Poseta vo Amerikansko-kanadskata makedonska pravoslavna eparhija

DOM ZA MOLITVA NA ISELENICITE

Pi{uva: Marina STAMENKOVA

  • Poglavarot na MPC, g.g. Stefan, me|u drugoto go podvle~e i zna~eweto na crkvata "Sveti Kliment Ohridski" kako prva crkva na prostorot na Kanada i ja nare~e crkva-majka na ostanatite makedonski crkvi vo Kanada

Makedonskata delegacija pri posetata na Amerikansko-kanadskata makedon-ska eparhija poseti i del od makedonskite crkvi na ovoj kontinent. Posetata na ovaa Eparhija e organizirana po povod odr`uvaweto na Eparhiskoto sobranie na ovaa Eparhija, koe treba da gi ragleda dosega{nite podgotovki za ovogodi{niot crkovno-naroden sobir vo Ontario, ~ij{to doma}in }e bide crkvata "Sv. Kliment Ohridski". Kako va`en nastan pri posetata, Poglavarot na MPC, g.g. Stefan go podvle~e odbele`uvaweto na 35-godi{niot jubilej na pravoslavnata crkva "Sveti Kliment Ohridski" vo Toronto. Toj me|u drugoto go podvle~e i zna~eweto na crkvata "Sveti Kliment Ohridski" kako prva crkva na prostorot na Kanada i ja nare~e crkva-majka na ostanatite makedonski crkvi vo Kanada. Taa za na{ite iselenici pretstavuva dom za molitva, sobirali{te i par~e mesto kade {to mo`e da se po~uvstvuva makedonskoto nebo.

Rezultatite {to taa crkva gi ima postignato vo ova 35-godi{no postoewe se za pozdravuvawe i mo`e da se re~e deka makedonskata pravoslavna crkva "Sveti Kliment Ohridski" vo Toronto ne e samo vode~ka na Severno-amerikanskiot kontinent, tuku e edna od prvite crkvi voop{to nadvor od Makedonija ona {to taa go ima postignato na duhoven, patriotski i nacionalen plan mislam deka realnite hroni~ari na sovremenata makedonska, nacionalna i crkovna istorija }e & go dadat mestoto na taa crkva {to navistina & prilega, istakna g.g. Stefan.

Delegacijata na MPC gi poseti Wujork i Wu Xersi, a svoja Bogoslu`ba odr`a i vo manastirot posveten na "Sveti \or|i " - manastir podgnat od Makedonec, po poteklo od Prespa. Poglavarot ja iskoristi mo`nosta da istakne deka i vo Wujork Makedoncite uspeale da kupat lokacija za izgradba na makedonska pravoslavna crkva "Sveti Kliment ", kako i prijatnata vest deka sekade niz Eparhijata, makedonskite crkvi se obnoveni i vo tek na izgradba se pove}e crkvi, koi se gradat po primerot na crkvite od rodniot kraj.

Isto taka toj ja istakna potrebata sekoja eparhija da dobie svoj vladika. Nam vo momentov ni nedostigaat najmalku ~etiri arhijerei za da se zadovolat potrebite vo osum eparhii, obrazovnite institucii i Sinodot. Ima kandidati, no tie ja prolongiraat hirotonijata, re~e arhiepiskopot g.g. Stefan.