Forum

VO EVROPSKATA UNIJA SO PARTISKA KNI[KA

Vojdan Tenevski

Pred 7-8 godini vlasta tvrde{e deka Makedonija }e bide [vajcarija na Balkanot. Za toj period [vajcarija dvojno go zgolemi BNP, a Makedonija stana dvojno posiroma{na dr`ava. BNP od 2.500 se svede na 1.200 dolari. Namesto [vajcarija, trgnavme kon afri~kiot standard. Vo 2000 godina, Makedonija gi zapo~na pregovorite za asocijativno ~lenstvo vo Evropskata unija. Dali `elbata mo`e da ostane samo `elba ni da se povtori sonot za [vajcarija? Mo`e li namesto da bideme poblisku do evropskite standardi, da bideme mnogu podaleku od toa {to sme denes? Dodeka vo EU stopanstvoto se rakovodi isklu~ivo od stapkata na profitot, kaj nas dominira politika, pa zatoa imame i partisko stopanstvo, odnosno stopanstvo na pozicijata i stopanstvo na opozicijata. Edno vreme bea prepoznatlivi kolektivite na SDSM, LP, a denes na VMRO-DPMNE, DA, DPA. Sekoja vlast nastojuva da ima svoe zakonodavstvo, da zapo~ne od NULA, a ne da dodava na steknatoto bogatstvo.

Makedonija e na Balkanot, a toj e vo Evropa. Ni sme del od taa Evropa i ne mo`eme da bideme del na Afrika, na Bliskiot Istok! Zo{to domot da go gradime od keramidi, a ne od temel? Zo{to da ne utvrdime redosled, prioritet na vrednostite koi }e n# pribli`at do Evropskata unija? Makedonija mora da stane pravna dr`ava, da funkcionira bez ogled koja politi~ka partija e na vlast. Pravoto mora da se primenuva na site, od vrvot do dnoto, da va`i i za vlasta i za opozicijata, taka e vo Evropskata unija. Kaj nas toa ne va`i.

Na{ata dr`ava ima mnogu prioritetni problemi. Od niv treba da se zapo~ne. Nie imame dobri zakoni. Tie se prepi{ani od Evropa. Ama imame lovokradci, ribokradci, {umokradci, vodokradci, uzurpatori na dr`avno zemji{te, bez politi~ka i komunalna kultura. Del od nas sozdava deponii vo gradovite, vo nacionalnite parkovi, vo planinskite reki. Eden golem del od dr`avnata uprava se reketari, bidej}i sekoja usluga si ima i svoja cena.

Vo Makedonija mnogu raboti se dvi`at nad 50 % - nevraboteni, siva ili crna ekonomija, divogradbi, neplatena nabavena stoka, piratstvo. Dolg, vnatre{en i nadvore{en, od pove}e milijardi amerikanski dolari. Namesto stopanski menaxeri, imame politi~ki komesari.

Evropskite gra|ani mo`at samo da se "krstat" za nekoi na{i "biseri". Tamu ne mo`e da se slu~i ~len na vlada, koj napravi soobra}ajka, da ne po~eka da se napravi uvid i zapisnik, ne mo`e da se slu~i divogradba, da ne se plati nabavenata stoka, danokot i drugite obvrski kon dr`avata.

Kako nekoga{ i denes, na cena e partiskata kni{ka, a monopolite stanuvaat s# pobrojni. Toa ne vodi kon EU.