BITOL^ANI BARAAT SREDBA SO GALEV

U~enicite od gimnazijata "Josip Broz Tito" vo Bitola, po neodamne{nite protesti, se vratija vo u~eni~kite klupi. Ova se dol`i na peto~niot protesten sobir na gradskiot plo{tad "Goce Del~ev" i pozitivnite signali od Ministerstvoto za obrazovanie okolu razvrskata na slu~ajot "albanska paralelka".

Spored pratenikot na DA, Nikola Jovanov, na 8 ovoj mesec vo Bitola prestojuvala ekspertska grupa od Ministerstvoto za obrazovanie pri {to se ostvareni sredbi so u~enicite, nastavni~kiot sovet i roditelite na bitolskite gimnazijalci. Jovanov veli deka celta na ovaa grupa e da gi sondira mislewata, za potoa da se izgradi kone~en stav.

No, re~isi sosema izvesno e deka vo pretstojnata u~ebna godina nema da ima albanska paralelka.

FRANCUSKI TURISTI

Ambasadorot na Republika Francija vo Makedonija, @an Fransoa Teral, vo ramkite na svojata poseta na Bitola, ostvari nekolku sredbi vo ovoj grad. Najnapred toj se sretna so gradona~alnikot Siljan Micevski, a na sredbata stana zbor za intenzivirawe na sorabotkata me|u Bitola i francuskiot grad Epinal, inaku zbratimeni gradovi. Spored dogovorot, naskoro treba da se podgotvi propaganden materijal koj }e bide izraboten vo Bitola, so cel da se prezentiraat site turisti~ki kapaciteti na gradot i Pelister, kako i na drevniot Ohrid, za da se privle~at francuski turisti.

Ambasadorot Teral ostvari sredba i so d-r Bo`idar Maslinkov, rektor na Univerzitet "Sveti Kliment Ohridski" vo Bitola, na koja stana zbor za intenzivirawe na sorabotkata me|u Bitola i Epinal, potoa za razmena na profesorski kadar i studenti. Toj gi poseti i francuskite grobi{ta vo Bitola od Prvata svetska vojna.

UBISTVO ILI SAMOUBISTVO

Spored Ministerstvoto za vnatre{ni raboti, misterioznata smrt na 34 - godi{niot monah Mateja vo manastirot "Sv. Petar i Pavle" vo s. Vince -Kumanovsko, nekolku dena po otkrivaweto na obesenoto telo vo dvorot na Manastirot, spored ekspertite od MVR, konstatirano e deka stanuva zbor za samoubistvo.

Otec Mateja, odnosno Marijan Miladinovski, do 1992 godina rabotel vo MVR, kako policaec vo Pettata policiska stanica vo Skopje. Otkako dal otkaz, zaminal vo Rusija za da se posveti na duhovnoto {koluvawe, po {to slu`el vo crkvata "Sveta Petka" vo Skopje, od kade i zaminal vo manastirot "Sv. Petar i Pavle", vo s. Vince.

SORABOTKA

Za zajaknuvawe na bilateralnite ekonomski odnosi me|u Republika Kina (Tajvan) i Makedonija, vladite na dvete zemji }e potpi{at dogovor za formirawe na slobodna ekonomska zona vo Skopje. Ovoj dogovor }e go otvori patot za pottiknuvawe na tajvanskite investitori da donesat pogolemi investicii vo Slobodnata zona. Najgolemata komercijalna banka vo Tajvan, Me|unarodnata komercijalna banka na Kina planira da otvori pretstavni{tvo vo Skopje za da gi zadovoli potrebite na potencijalnite investitori.

Slu~ajot za dobivawe dozvola od Narodnata banka i od Ministerstvoto za trgovija na Makedonija e s# u{te vo procedura.

RADIODIFUZIJA

Sovetot za radiodifuzija ja izvestuva javnosta deka konkursot za dodeluvawe koncesii za kabelski radioteleviziski mre`i e s# u{te vo tek i predupreduva oti ve}e izgradenite mre`i se nelegalni.

Poradi toa, sklu~uvaweto dogovori so nelegalnite kabelski operatori e isklu~ivo odgovornost na samite gra|ani. Sovetot gi predupreduva sopstvenicite na nelegalno izgradenite mre`i deka so toa ne mo`at da smetaat na nikakva prednost pri dobivaweto koncesii.

