Da sozdavame proizvodi so svetski kvalitet

"SONCE NA GODINATA" VO MAKEDONIJA

Pi{uva: Jasminka MARKOVSKA

  • Preku kampawata na Ministerstvo za trgovija, se postignuva i namaluvawe na brojot na nevrabotenite vo zemjava
  • Vkupniot iznos na nagradite iznesuva{e 2,6 milioni denari. Na konkursot u~estvuvaa pove}e od 100 makedonski firmi

Ministerstvoto za trgovija gi dodeli nagradite za najuspe{nite u~esnici na konkursot "Sonce na godinata". Vkupniot iznos na nagradite iznesuva{e 2,6 milioni denari. Na konkursot u~estvuvaa pove}e od 100 makedonski firmi {to se natprevaruvaa vo tri kategorii i toa za najdobar dizajn na proizvod, najdobar dizajn na pakuvawe i za najuspe{na promotivna kampawa za proizvodi i uslugi vo 1999 godina.

NAGRADENI

Firmata "Bujoto i mobil arte" dobi nagrada od 150.000 denari za najdobar dizajn na mebel, nagradata vo oblasta za ko`ni proizvodi ja dobi firmata "Trius" od Ohrid, a za dizajner na proizvodi od tekstil firmata "Teteks" od Tetovo. Vo ovoj del od konkursot nagradite gi dodeli pretsedatelot na `iri-komisijata, Dimitar Gramatikov.

Za najdobar dizajn na pakuvawe proizvodi i uslugi be{e izbrana firmata "Medalko" od Veles koja{to dobi nagrada od 100.000 denari. Nagradata za najdobra kampawa na doma{ni proizvodi i uslugi ja dobi Zdru`enieto na privatnite proizvoditeli i prerabotuva~i na mle~ni i mesni proizvodi, i na firmata & be{e dodelena nagrada od 500.000 denari. Nagradite bea dodeleni od gospodinot Bo{ko Ja}ovski, ~len i pretsedatel na `iri -komisijata.

Firmata "Ideja plus" za pe~ateniot materijal za Skopsko pivo za serijata "Znaete" be{e izbran za najdobar pe~aten materijal i dobi nagrada od 300.000 denari. Za najdobar propaganden TV-spot be{e proglasen onoj na "Daniel Tav~ovski produkcija" za "Eko - kolor spomeni od OHIS".

CELTA

Celta e vo Makedonija da se sozdavaat proizvodi so svetski kvalitet, a Ministerstvoto za trgovija be{e uspe{en pottiknuva~ tokmu so ovaa kampawa. Preku kampawata na ova Ministerstvo, voedno se postignuva i namaluvawe na brojot na nevrabotenite vo zemjava, kako {to be{e istaknato od ministerkata, Milijana Danevska.

Kampawata "Da sozdavame proizvodi so svetski kvalitet i da kupuvame makedonski proizvodi" ne treba tuka da zapre, bidej}i e od golema va`nost i za dobroto na site nas. Ovaa manifestacija {to se odr`a vo hotelot "Aleksandar Palas" be{e prosledena od premierot na dr`avava, Qub~o Georgievski, od ministrite od Vladata na Republika Makedonija i od vidni stranski gosti koi se uverija deka kaj nas postoi kvalitet. Manifestacijata be{e zbogatena so kulturno-umetni~ka programa koja{to indirektno poso~uva{e i na kvalitetot {to Makedonija go ima, nadvor od proizvodstvoto.