Borba za kvadrat pove}e

PRO[IRUVAWE NA BALKONITE NA ZGRADITE

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Pro{iruvaweto na balkonite na stanbenite objekti e vo soglasnost so Zakonot za prostorno i urbanisti~ko planirawe, koj predviduva podobruvawe na uslovite za `ivot. No, bez potrebnata dokumentacija i bez soglasnosta od va{ite sosedi (stanari), ne o~ekuvajte deka }e dobiete dozvola od podra~nata edinica na Ministerstvoto za grade`ni{tvo i urbanizam

Eden od najgorl~ivite problemi na mladite bra~ni parovi e nere{enoto stanbeno pra{awe. Poradi nemawe sopstven stan, tie `iveat so svoite roditeli. Stanuva zbor za kolektivni stanbeni objekti so mala kvadratura, koi se pretesni za `iveewe na edno ~etiri~leno semejstvo, a da ne zboruvame za `ivotot na dve semejstva na toj prostor. Nemaj}i pari da kupat pogolemi stanovi i vo potraga po poudobni uslovi za `iveewe, skopjani po~naa da gi pro{iruvaat balkonite na zgradite vo koi `iveat. Pro{iruvaweto e mnogu malo i pra{awe e kolku }e ja podobri udobnosta. Ovaa pojava vo gradot Skopje dobi epidemski razmeri i go izmeni izgledot na zgradite za `iveewe.

Pro{iruvaweto na balkonite e vo soglasnost so Zakonot za prostorno i urbanisti~ko planirawe, koj predviduva podobruvawe na uslovite za `ivot, velat vo podra~nite edinici na Ministerstvoto za grade`ni{tvo i urbanizam. Toa e dozvoleno dokolku postoi soglasnost od site stanari, odnosno od sopstvenicite na stanovite. Za ovie grade`ni zafati, vo zavisnost od zonata kade {to se nao|a zgradata, stanarite pla}aat komunalii. Na primer, vo prvata i centralna gradska zona eden kvadrat ~ini okolu 30 gm. Sekoj {to re{il da bide pokomoten, vo po~etokot }e treba da raspolaga so 1.500 gm, a potoa sleduvaat i dopolnitelni tro{oci za razubavuvawe na toj prostor.

Od soodvetnoto Ministerstvo se veli deka va`en uslov za dobivawe dozvola za pro{iruvawe na balkonite e da se po~ituvaat standardite za seizmi~ka gradba, a seizmi~kata statika na objektot ne smee da bide naru{ena. Proektot treba da bide revidiran od druga stru~na institucija po izbor na proektantot. Dozvolite za pro{iruvawe se davaat glavno za postari zgradi, ~ii stanari imaat realni potrebi za pogolem prostor. Dotolku pove}e {to starite stanovi se so mala kvadratura i pro{iruvaweto na balkonite e edinstveniot na~in za podobruvawe na uslovite za `iveewe.

POTREBNA DOKUMENTACIJA

Glavniot gradski arhitekt, Qup~o Georgievski veli deka site podra~ni edinici na Ministerstvoto za urbanizam i grade`ni{tvo na gradskoto podra~je }e treba vnimatelno i analiti~ki da gi razgleduvaat barawata za dogradba na balkonite vo kolektivnite stanbeni i individualni zgradi za `iveewe, treba da se vnimava i na sopstvenosta na zemji{teto, da se po~ituva grade`nata i regulacionata linija i urbanisti~kite parametri. Da se prilo`i revidiran proekt za seizmikata na objektot i tekstualen elaborat od proektantot, a nadgradbata na fasadata ne smee da ja naru{uva estetikata na objektot. Dokolku nedostiga eden od navedenite parametri, toga{ nema da se dobie dozvolata za pro{iruvawe na balkonite. Inaku pro{iruvaweto na balkonite treba da bide vo soglasnost so dozvolata od nadle`nite organi, a otstapkite gi kontrolira grade`nata inspekcija. Ako se voo~at nepravilnosti , grade`ni otstapki i neprijaveni kvadrati pri gradeweto, inspektorite donesuvaat re{enie za urivawe, koe{to go realizira urbanisti~kata policija. Ova retko se sproveduva, a vklu~uvaweto na kaznite vo Zakonot za prostorno i urbanisti~ko planirawe bi trebalo da ja razvie svesta na gra|anite, koga e vo pra{awe pro{iruvawe na nivnite balkoni.

Od Gradskiot sovet za arhitektura, koj{to raboti vo ramkite na glavniot gradski arhitekt velat deka pogolemiot del od pro{irenite balkoni ja naru{ile estetikata na zgradite i prostorot okolu niv, izmeneta e i grade`nata linija, a nedostasuva i soodveten elaborat od aspekt na seizmikata.

Ovaa pojava e prisutna vo site podra~ja na gradot Skopje, kade {to ima kolektivni objekti za `iveewe. Skopjani vo nedostig na poudoben prostor za `iveewe, i vo idnina }e prodol`at udobnosta da ja sozdavaat na ovoj na~in. No, bez prethodno navedenite dokumenti i bez dozvolata na stanarite (sosedite od va{ata zgrada), ne gi pro{iruvajte va{ite balkoni, zatoa {to sosedite i nadle`nite institucii mo`at da vi go ispraznat xebot.