Gradski park - Skopje

NOVO RUVO BEZ @ABJA PESNA

Pi{uva: Aneta POPANTOSKA

  • Aktivnostite za revitalizacija na ovoj najatraktiven del od Skopje se vo tek i, spored najavite, negovoto razubavuvawe treba da zavr{i do po~etokot na letoto
  • Ezercata se "okupirani" od `abite, koi{to mo`at da nadvikaat i edna cela filharmonija!
  • Dali skopjani kone~no }e mo`at da u`ivaat vo prirodata i sve`iot vozduh, {etaj}i pokraj ezercata i preminuvaj}i gi malite mov~iwa?

Gradskiot park, edno od najomilenite mesta za pro{etka na skopjani, dolgo vreme e ostaveno na zabot na vremeto.

Aktivnostite okolu revitalizacijata na ovoj najatraktiven del od Skopje se vo tek i, spored najavite, negovoto razubavuvawe treba da zavr{i do po~etokot na letoto. Vo ova proletno "za`ivuvawe" se predviduva doteruvawe i obnovuvawe na trevnicite, ureduvawe na patekite, postavuvawe kandelabri, klupi i korpi za otpadoci. Duri i fontanata, koja{to se nao|a zad kafeanata "Kermes", }e bide renovirana. Pri nejzinoto "doteruvawe" }e se te`nee taa da go dobie svojot avtenti~en izgled.

Vo stariot del od Parkot, glavnite pe{a~ki zoni se ve}e asfaltirani, postaveni se okolu pedesetina kandelabri, a planot e da se postavat u{te tolku. Predvideno e postavuvawe na pove}e klupi i korpi za otpadoci. Isto taka, vo ovoj del od Gradskiot park se planira ras~istuvawe na zelenite povr{ini, a potoa sleduva i nivno ureduvawe i obnovuvawe.

Aktivnostite okolu "doteruvaweto" na Parkot nema da gi odminat nitu ezercata. Tie se zapu{teni, pri pro{etkite niz Parkot od niv se {iri neprijatna mirizba, a minuva~ite se postojana meta na bezbroj insekti.

Planirano e ezercata i kanalite me|u niv da se is~istat, da se dovedat vo zadovoluva~ka sostojba i da se poribat.

Dali skopjani kone~no }e mo`at da u`ivaat vo prirodata i sve`iot vozduh, {etaj}i pokraj ezercata i preminuvaj}i gi malite mov~iwa?

Denes sigurno ne, bidej}i zeleniloto go ima, no ezercata se "okupirani" od `abite koi{to mo`at da nadvikaat i edna cela filharmonija! Okolinata na ezercata e "prebogata" so insekti, a od niv mo`e da se napravi izvonreden insektarium!!!

E, mov~iwata se druga prikazna. Onie koi s# u{te opstojuvaat se vo bedna sostojba, a od drugite e ostanata samo metalnata konstrukcija. Dokolku ste avanturist i re{ite da preminete preku niv, po`elno e da se dvi`ite pokraj ogradata za da ne propadnete vo dupkite ili, ne daj bo`e, da padnete vo "bistrata" voda!