Forum

PO BITOLA, NA RED E [TIP, STRUMICA, VELES

Jelka Mihajlovska

Nema den Makedonecot da ne se isprovocira. Od paravojska, bojkot na popisot, neglasawe na Ustavot, navodno truewe na u~enici od albanskata nacionalnost, demokratija na konsenzus (veto), potpretsedatel Albanec, barawe na status na narod, ikonografija na tu|a dr`ava, himna, zname na tu|a dr`ava, mitski narod, Slavomakedonci itn.

Najnova provokacija e baraweto za otvorawe na paralelka vo gimnazijata vo Bitola na albanski jazik. Utre }e navalat u~enici od Tetovo, Debar, Gostivar, Kumanovo, pa i od nekoja sosedna zemja, za nekoja godina }e se baraat pove}e paralelki, pa i internat za u~enicite od drugite gradovi! Krajot ne se nayira, a provokaciite }e rastat.

^elnicite na politi~kata partija na PDPA-NDP (neregistriranata DPA) i PDP, jasno i glasno ka`aa deka makedonskoto malcinstvo vo Albanija ne mo`e da gi u`iva istite prava kako Albancite vo RM, bidej}i tie tamu bile pomalku, a ovie tuka se mnogu pove}e i pretstavuvaat i politi~ka i ekonomska sila. Zna~i, pravata zavisat od silata, odnosno pritisokot koj se vr{i sekojdnevno. Po ovaa filozofija na Xaferi, Ta~i, Ziberi, Aliti se bara paralelka od 6-7 u~enici, kolku {to sega gi ima vo Bitola?!

Nema {to. Toa e "demokratijata" na Xaferi, koj{to ve}e desetina godini e "garant" za opstanokot na Republika Makedonija.

A po Bitola, scenarioto }e se "preseli" vo Strumica, [tip, Veles. Bez provokacii, nema golemi voda~i na plemiwa. Gra|anskata dr`ava mo`e da pri~eka.