Miting na zdru`enata opozicija "Za Makedonija zaedno"

INTERPELACIJA NA VLADATA

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Na 26 juni }e podneseme interpelacija za glasawe za doverba na Vladata, a na 29 juni mora da se glasa za nejzino zaminuvawe, re~e liderot na zdru`enata opozicija, g. Branko Crvenkovski
  • So Makedonija vladeat partiski teroriristi, re~e pretsedatelot na Demokratskiot Sojuz, Pavle Trajanov

Dolgoo~ekuvaniot i najavuvaniot miting na zdru`enata opozicija "Za Makedonija zaedno" se odr`a na 18 ovoj mesec na plo{tadot "Makedonija" vo Skopje. Pokraj zdru`enata opozicija, mitingot go poddr`aa Socijalisti~kata partija, Gra|ansko - liberalnata, Sojuzot na levite sili, Demokratska partija na Srbite i drugi.

Mitingot zapo~na vo docnite popladnevni ~asovi, koga na gradskiot plo{tad po~naa da pristignuvaat koloni lu|e od site gradovi na Makedonija, koi so sebe nosea paroli: "Dolu Vlada", "Sakame izbori" itn. Be{e pro~itana Deklaracija za predvremeni izbori i be{e pobarano Vladata na Republika Makedonija da podnese ostavka, bidej}i toa e najdobroto {to taa mo`e da go napravi za svojot narod. Na mitingot prisustvuvaa nekolku desetici iljadi gra|ani koi go prosledija obra}aweto na trojcata lideri, organizatori na mitingot, Risto Penov, Pavle Trajanov i Branko Crvenkovski.

Na prisutnite najnapred im se obrati, liderot na LDP i gradona~alnik na Skopje, Risto Penov, koj re~e deka bezbednosta na dr`avata e zagrozena kako nikoga{ dosega i toa od lu|eto na koi gra|anite im ja dadoa doverbata. Se sobravme denes, zatoa {to ja sakame Makedonija, za{to sme nezadovolni od vlasta. Na 7 maj zapo~na zdru`uvaweto na opozicionite partii, ve~erva na 18 maj na plo{tadot vo Skopje se zdru`uva narodot za Makedonija, re~e Penov. Gra|anite na Makedonija izla`ani, navredeni, razo~arani, denes se sobiraat vo Skopje, od utre vo drugite gradovi, zatoa {to znaat deka vo Makedonija mo`e podobro da se `ivee. Zdru`enata opozicija so jasna reformska platforma mo`e da ja povede Makedonija napred. Taa ima lu|e so vizija, volja i znaewe da ne izvle~e od krizata.

So Makedonija vladeat partiski teroristi, re~e pretsedatelot na Demokratskiot Sojuz, Pavle Trajanov.

Liderot na zdru`enata opozicija, Branko Crvenkovski, ovoj miting go oceni kako makedonski referendum. Toj re~e deka ovaa ve~er ni{to ne zavr{uva, tuku ova e po~etok na krajot na ovaa Vlada. Nemam namera da muabetam so Georgievski, tuku da go simnam od vlast. Vo naredniiot period imam pova`en sogovornik od nego, a toa e narodot, re~e Crvenkovski. Od ovaa ve~er zapo~nuvaat mitinzite vo Prilep, [tip, Ohrid, Strumica i Bitola. Na 26 juni }e podneseme interpelacija za glasawe za doverba na Vladata, a na 29 juni mora da se glasa za nejzino zaminuvawe.