I jazol, i me~ti, i pak na dnoto

INDIJANSKI FASADI PROTIV UROCI!

Pi{uva: Jasminka MARKOVSKA

  • Simpati~ni se ovie baraki so svojata raznovidna fasadna oboenost, pa seto toa izgleda kako da gi bojadisale indijanski voini za protiv uroci, ili pak za da mu vsadat strav na "dr`avniot" neprijatel (Javnoto pretprijatie za stopanisuvawe so stanben i deloven prostor) koe sekoj mig mo`e da napadne bez pardon i da ru{i s# pred sebe
  • Samo na ~ekor od starite baraki, vo prekrasni zgradi `iveat drugite (onie "predodredenite"), vo stanovi so nad 70 kvadrati na koi odli~no im se re{eni site kanalizaciski i odvodni problemi. Pa, na onie gore ve}e im zdodea da gi gledaat onie dolu, a na onie dolu da me~taat i tie nekoga{ da bidat "gore"

Ministerstvoto za ur-banizam i grade`ni{tvo, o~igledno e poneseno od idejata gradot Skopje da bide del od Evropa bez granici. Pa taka, kaj nas od den na den Skopje "pove}e nalikuva" na evropski "grandiozen" grad, a od taa pri~ina vo "metropolata" na evropska Makedonija s# pove}e se gradi i s# pove}e se ru{i.

Onaka, kako za spomen, s# u{te bodat o~i starite baraki vo naselbata (star) "Aerodrom", izgradeni po katastrofalniot zemjotres od 1963 godina. I vo niv, vo garsoweri od samo 28 kvadratni metri so godini `iveat ~etiri~leni, pa i pobrojni semejstva. Naj~esto toa se semejstva so po eden (ponekoga{ nitu eden) vraboten, so niski primawa, so najvisoki mese~ni dava~ki. A za uslovite vo koi `iveat ovie semejstva, najdobro zboruva faktot deka poradi "dobriot" kanalizaciski jazol `itelite od barakite redovno (ponekoga{ i po tripati mese~no) od svojot "poln" xeb pla}aat za ~istewe na kanalizaciskite cevki za da ne se poplavat barakite vo gnasotii i izmet. I niv so godini gi ru{at!

TRETA NIJANSA

Za razlika od niv, samo na ~ekor od starite baraki, vo prekrasni zgradi `iveat drugite (onie "predodredenite"), vo stanovi so nad 70 kvadrati na koi odli~no im se re{eni site kanalizaciski i odvodni problemi. Pa, na onie gore (na `itelite od novite zgradi) ve}e im zdodea da gi gledaat onie dolu, a na onie dolu da me~taat i tie nekoga{ da bidat "gore".

Me|u drugoto, sepak, se simpati~ni i karakteristi~ni ovie baraki (ako na niv taka se gleda) so svojata raznovidna fasadna oboenost (do pola edna, od pola so druga boja i po nekoja ~etvrtina so treta nijansa), pa seto toa izgleda kako da gi bojadisale indijanski voini za protiv uroci, ili pak za da mu vsadat strav na "dr`avniot" neprijatel (Javnoto pretprijatie za stopanisuvawe so stanben i deloven prostor) koe sekoj mig mo`e da napadne bez pardon i da ru{i s# pred sebe.

I toa {to }e ru{i, neka ru{i! Ami lu|eto, kade? Na ulica? Pa, nekoj }e ka`e: Dobro de, {to pani~ite? I za niv }e se najde nekoe "privremeno" re{enie ili neka si kupat stanovi. Sega barem kupuvaweto e "povolno". I samo za niv, za eden metar kvadraten dr`avata dava eden metar kvadraten, a preostanatoto }e si go doplatat. Pa, ako ne im se bendisuva zdelkata so dr`avata, niven problem! I ete, neka doplatat de, so 200 germanski marki (vo prosek) mese~ni primawa, so `ena nevrabotena (ili obratno), so deca, so site dava~ki kon dr`avat i plus DDV, i plus MDV i plus...E, aj neka si doplatat kvadratura za stan so mo{ne "evtin" kvadrat od okolu 1.500 germanski marki. Ete toa ni se neprivremenite stanbeni re{enija {to dr`avata gi nudi (na `itelite od barakite vo star "Aerodrom", na mladite bra~ni parovi i socijalni slu~ai)!!! Dobar i evtin (samo za ednite) biznis, nema {to!

"SVETLI" VETUVAWA

A, za da ne bide s# taka crno, eve nekolku "svetli" vetuvawa, {to ne se novost, a koi vo potpolnost se ostvaruvaat (no, kako?) od Ministerstvoto za urbanizam i grade`ni{tvo. Za naesen, vo plan e izgradba na okolu 800 stanovi {to treba da se gradat niz zemjava. Od Buxetot, spored vladinata programa, }e se finansira izgradbata na novite stanbeni objekti koi }e pridonesat za namaluvawe na brojot na semejstvata {to ne se stanbeno obezbedeni. Toa se stanovi nameneti za mladi bra~ni dvojki i za socijalno zagrozeni semejstva {to (demek) }e mo`e da se kupat so posebni pogodnosti! Stanovite za iznajmuvawe, pak, spored odredbite od dobieniot kredit od Evropskata banka, }e bidat davani na semejstva koi imaat 1.194 dolari ili 75 procenti od bruto-op{testveniot prihod godi{no. Bravo! Taka i treba. Nikako poinaku! Pa taka, po skore{noto zavr{uvawe na konkursot za kupuvawe dr`avni stanovi, ~ii ceni bea astronomski, nov pokriv nad glavata se o~ekuva da dobijat 369 semejstva, od koi 107 (no, dali e taka) socijalno zagrozeni.

Vo ramkite na vakvite "pogodnosti", ne e novost i toa deka istovremeno na{iot minister Kadievski dozvoluva izgradba na celi naselbi divogradbi ({to vo Skopje so tradicija se pravi), na primer vo Debar Maalo i Buwakovec. Ova ministerot ne go pravi od nekakov si inaet, ami smeta deka i onoj koj po nego }e dojde treba da ima {to da raboti, {to da ru{i! Kolku da ne ostane ~ovekot bez rabota!