Problem so izdavawe na li~ni karti

DR@AVAVA, ZA NEKOI MAJKA ZA NEKOI MAKEA!

Pi{uva: Rozita ZAKEVA

  • Zamislete kako izgleda toa da `iveete na edna adresa, na koja{to vi doa|aat smetkite za voda, za telefon, za struja, a na taa ista adresa da ne vi dozvoluvaat da izvadite li~na karta
  • Za apsurdot da bide u{te pogolem, na adresata kade {to im pristignuvaat bele{kite za struja, voda i telefon im pristignuva i smetka za danok na imot

Slu~ajov ne e edinstven. Nere{enite pravno-imotni odnosi vo dr`avava, zakoni vo postapka i doneseniot Zakon za denacionalizacija se nade` deka koga-toga{ nekoi problemi na obi~niot ~ovek }e se razre{at i toj nema svojata identifikacija da ja bara od vrata na vrata, po instituciite koi se nadle`ni za toa.

PROMENA NA ADRESATA

Pred okolu deset godina na ulicata "Prvomajska broj 4", vo naselbata Usje se grade{e. Zemji{teto ne e urbanizirano, no koga dr`avata nema sredstva da gi obezbedi svoite gra|ani so dom, sekoj se snao|a na svoj na~in. Taka i ovie lu|e vo ridot nad nekoga{nata "Staklarnica" si izgradija svoi ku}i, domovi. Iako mestoto ne e urbanizirano, vo po~etokot, na ovoj del od gradot, mnogu raboti mu nedostigaa, so tekot na godinite mnogu od niv si dojdoa na svoeto mesto: struja, voda, asfaltiran pat, telefon. Za seto ova minaa deset godini, pa sigurno i za dobivawe li~ni karti na ovaa adresa }e izminat u{te tolku. Zasega nivnite li~ni karti se na stari adresi kaj roditelite ili pak starite `iveali{ta, no {to se slu~uva dokolku roditelite go prodadat stanot i se iselat ottamu, pa `itelite od "Prvomajska broj 4" mora da gi promenat i adresite na `iveewe, t.e. li~nite karti. Problemot se slu~uva tokmu tuka, vo na~inot na dobivawe li~na karta. Zamislete kako izgleda toa da `iveete na edna adresa, na koja{to vi doa|aat smetkite za voda, za telefon, za struja, a na taa ista adresa da ne vi dozvoluvaat da izvadite li~na karta. Na ova se nadovrzuva i podatokot deka kosovskite Albanci i mnogu drugi koi doa|aat da `iveat vo dr`avava, polesno go re{avaat svojot status za razlika od ovde{nite Makedonci, ~ii{to koreni so vekovi nanazad im se ododvde.

OD VRATA NA VRATA

Ovie lu|e za dobivawe na li~na karta, so adresa onamu kade {to `iveat, okolu deset godini, se obra}aa najprvo vo policiskata stanica vo Avtokomanda od kade {to bea upatuvani vo stanicata na Bit-pazar. Od ovde dobivaat re{enie spored koe nivnoto barawe e neosnovano. Citiram del od tekstot: "Ne prezentirala dokument za sopstvenost na ku}ata na ovaa adresa kade {to saka da se prijavi, so {to ne e ispolnet ~len 2 stav 2 od Zakonot za prijavuvawe i `iveali{te, spored koj gra|aninot ima obezbedeno stan za `iveewe, ako toj ili ~len na negovoto semejstvo ima vseliv stan, po osnov na sopstvenost ili dogovor za koristewe stan". Ova zna~i deka e potrebno da se dosobere kompletna dokumentacija za sopstvenosta na imotot. Sleduva ~ukawe na pove}e vrati, no sekade so nekakavo obrazlo`enie, no ne i epilog na prikaznata. Pobarano e vo Gradskiot komitet za urbanizam, komunalno-stanbeni raboti, soobra}aj i za{tita na ~ovekovata okolina na grad Skopje, da im se dodeli broj za ku}ata, kade {to pozitivno im e odgovoreno i istiot go imaaat dobieno. Sleduva katastarsko prefrluvawe na zemji{teto. Toa, spored istituciite ne e vozmo`no zatoa {to zemji{teto e nacionalizirano, iako glasi na ime na gazdata. Za apsurdot da bide u{te pogolem, na adresata kade {to im pristignuvaat bele{kite za struja, voda i telefon im pristignuva i smetka za danok na imot, koja{to tie kako i site gra|ani vo dr`avava se dol`ni da ja platat.

KOJ TROPA, ]E MU OTVORAT!?

Ostanuva navistina da se zapra{ame, zo{to nekoi pravno-imotni odnosi vo dr`avava i po deset godini s# u{te se nerazre{eni. Fakti~ki, dr`avava za edni e majka, a za drugi makea, a najte{ko im pa|a na onie na koi im e majka, a taa, dr`avava, kon niv se odnesuva kako makea. Vo momentov lu|eto od ulicata "Prvomajska broj 4" se zamorija od tropawe po vrati, no se nadevaat deka so Zakonot za denacionalizacija nekoi nepravdini }e se ispravat i tie kone~no }e ja dobijat svojata li~na karta so mesto na `iveali{te, ulica "Prvomajska broj 4", i nema na ovaa adresa da dobivaat samo smetki za pla}awe. Zna~i, kolku i da saka{ vo dr`avava da si go regulira{ mestotot na `iveewe izgleda toa ne e vozmo`no bez prijateli, zatoa {to vo ovaa ulica ima i takvi koi dobile li~ni karti. Niv im e najlesno, tie znaat kade `iveat. A, ostanatite, }e potropaat u{te malku po instituciite na vlasta, a koj tropa }e mu otvorat!?