Pod koi uslovi se {koluvaat makedonskite studenti vo Bugarija

RAZLI^EN TRETMAN I PRIVILEGII

Pi{uva: Viktor CVETANOSKI

  • Ministerstvoto za obrazovanie na Bugarija e zadol`eno sekoja godina da obezbeduva po 30 mesta za makedonskite studenti. Me|utoa, site kandidati treba da se deklariraat oti & pripa|aat na bugarskata nacija
  • Na edna pres-konferencija vo minatata godina oficijalno be{e soop{teno deka vo Bugarija od Makedonija, Moldova i Srbija se {koluvale 1.300 studenti, od koi, najgolemiot broj bile od Makedonija

[koluvaweto na makedonskite studenti vo bugarskite dr`avni fakulteti e regulirano so posebna odluka. Taa e donesena na 20 maj 1997 godina od slu`benata vlada na Stefan Sofijanski. Organizacijata i koordinacijata se zadol`eni da gi sproveduvaat dve ministerstva - za obrazovanie, nauka i tehnologija i za nadvore{ni raboti.

Makedonskite studenti {to se {koluvaat vo Bugarija mo`at da se podelat vo dve grupi, vo zavisnost od tretmanot i privilegiite {to gi u`ivaat. Prvata, poprivilegiranata grupa e taa {to se {koluva besplatno, a pokraj toa dobiva i dr`avna stipendija. So vladinata odluka, Ministerstvoto za obrazovanie e zadol`eno sekoja godina da obezbeduva po 30 mesta koi celosno se finansiraat od dr`avata. Me|utoa, site kandidati {to sakaat da vlezat vo ovaa grupa treba da popolnat odnapred podgotvena molba od koja mo`e da se vidi deka deklariraat oti & pripa|aat na bugarskata nacija. Vo nea gi vnesuvaat samo osnovnite podatoci za sebe i `elbata na koj fakultet sakaat da studiraat, a s# drugo e odnapred opredeleno od nadle`nite slu`bi.

So istata odluka bugarskata dr`ava opredeluva sekoja godina da se zapi{uvaat 120 drugi studenti od Makedonija, no tie se {koluvaat pod drugi uslovi. I tie imaat izvesni privilegii, no ne se tolku golemi kako kaj prvite. Tie ne dobivaat stipendii. Pla}aat {kolarina, no samo edna tretina od taa {to e opredelena za stranski studenti. Vsu{nost, imaat ist tretman kako i bugarskite stipendii {to se zapi{uvaat nadvor od propi{anite kvoti na dr`avata. Tie ne moraat direktno da se deklariraat deka se Bugari, no od dokumentite {to gi potpi{uvale, vo koi bile citirani ~lenovi od nekoi zakoni, mo`elo da se zaklu~i deka imaat bugarski koren.

To~nata brojka na makedonskite studenti {to se {koluvaat vo Bugarija nikoj so sigurnost ne mo`e da ja ka`e. Sigurno taa ne e tolkava kolku {to e opredeleno so odlukata na vladata, i se smeta deka e mnogu pogolema. Se pretpostavuva deka taa iznesuva okolu 1.500. Na edna pres-konferencija vo minatata godina oficijalno be{e soop{teno deka vo Bugarija od Makedonija, Moldova i Srbija se {koluvale 1.300 studenti, od koi, kako {to be{e naglaseno, najgolemiot broj bile od Makedonija. Eden makedonski student denovive soop{ti deka imalo 800 studenti {to bile na bugarska dr`avna stipendija.

Prezemeno od "Utrinski vesnik"