DEVIZNIOT KURS SE NORMALIZIRA

Kursot na denarot vo odnos na germanskata marka, denovive raste. Vo izminatite denovi edna germanska marka mo`e{e da se kupi za 31,9 denari, a se prodava{e za 31,7 denari.

Vo Narodnata banka na Makedonija najavija deka za kus period se o~ekuva kursot da se normalizira, bidej}i e nadminata krizata so nedostig na denari.

INVESTICII

Ekspertski tim od londonskata firma "Ekoteks" za desetina dena treba da podgotvi elaborat za vlo`uvawe vo Fabrikata "Makedonka" vo [tip. Spored prvi~nite informacii, se o~ekuva "Ekoteks" vo "Makedonka", za ~etiri godini da investira okolu 120 milioni gm.

Glavni asortimani na novata fabrika }e bidat xins-obleka i trikota`a.

RENOVIRANO NEVROPSIHJATARSKO ODDELENIE

Ministerot za zdravstvo, Dragan Danilovski, go predade vo upotreba renoviranoto nevropsihijatrisko oddelenie na Medicinskiot centar vo Strumica. Renoviraweto i opremuvaweto se finansirani od Evropskata unija, preku Humanitarnata kancelarija, a realizirani od "Lekari na svetot" od Grcija.

Proektot e del od programata za renovirawe i opremuvawe na ruralnite i prigradskite zdravstveni centri vo {est regioni vo zemjava.

DEVETNAESET KOMPANII DOBIJA KREDIT OD FMSR

Do krajot na mart godinava, 19 makedonski mali i sredni pretprijatija dobija sredstva od kreditnata linija na Fondot za me|unarodna sorabotka i razvoj (FMSR) na Republika Kina (Tajvan), vo vkupen iznos od 3,2 milioni dolari.

Isto taka, FMSR na Republika Kina, na Vladata na Republika Makedonija & odobri kredit od 12 milioni dolari, koj }e bide iskoristen kako povolen zaem za makedonskite mali i sredni pretprijatija.

Spored ekspertskite analizi od Narodna banka na Makedonija, kreditnata linija na FMSR e najbaraniot zaem za mali i sredni pretprijatija vo Makedonija

BUGARSKIOT PRETSEDATEL STOJANOV VO SKOPJE

Pretsedatelot na Republika Bugarija, Petar Stojanov, na 15 i 16 maj }e prestojuva vo oficijalna poseta na Republika Makedonija, na pokana na pretsedatelot Boris Trajkovski, javuva MIA.

Pokraj oficijalnite razgovori so svojot doma}in, za vreme na prestojot, Petar Stojanov }e ima sredbi i so pretsedatelot na Sobranieto na Republika Makedonija, Savo Klimovski i so premierot Qub~o Georgievski.

Vo tekot na posetata }e bidat potpi{ani i nekolku bilateralni spogodbi.

MAKEDONSKA DELEGACIJA NA SOLUNSKI FORUM

Makedonska delegacija, predvodena od potpretsedatelot na Vladata Vasil Tupurkovski, izminative denovi u~estvuva{e na Sedmiot godi{en solunski forum {to go organiziraat Industriskata asocijacija na Severna Grcija i Gr~ko - amerikanskata stopanska komora, vo sorabotka so Organizacijata za rekonstrukcija na Balkanot so sedi{te vo Solun, javuva MIA.

Vo sostav na delegacijata se ministerot za nadvore{ni raboti Aleksandar Dimitrov, ministerot za finansii Nikola Gruevski, ministerot za stopanstvo Borko Andreev, ministerot za soobra}aj i vrski Bobi Spirkovski i ministerot za razvoj, Trajko Slavevski.

Na Solunskiot forum u~estvuvaat koordinatorot na Paktot za stabilnost Bodo Hombah, golem broj biznismeni i pretstavnici na me|unarodni organizacii kako {to se Svetskata banka, Evropskata investiciona banka, SEKI - inicijativata i drugi.

DOGOVOR SO EU ZA PREKUGRANI^NA SORABOTKA SO GRCIJA

Potpretsedatelot na Vladata na Republika Makedonija, Vasil Tupurkovski i {efot na Delegacijata na Evropskata komisija vo Skopje, Pinto Te{eira, na 10 ovoj mesec potpi{aa Dogovor za koristewe na sredstva od Fondot za mali proekti vo ramkite na Programata za prekugrani~na sorabotka so Republika Grcija.