Presmetka na sportskite tereni

PROFESIONALNOST KON OBVRSKITE!

Pi{uva: Koce STOJMENOV

  • O~igleden presedan i na Evropskata rakometna federacija EHF, vo zabranata po site pravila treba da & se dade mo`nost na kaznetata ekipa da go izbere mestoto za odigruvawe na natprevarot, a ne da & se nalo`uva kade da go napravi toa, poto~no da ne izdava naredbi i dvata natprevari da se igraat vo Island. Zgora na toa }e odgovaraat i ma{kiot i `enski klubski rakomet so {to edna godina }e bideme isfrleni od me|unarodnite klupski natprevaruvawa

Makedonskiot sport poleka se gubi vo (ne) odgovornosta na soodvetnite lica i institucii, vlijanieto na politikata i al~nosta na poedinci za postignuvawe ili iskoristuvawe na negovata momentalna pozicija vo sportot. Za uspesite, vo poslednite nekolku godini se aktiviraat naviva~ki grupi, na odredeni li~nosti, klubovite i reprezentaciite im pravat odredeni otstapki ili uslugi, a nekojpat dobivaat i materijalna nagrada. A naviva~ite pak, za da ja opravdaat doverbata, ponekoga{ pristapuvaat kon prezemawe na soodvetni merki i aktivnosti. Vo taa borba za uspeh, tie od emotivni nagoni gi zaboravaat pravilata na sportskata igra i pristapuvaat kon fizi~ko presmetuvawe so nivniot protivnik. Ne ~esto, istite grupi se isprovocirani od soodvetni lica so cel istite da napravat nered za doma{nata ekipa da bide kazneta i isfrlena od kolosek za visoki postignuvawa ili pak da bide kazneta za prethodnata neposlu{nost. Toa osobeno dojde do izraz godinava, koga na nekolku natprevari seriozno bea prekr{eni pravilata na sportskoto odnesuvawe.

PRESMETKI

Najvpe~atlivo be{e na prvenstveniot natprevar vo Prilep me|u Tutunski kombinat - Vardar Vatrostalna kade {to po prethodna isprovociranost od sudiskata dvojka Marjan i Dragan Na~evski rakometarite, naviva~ite i obezbeduvaweto ja preskoknaa tolerancijata i sakaa da vratat milo za drago. Sudiite bea napadnati, a podebeliot kraj go izvle~e Dragan Na~evski, eks - generalniot sekretar na Rakometniot sojuz na Makedonija. Za ovoj nastan, sprotivstavenite strani imaa stari dolgovi.

Vtoriot nastan {to go zafati makedonskiot sport, be{e vtoriot finalen ko{arkarski natprevar od plej-of natprevarite me|u Godel Rabotni~ki i Nikol Fert G, odigran vo Gradskiot park vo Skopje. Naviva~ite, baraj}i nekakov revan{, se zaboravija i na terenot frlaa sekakvi predmeti pri {to be{e povreden eden ko{arkar na gostinskata ekipa, a sudiite pobaraa salata da se isprazni. Potrebni bea pove}e od 40 minuti da se stvorat uslovi za da se doigra natprevarot.

Kruna na site nastani e revan{ - natprevarot od finaleto na Kupot na {ampioni vo rakomet za `eni me|u Kometal \or~e Petrov i avstriskiot {ampion Hipo od Viena. Isprovocirani od avstriskite vojnici od sostavot na KFOR vo Makedonija koi{to vo toj moment se nao|aa na tribinite na SRC Kale, od arogantniot odnos na bankarot i sopstvenikot na Hipo, Guner Prokop, nadopolneto so emotivniot pristap kon natprevarot, naviva~ite, po zavr{uvaweto na natprevarot, zapo~naa presmetka. Na tribinite vedna{ vletaa makedonskite policajci i za kratko vreme so pendrek - palkite ja smirija sostojbata. Na sprotivnata strana, od eden gleda~ be{e udren sopstvenikot na Hipo, Guner Prokop, koj podolgo vreme ostana na podot.

POSLEDICI

Od celiot epilog, namesto da se kaznuva samo organizatorot na natprevarot, vo slu~ajot Kometal \or~e Petrov, se kaznuva Rakometniot sojuz na Makedonija. Na ma{kata rakometna reprezentacija & se zabranuva natprevarot so Island, kako doma}in da go igra vo Rejkjavik, odnosno i dvata natprevari da se igraat vo gosti. Napraven e o~igleden presedan i od Evropskata rakometna federacija - EHF. Zabranata, po site pravila, treba da & dade mo`nost na kaznetata ekipa da go izbere mestoto za odigruvawe na natprevarot, a ne da & se nalo`uva kade da go napravi toa, poto~no da ne izdava naredbi i dvata natrevara da se igraat vo Island. Zgora na toa }e odgovaraat i ma{kiot i `enski klubski rakomet so {to edna godina }e bideme isfrleni od me|unarodnite klupski natprevaruvawa.

Site sportski rabotnici treba da se zamislat i da zapo~nat sportski da rabotat, profesionalno da pristapat kon obvrskite i vo idnina da gi izbegnuvaat nesakanite posledici.