Stavovite zavisat od poziciite

MAKEDONCITE SO ISLAMSKA VEROISPOVED, ZLOUPOTREBUVANI VO POLITI^KIOT MARKETING

Pi{uva: Petar \OR\IEVSKI

  • Vo Deklaracijata od 6 i 7 maj 1995 godina, donesena na Vtoriot kongres na partijata, "VMRO-DPMNE gi osuduva site re`imi i poedinci koi vo minatoto na makedonskiot narod pridonesuvale za podelbite, migraciite i asimilacijata na Makedoncite so islamska veroispoved. VMRO-DPMNE se zalaga za itno splotuvawe na Makedoncite so islamska veroispoved vo edinstveniot makedonski nacionalen korpus". No, denes e poinaku

Stavovite ne treba da se menuvaat vo zavisnost od pozicijata na koja se nao|ame. Ne treba da se poreknuva prethodno ka`anoto. Toa denes ~esto go pravi nositelot na vlasta vo Republika Makedonija VMRO-DPMNE, koj za vreme na opozicioniraweto gleda{e so poinakva prizma, kritikuvaj}i ja vlasta i gradej}i svoja pozicija kaj narodot. Seto toa pretstavuva kula od karti koja brzo se sru{i i nema mo`nost da se dodr`i ili ispravi.

Se promenija i pogledite na ovaa porane{na najnarodna partija kon pravata na Makedoncite so islamska veroispoved. Se zaboravija odlukite doneseni na Vtoriot kongres na VMRO-DPMNE odr`an vo Ki~evo na 6 i 7 maj 1995 godina, a posebno Deklaracijata za Makedoncite so islamska veroispoved, kako nedeliv del od makedonskata nacija:


DEKLARACIJA

ZA MAKEDONCITE SO ISLAMSKA VEROISPOVED, KAKO NEDELIV DEL OD MAKEDONSKATA NACIJA

Makedoncite so islamska veroispovest se nedeliv del od makedonskoto nacionalno telo. Tie so svoite sonarodnici od drugite veroispovedi gi spodeluvaat jazikot, folklorot i obi~aite, a so toa pridonesuvaat vo sevkupniot razvoj i afirmacija na edinstvenata makedonska nacija.

VMRO-DPMNE gi osuduva site re`imi i poedinci koi vo minatoto na makedonskiot narod pridonesuvale za podelbite, migraciite i asimilacijata na Makedoncite so islamska veroispoved. VMRO-DPMNE se zalaga za itno splotuvawe na Makedoncite so islamska veroispoved vo edinstveniot makedonski nacionalen korpus.

VMRO-DPMNE se zalaga za izdvojuvawe na Makedoncite so islamska veroispoved vo posebna makedonska islamska verska zaednica (MIVZ), so svoj verski poglavar, vo koja }e se neguvaat nivnite verski ~uvstva. MIVZ }e gi popre~uva naplivite na s# poagresivniot islamski fundamentalizam vo Makedonija i asimilatorskite nastojuvawa na nekoi malcinstva so islamska veroispoved vo Makedonija.

Republika Makedonija mora da izgotvi {iroka programa za obrazoven, ekonomski, kulturen prosperitet na Makedoncite so islamska veroispoved i za nivno aktivno vklu~uvawe vo instituciite na sistemot".


Seto toa e "ispolneto" od strana na VMRO-DPMNE, kako nositel na vlasta vo Republika Makedonija. Tie dozvolija vo mestata naseleni so Makedonci od islamska veroispoved, da navleze albanskiot element i dozvoli vo odredeni u~ili{ta decata {to go poznavaat samo makedonskiot jazik, da u~at na tu|, nepoznat jazik.