Otvorena biblioteka vo Studentskiot dom "Goce Del~ev"

NA MAL PROSTOR - MNOGU KNIGI

Podgotvila: Aneta POPANTOSKA

  • So otvoraweto na bibliotekata, studentite imaat mo`nost da se snabduvaat so potrebna literatura, bez da gi posetuvaat drugite biblioteki vo Skopje

Neodamna, vo Studentskiot dom "Goce Del~ev" vo Skopje e otvorena nova biblioteka. Taa e smestena vo eden od blokovite na Domot i raboti od 19 do 22 ~asot. So otvoraweto na bibliotekata, studentite imaat mo`nost da se snabduvaat so potrebnata literatura, bez da gi posetuvaat drugite biblioteki vo Skopje.

Bibliotekata vo Studentskiot dom "Goce Del~ev", iako se nao|a na mal prostor, raspolaga so bogat fond knigi. Najgolem e izborot na dela za makedonskiot jazik i literatura, no i dela od makedonskata istorija. Svoj pridones za zbogatuvawe na kni`evniot fond na bibliotekata dadoa golem broj izdava~ki ku}i, kni`arnici i individualni sponzori.

Me|u donatorite se i Izdava~koto pretprijatie "Kultura", koe ima podareno okolu 20 knigi, potoa kni`arnicata "Tabernakul" - 47 dela, kni`arnicata "Menora" - devet knigi, a od Izdava~kata ku}a "Zumpres" bibliotekata dobi dvaesetina dela od poznati makedonski avtori.

Institutot za makedonska literatura podari 13 dela, a odredeni knigi se podarok od individualen podaruva~. Dru{tvoto na pisatelite na Makedonija dade golem pridones, podaruvaj}i 42 knigi, dodeka NIP "Studentski zbor" podari 35 knigi. Izdava~kata ku}a "\ur|a" dade svoja donacija od 29 knigi, a pove}eto od niv se vo dva primeroka.


So svoja donacija se pojavi i na{iot nedelnik "Makedonsko sonce", koj na bibliotekata & ja podari knigata "Makedon~eto" od Petros Vocis.