Vo presret na lokalnite izbori vo Republika Makedonija

DPMNE GO PLA]A DANOKOT!

Pi{uva: Dragi IVANOVSKI

  • Na tajniot sostanok na CK po povod proslavata na 10-godi{ninata, liderot na DPMNE go priznal faktot deka negovata Partija platila previsoka cena so ujdurmata so pretsedatelskite izbori i o~ekuva neuspeh na lokalnite izbori
  • Neizbe`noto koalicirawe so DA i DPA kako slamka za spasot na Partijata {to odamna pliva vo vodite na van~omihajlovizmot i nacionalnoto predavstvo
  • Zdru`enata makedonska opozicija go odr`uva posledniot miting vo Bitola pred podnesuvaweto na interpelacija protiv Vladata na 26 juni

Mo{ne brzoto vle~ewe na potezite na akterite na makedonskata politi~ka scena vo nevoobi~aeniot period od godinata koga nastapuvaat najgolemite gore{tini, no ne i godi{nite odmori, bidej}i pogolemiot del od makedonskiot narod odamna e isteran na ulica od negovite "sakani" tribuni i pretstavnici, zboruva za o~igledno vodewe na brzopotezna {ahovska partija koja mo{ne brzo }e zavr{i so pobednik i porazen. Imeno, vo o~ekuvawe na partiite pretsedatelot na Sobranieto da gi raspi{e esenskite lokalni izbori za koi se pretpostavuva deka bi se odr`ale na 10 septemvri ovaa godina, se vr{at zna~ajni pregrupirawa i zabrzano sojuzni{tvo so edinstvena cel da se za~uva ili da se osvoi slatkata vlast i brojnite privlegii {to taa gi nosi vo edna siroma{na dr`ava koja po nastapuvaweto na pluralizmot pove}ekratno e razgrabana i opusto{ena.

EDNO ZA JAVNOSTA, A DRUGO NA ZATVORENA SEDNICA NA CK

Vladeja~kata partija vo troglavata Koalicija za promeni koja be{e stavena na te{ki maki da izleze od `estokata kanonada po povod obidite na albanskite militaristi za relativizacija na me|usebnata granica, pa tvrde{e deka bezbednosta na dr`avata bila dobra, za vedna{ potoa da se svikuvaat sostanoci na Pretsedatelot na Republikata so liderite na site partii zaradi nastanatata bezbednosna sostojba i da se baraat novi i novi garancii od KFOR za toa, ja proslavi na pompezen i nesoodvetno bogat na~in desetgodi{ninata od svoeto formirawe na 17 juni 1990 godina, zaboravaj}i samo na edna "sitnica" deka vo toj period taa be{e prepoznavana kako najnacionalnata makedonska partija vo koja so pravo bea naso~eni o~ite na iljadnici makedonski patrioti koi sonuvaa i se borea za nezavisna, samostojna i obedineta makedonska dr`ava. Sega, 10 godini od nejzinoto formirawe, iako se nao|a na vlast, taa Partija se prepoznava sebesi kako gra|anska partija, a od narodot kako bugarofilska i van~omihajlovisti~ka tvorba na MPO i poznati antimakedonski sili vo sosedstvoto.

Za volja na vistinata, liderite na VMRO-DPMNE takvata orientacija voop{to i ne se trudea da ja zatskrijat taka {to proslavata pomina so takvi simboli: crveno-crno zname i amblem na pokanite koi nikoga{ ne se utvrdeni kako oficijalni partiski simboli na VMRO-DPMNE.

"Poka`avme deka nie sme trajna Partija vo Makedonija, podgotveni da bideme opozicija, a poka`uvame i deka znaeme da vladeeme so dr`avata", istakna Qub~o Georgievski po povod proslavata na jubilejot. Toa be{e za javnosta. Vo sabotata, na sve~enoto Godi{no sobranie na Centralniot komitet na Partijata koe se odr`alo zad zatvoreni vrati, Georgievski ocenil deka kontinuiranoto pa|awe na rejtingot na Partijata po pretsedatelskite izbori se pretvorilo vo vrtoglavo pa|awe na popularnosta. "Plativme u`asno skapa cena za pretsedatelskite izbori koi sega mnogu }e ja ~inat Partijata na lokalnite izbori", rezignirano zaklu~il Georgievski, mislej}i na ujdurmata so polneweto na glasa~kite kutii vo zapadnite delovi na dr`avata vo re`ija na Arben Xaferi i negovata partija. Vo mo{ne ma~na atmosfera na prefrlawe na odgovornosta, aktuelniot Premier `estoko gi kritikuval funkcionerite od VMRO-DPMNE za lo{o, korumpirano, afera{ko i nekompetentno vladeewe i istovremeno povikal na kolektivna odgovornost za sostojbite, so {to stavil vo zabuna del od prisutnite na Sobranieto. Kako edinstvena nade` za podobruvawe na sostojbite Georgievski go poso~il neizbe`noto koalicirawe so DA na Vasil Tupurkovski i DPA na Arben Xaferi na esenskite lokalni izbori.

Slaba uteha ili "ute{enie gre{nim", }e re~e narodot za Partijata koja so pojavata na VMRO - Vistinska makedonska reformska opcija se soo~i so vistinskoto begawe na ~lenstvoto, osven onie koi toa ne go pravat od sram, bidej}i dobile "korka leb" od vlasta na DPMNE so vrabotuvawe na nekoj od familijata i sl.

