Kako da oslabite?

OBI^NA DIETA

Podgotvila: Rozita ZAKEVA

Kako da oslabite? Ova pra{awe se postavuva ne samo zatoa {to ne e ubavo da si debel, tuku zatoa {to toa e potreba za odr`uvawe na organizmot vo zdrava sostojba. Debelinata pretstavuva i bolest koja treba da se le~i. Preteranoto debeleewe i pregolemata `elba za jadewe vo pove}eto slu~ai e rezultat na zamor, nervoza ili prikrieno nespokojstvo i nezadovolstvo.

Mnogu `eni, pa i ma`i {tom }e zabele`at deka strelkata na vagata preminuva odredena granica, po~nuvaat so dieta za slabeewe. Naj~esto se preminuva na eliminirawe na nekoi produkti od listata na jadewa. Sekoga{ prvo se zapo~nuva so lebot, proizvodite od bra{no, kako i {e}erot, a mora da se naglasi deka ova e nepravilno.

Koj e vsu{nost mehanizmot so koj izbegnuvaj}i go testoto se postignuva slabeewe? Nakratko toa }e go objasnime na sledniot na~in. Za vreme na vareweto na hranata, bra{noto se pretvora vo {e}er, koj im e potreben na muskulite za nivnata rabota. Edna{ upotrebenata energija, koja im e potrebna na muskulite, se akumulira i transformira vo masnotija kako rezerven materijal. Poradi toa pome|u ostanatoto, lebot i testoto dokolku se jadat vo prekumerna koli~ina predizvikuvaat zgolemena telesna te`ina i debeleewe. Jasno e deka ako gi eliminirame vo potpolnost lebot i {e}erot od na{ata lista na jadewa, organizmot }e bide prinuden da ja tro{i rezervata na akumulirani masnotii. Na toj na~in naslagite od salo postepeno }e se rastvoraat i }e se postigne sakanoto slabeewe. Ova pretvorawe na masnotiite vo {e}er, koi mu se potrebni na muskulite, bara eden pokompliciran biohemiski proces.

Eve, zo{to organizmot mo`e da izdr`i samo nekolku dena apsolutna dieta vo koja nema testo i {e}er, a po toa masnotiite delumno se pretvoraat vo otrovni supstanci (kako aceton), koi imaat {tetni posledici za organizmot. Onoj, koj saka da ja sprovede ovaa dieta, bez konsultacija so lekar, prifa}a drug rizik, t.e. treba da ja zgolemi koli~inata na proteini (meso, jajca) so {to organizmot bi ja dobil potrebnata energija za sekojdnevnite funkcii.


Mali soveti:

1. Ako dr`ite dieta za slabeewe, pijte sekoe utro ~a{a sok od portokali.

2. Odlu~no re~ete mu ne, na pu{eweto, na alkoholot, na slatkite gazirani pijaloci, na masnotiite i na slatkite.