Svetskiot makedonski kongres vo Obedinetite nacii

MAKEDONCI NA MILENIUMSKIOT SOBIR

Pi{uva: Aneta POPANTOSKA

  • Vo Golemata sala na Generalnoto sobranie na Obedinetite nacii vo Wujork sve~eno be{e otvoren Mileniumskiot forum. Na nego zedoa u~estvo pove}e od 1.350 pretstavnici od preku 1.000 nevladini organizacii i civilni dru{tva od nad 100 dr`avi vo svetot
  • Mileniumskiot forum sve~eno go proglasi za otvoren generalniot sekretar na OON, g. Kofi Anan. Vo svoeto izlagawe toj ja naglasi potrebata od nova vizija za OON vo noviot milenium i vo toj kontekst ja pozdravi rabotata na Forumot

Minatiot mesec ~lenovite na Svetskiot makedonski kongres imaa pove}e aktivnosti, me|u koi i u~estvo na Mileniumskiot sobor na Obedinetite nacii. Prvo, na 17 maj pretsedatelot na SMK, Todor Petrov, ostvari sredba so ministerot za nadvore{ni raboti, Aleksandar Dimitrov. Ministerot izrazi zadovolstvo od u~estvoto na SMK na Mileniumskiot forum i izjavi deka Ministerstvoto za vnatre{ni raboti izdalo instrukcii do Misijata na Republika Makedonija vo Obedinetite nacii da postapi pozitivno po aplikacijata na SMK za ~lenstvo vo OON vo Oddelenieto za javno informirawe vo Obedinetite nacii.

Na 19 maj delegacijata na Svetskiot makedonski kongres ja poseti Misijata na Republika Makedonija vo Obedinetite nacii i ima{e priem so {efot na Misijata, ambasadorot Naste ^alovski. Delegacijata go informira ambasadorot za izvr{enata registracija na akreditaciite za u~estvo na Mileniumskiot sobir. Ambasadorot ^alovski izrazi zadovolstvo od u~estvoto na Sobirot i prodlabo~uvaweto na civilniot sektor vo sistemot na Obedinetite nacii i izrazi podgotvenost Misijata na Republika Makedonija vo OON da mu izleze vo presret Svetskiot makedonski kongres.

OTVORAWE

Vo Golemata sala na Generalnoto sobranie na Obedinetite nacii vo Wujork, na 22 maj, sve~eno be{e otvoren Mileniumskiot forum. Na nego zedoa u~estvo pove}e od 1.350 pretstavnici od preku 1.000 nevladini organizacii i civilni dru{tva od nad 100 dr`avi vo svetot. Forumot, vo funkcija na Mileniumskiot samit na {efovite na dr`avi i vladi {to treba da se odr`i od {esti do osmi septemvri vo Obedinetite nacii, ima cel nevladinite organizacii od celiot svet na pragot na 21-ot vek da participiraat vo vo podgotvuvaweto na vizijata na OON za sledniot milenium.

Mileniumskiot forum sve~eno go proglasi za otvoren generalniot sekretar na OON, Kofi Anan. Vo svoeto izlagawe toj ja naglasi potrebata od nova vizija za OON vo noviot milenium i vo toj kontekst ja pozdravi rabotata na Forumot.

Pretstavnicite na Svetskiot makedonski kongres zedoa u~estvo vo rabotata na Rabotnata grupa za ~ovekovi prava. Vo raspravata na tema "Borba protiv rasizmot i rasnata diskriminacija" u~estvo zede i Kiril Durtanoski koj uka`a deka e nerazbirlivo OON da re{ava lokalni problemi za ~ovekovite prava i diskriminacijata, koga vo Obedinetite nacii e izvr{ena navreda na edno od osnovnite ~ovekovi prava na sopstveno ime i identitet na dr`avata Makedonija, koja vo ~lenstvo na OON e primena pod vremenata referenca "Porane{na Jugoslovenska Republika Makedonija". Toa pretstavuva diskriminacija bez presedan za poslednite pedeset godini od formiraweto i rabotata na OON.

RABOTA

Mileniumskiot forum rabote{e na plenarni interaktivni sednici i rabotni grupi na {est pottemi: mir, bezbednost i razoru`uvawe; iskorenuvawe na siroma{tijata, vklu~uvaj}i gi bri{eweto na dolgovite i op{testveniot razvoj; ~ovekovi prava; odr`liv razvoj i `ivotna sredina; soo~uvawe so predizvicite na globalizacijata, postignuvaj}i ednakvost, pravda i razli~nost i jaknewe i demokratizacija na ON i me|unarodnite organizacii.

Me|u drugoto, vo Holot na vlezot vo Obedinetite nacii se odr`a i multikulturna programa vo koja u~estvuvaa grupi od Filipinite, Francija, [vedska, Hrvatska, Paragvaj, Bahami, Taxikistan, Meksiko, Grcija, Jamajka, Bosna i Hercegovina i Ruanda.


Za prvpat vo svojata istorija na Mileniumskiot forum u~estvuva{e i makedonska delegacija koja ja pretstavuva{e Svetskiot makedonski kongres kako edinstvena makedonska delegacija na edinstvenata makedonska nevladina organizacija od site delovi na Makedonija i na Makedoncite od celiot svet.