Vpro~em, dobrite poznava~i na prilikite vo DPMNE }e vi re~at deka po nizata raskoli vo ovaa Partija od koja zaminaa redica makedonski patrioti i istaknati li~nosti od politikata, vo krajna mera taa }e se svede na tandemot Georgievski-Dimovska dokolku i tie na krajot ne zaminat po emigrantskite pate{estvija na Van~o Mihajlov. Vpro~em, opsednatosta na toj tandem so albanskiot faktor vo Makedonija ili Kosovo, tokmu i gi poka`uva vistinskite nameri na tvorcite na ~istkite i raskolite vo DPMNE s# dodeka taa ne gi dobie realnite konturi na eksplicitna bugaromanska tvorba koja treba bez problemi da bide goltnata od makedonskoto glasa~ko telo nenasitno od demokratija i pluralizam, koe za nivna `alost i t'ga s# pove}e se distancira od niv.

OKRUPNUVAWE NA OPOZICIJATA

Liderite na zdru`enata makedonska opozicija SDSM, LDP i DS na koja kako izboren koalicionen partner & se priklu~i i Socijalisti~kata partija na Qubisav Ivanov - Yingo vo Bitola go odr`a posledniot od nizata antivladini mitinzi so cel da se predizvika pa|awe na Vladata i raspi{uvawe na predvremeni parlamentarni izbori. Samiot fakt {to SDSM se drzna da go odr`i posledniot miting vo Bitola ~ii{to 40.000 gra|ani bea posredno ili neposredno o{teteni so aferata TAT tokmu vo vreme na vladeeweto na taa Partija, zboruva za slabostite na DPMNE koja le`erno se zanesuva{e od lovorikite na dlabokite fotelji i privilegii {to im gi dava{e vlasta po pobedata na parlamentarnite izbori '98. Taka, gradot koj saka{e da go proglasi Qub~o Georgievski za po~esen gra|anin, tokmu vo vrska so negovite vetuvawa deka na bitol~ani }e im bidat vrateni ograbenite za{tedi, vide so koj si ima rabota otkako Georgievski "lucidno" im predlo`i da ja vratat sopstveni~kata na TAT, ve}e osudenata Sowa Nikolovska, na ~elo na firmata! Navistina, "avangarden" ~ekor na Premierot, kako {to bi rekol negoviot veren i iskren prijatel Arben Xaferi!

VMRO NA BORIS ZMEJKOVSKI STAPUVA NA SCENA

Iako zadocneto, novata partija na osnova~ot Boris Zmejkovski v sabota }e odr`i Konsitutivno sobranie na koe }e se verifikuvaat mandatite na ~lenovite na Centralniot komitet, }e se izvr{i izbor na partiskite organi i tela, kako i usvojuvawe na statut i programa, so {to VMRO stapuva na politi~kata scena vo edno mo{ne zna~ajno vreme. Od edna strana, ovaa Partija }e ima {ansi da gi pretstavuva nacionalnite i patriotski interesi na golem del od narodot koj se otka`a od Qub~o Georgievski, dodeka od druga strana }e se obide da ja naru{i bipolarnosta {to vladee vo makedonskata politika ili rivalitetot {to be{e dosega prisuten me|u SDSM i VMRO-DPMNE.

Da ne zaboravime, golem del od narodot ne bi bil zadovolen dokolku spomntive dve partii si gi zamenuvaat povremeno dizginite na vlasta, a bez pritoa da se registrira nekakov progres vo izleguvaweto od desetgodi{nata ekonomska kriza koja ja vturna Makedonija na marginite na evropskoto opstojuvawe, so sporedbi edinstveno so onie zemji od Balkanot koi gi pominaa stravotiite na vojnata, a sepak podobro `iveat od nas, ili pak so onie dr`avi koi vo vremeto na porane{niot sistem bea daleku zad nas vo razvojot na ekonomsko-politi~kite odnosi, demokratija i ~ovekovi prava.

Vpro~em, su{tinata na partiite e tie da se zalagaat za ostvaruvawe na barawata na narodot, na glasa~ite koi ne }e moraat da davaat doverba na nevideno (bez da imaat iskustvo od prakticiraweto na vlasta na edna partija), a potoa istata partija da ja "kaznuvaat" glasaj}i za sprotivna partija, barem spored programskite dodvoruvawa ili zalo`bi, kako {to be{e dosega. Toa se odnesuva i za liderite na partiite koi svoeto vodstvo }e mora da go doka`uvaat i vo praktikata, a ne samo vo dr`eweto prazni i verbalni vratolomii koga isklu~ivo se napa|aat nositelite na vlasta, a ne se nudi nikakov izlez od nastanata sostojba. Vpro~em, liderite i partiite i ne mora da bidat svateni kako ve~ni kategorii, bidej}i od iskustvo znaeme deka za ostanuvawe na kormiloto na partijata liderite sekoga{ }e se najdat pri~ini, aminuvani od poltronite i podopa{nicite so koi se obikoleni najvisokite partiski strukturi. Narodot makedonski sepak zaslu`il da ima i podobri partii i u{te podobri partiski lideri koi }e znaat da odgovorat na vistinskite nacionalni i dr`avni interesi i predizvici, koi barem za Republika Makedonija sekojdnevno se stavaat na proba od razno-razni golemodr`avni~ki apetiti.