D-r @an Mitrev, rakovoditel na Centarot za kardiohirurgija vo Skopje

"BAJ-PAS" NA NEDORAZBIRAWATA

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Pacientite od Makedonija nema da mo`at da patuvaat vo stranskite centri, bidej}i site operacii }e se vr{at vo Centarot za kardiohirurgija vo Voenata bolnica
  • So Fondot za zdravstveno osiguruvawe sega potpi{avme dogovor so koj maksimalno mo`e da plati 300 operacii, a za da funkcionira edna klinika potrebno e da se izvr{at najmalku 400 operacii

Od otvoraweto na ovoj Centar za kardiohirurgija vo Voenata bolnica vo Skopje, pa s# do pred edna nedela postoeja problemi na relacija d-r @an Mitrev i oficijalnite strukturi vo zdravstvoto. Ministerstvoto za zdravstvo i Fondot za zdravstveno osiguruvawe kako da nemaa dovolno sluh za re{avawe na nedorazbirawata. Tokmu zatoa, d-r Mitrev duri i ja napu{ti dr`avava so ogromen revolt, iznenaden od neodgovorniot odnos na lu|eto od Fondot.

Iako po negovoto vra}awe be{e obelodeneto deka nedorazbirawata me|u d-r Mitrev i Fondot od edna i me|u d-r Mitrev i Ministerstvoto za zdravstvo od druga strana se nadminati, sepak neodamna povtorno na videlina izlegoa istite problemi. D-r Mitrev izjavi deka nema da vr{i operacii s# dodeka Fondot ne prefrli pari na smetka na Centarot.

PROBLEMI

Se sozdade edno nedorazbirawe, objasnuva d-r Mitrev. Jas imav zemeno otsustvo na odredeno vreme od Germanija i morav da se vratam. Ovde statusot ne be{e re{en vo odnos na toa kako }e funkcionira toj Centar, dali i kako }e se pla}aat operaciite. Seto toa ne be{e sfateno taka kako {to treba, iako mnogu porano na tie oficijalni strukturi jasno im uka`uvav. No, do denot na moeto zaminuvawe, ni{to ne be{e re{eno. Vo toa vreme bev revoltiran, bidej}i ~ovek pravi s# maksimalno, iskreno, so ogromna `elba, a seto toa be{e indiferentno prifateno od nekoi oficijalni strukturi. Jas bev re{en s# dodeka ne se sredat rabotite da ne se vra}am, no bev povikan od ministerot Kqusev koj veti deka s# }e bide vo red. Vedna{ po~nav so intenzivna rabota, me|utoa od drugata strana malku se prave{e vo pravec na re{avawe na postoe~kite problemi. Postoe{e nekoja le`ernost, neprifa}awe na nekoi osnovni principi koi se najnormalni vo svetot i za koi voop{to ne se diskutira, a kaj nas se vodea golem broj diskusii, polemiki.

DOGOVOR

Neodamna e potpi{an dogovor me|u d-r Mitrev i Fondot, koj postoe{e od mnogu porano i treba{e toj da bide realiziran bez mnogu digawe prav vo javnosta. Pacientite od Makedonija so ovoj dogovor nema da mo`at da patuvaat vo stranskite centri, bidej}i site operacii }e se vr{at vo Centarot za kardiohirurgija vo Voenata bolnica vo Skopje.

Jas insistirav samo na edna rabota, a toa e cenite na operaciite da bidat poniski ovde vo Makedonija, no ne na {teta na kvalitetot, bidej}i nudime edna evropska vrvna usluga so site pravila i propisi. Na toj princip }e ostanam, za da funkcionirame najdobro {to mo`eme, veli d-r Mitrev i istovremeno go izrazi svoeto zadovolstvo, bidej}i smeta deka ovoj dogovor e edno priznavawe na institucijata, ozvani~ena kako Kardiohirurgija.

DOKUMENTI?

Site potrebni dokumenti za mojata stru~nost se tuka i s# e jasno, no smetam deka najgolem dokument e rabotata koja{to ~ovek ja pravi. Za sekoja izjava, osobeno javna, lu|eto treba da si snosat odgovornost. Mislam deka takvi izjavi ne treba{e voop{to da se spomnuvaat i osobeno do takva konfrontacija ne treba{e da dojde, bidej}i toa nikomu ne mu koriste{e izjavi d-r Mitrev, negiraj}i ja izjavata na ministerot Danilovski deka "toj nema dokument za stru~nost". Kon problemite treba da se pristapuva pokonstruktivno so `elba da se pomogne, da se napravi ne{to da bide podobro, a ne da se osporuva, negira. Dovolno sme negirani od drugo mesto, ne ni e potrebno da se negirame samite, bidej}i toa bi bilo najtragi~no, dodade d-r Mitrev.

PREDLOG

Spored d-r Mitrev, vo ovoj moment u{te edna kardiohirurgija e ne{to {to ne odgovara, poradi momentnata sostojba vo Makedonija. Ovaa Kardiohirurgija treba {totuku da za`ivee, da dobie svoj razvoj, a istovremeno da mo`at i Fondot i osiguruvaweto da go izdr`at finansiskiot tovar, bidej}i ovie operacii se dosta skapi. Potoa bi mo`elo da se razmisluva za izgradba na u{te edna kardiohirurgija.

So Fondot sega potpi{avme dogovor so koj maksimalno mo`at da platat 300 operacii, a za da funkcionira edna klinika potrebno e da se izvr{at najmalku 400 operacii. So samoto toa nie sme ograni~eni na edno minimalno funkcionirawe, a u{te edna klinika e apsoluten apsurd. Spored site pravila, nekoj {to }e go inicira ponatamu toa pra{awe, se negira samiot kako seriozen politi~ar, veli gospodinot Mitrev.


IDNINA

Na sredbata so edna amerikanska organizacija be{e promovirana idejata pacientite od Kosovo da mo`at tuka da se operiraat. Isto taka, ostvarena e i sredba so edna izraelska delegacija, koja e zainteresirana za sorabotka so na{iot Centar. Be{e dogovoreno pacienti od Izrael, koi ~ekaat pove}e godini na operacija, da mo`at da dojdat vo Skopje i na{ tim zaedno so ekipa od Izrael, da gi operira. Toa e u{te edna potvrda za na{ata stru~nost. Proslavuvaweto na eden mal jubilej - 50 operacii, {to e sekako za po~it, i spomnatata sorabotka, zboruvaat deka za Centarot za Kardiohirurgijata ima idnina, objasnuva d-r Mitrev.