

ALBANSKI [VERCERI

Pred nekolku dena edna grupa albanski ka~aci be{e fatena od pograni~nata patrola kaj karaulata vo @irovnica koja ja minuvala granicata za sosedna Albanija so pove}e desetici krupen dobitok. Pred dve nedeli na granicata vo Debar, kaj s. Spas, be{e fatena isto taka grupa {verceri so stoka od pograni~nata patrola na ARM, pri {to od strana na {vercerite, komandirot na patrolata be{e pretepan i edvaj spasen od slu~ajni minuva~i. Minatata godina vo ova vreme be{e ubien ov~arot na eden privaten sopstvenik {to gi napasuval ovcite vo s. Gorno Jelove, nad Gostivar. Lani bea ograbeni pove}e stotici ovci od Sto~arskoto stopanstvo "Napredok" od Gostivar, zadrugata "Gabrovo" od Nistorovo, Zadrugata "Ko~o Racin" od Lazaropole i od mnogu drugi gra|ani koi se zanimavaat so sto~arstvo vo ovoj kraj.

Vtoriot vid {verceri {to doa|a kaj nas od sosedna Albanija se {vercerite na oru`jeto. Preku nivnite dobro poznati divi pati{ta koi minuvaat niz Korab i De{at, odnosno [ar Planina, natovareni na kowi i magariwa, otkradnati i kaj niv i kaj nas, so polni sandaci vo koi ima rasklopeno najsovremeno avtomatsko oru`je.

Albanskite {verceri na oru`je se skloni oru`jeto da go rastovaraat na na{ite prostori, vo Ki~evo i negovata okolina, po selata kade `ivee ~isto albansko naselenie, a istoto se pravi i vo Gostivar, odnosno vo Tetovo. Makedonskite Albanci od ovie lokaliteti kako golemi meraklii za oru`je, ne gi `alat svoite marki i svoite ku}i, plevni, podrumi, pa duri i gradini i livadi, vo kontejneri izraboteni od jak ~elik, gi polnat so vakviot silen arsenal so ideja da bidat bezbedni i da se branat, a ne znaej}i ni samite od kogo.

ARGATI - RAZBOJNICI

Na Albancite od na{iot zapaden sosed, onie koi se zanimavaat so {verc na droga, Zapadna Makedonija im e kako Meka za golemo bogatstvo, bidej}i tie od pove}e gradovi imaat svoi sorabotnici i od site strukturi, pa duri i od vlasta koja toa treba da spre~i i organiziran kriminal i {verc na droga. Grani~nite premini ]afasan, Blato, Deve Bair, Strumica i Gevgelija, no i drugi mesta, pretstavuvaat sekojdnevni de`urni mesta kade policijata, odnosno carinicite, vo rutinskite kontroli otkrivaat stotici, a ponekoga{ i so toni ha{i{, marihuana, kokain i drug vid narkoti~ni sredstva.

Najsirotite albanski ajduti, pak, ovde sekojdnevno doa|aat so edinstvena namera da rabotat kako argati kaj svoite bra}a po krv za korka leb, da gi nahranat svoite gladni du{i i da odnesat po nekoja marka za svoite semejstva. Niv gi ima nasekade, po pati{tata, po ulicite, po stanicite i pazarite. Rabotat denono}no na zgradite, vo poleto, napasuvaat stoka i s# {to od niv }e pobara nivniot gazda. Taka rabotat do krajot na sezonata, bez da imaat nikakov dokument kaj sebe. A, koga }e zavr{at so rabotite, na krajot na sezonata, i koga }e treba da si odat doma, }e izvr{at nekoe razbojni{tvo, }e izvr{at nekoe siluvawe, }e iskradat s# {to }e najdat vo desetici ku}i i }e fatat pusta pustelija vo nivnata zemja Albanija.

Taka se `ivee sega vo ovie vremiwa vo Zapadna Makedonija. I toa e ovde{no na{e sekojdnevno.