Od narodnata apteka

NEVEN - BILKA NA IDNINATA (2)

Pi{uva: Sne`ana PROKOPIEVA - PAVLOVI]

  • Cvetnite jazi~esti - portokalovo`olti listenca, se upotrebuvaat za aroma i boewe na sirewa i za boja na hranlivi masti.
  • Nevenot ima svojstva da smiruva, ubla`uva, ja stivnuva bolnata razdrazlivost i krvarewe

Vo Francija, nevenot se upotrebuva kako antiseptik i sredstvo za brzo podmladuvawe, za potewe i vospostavuvawe na `enski redovni ciklusi.

Se primenuva i za vnatre{no i nadvore{no lekuvawe. Za povr{inska upotreba se koristi sve` sok od neven za dezinfekcija na rani i ~irevi, protiv ubodi od p~ela i osa i za le~ewe na bradavici.

D-r Leklerk, za vnatre{na primena ja prepora~uva slednava sostojka na lekoviti bilki: cvet od neven, cvet od lavanda, cvet od bel slez, cvet od bozel (10 gr. od sekoja bilka). Od taka sostaveni bilki se zema 6-8 gr. da provrie vo 200 ml. vrela voda, se ostava da otstoi 15 minuti i vo nego se dodava sladok sirup. Se zema po 100 ml. ( eden decilitar tripati dnevno pred jadewe).

Nekoi nau~nici kako Kompain go koristat nevenoviot cvet kako antispazmolitli~ko i stimulativno sredstvo, kaj avitaminozite S (skrobut) i protiv histerija. Duri kaj ovie bolesti se prepora~uva vo vid na ekstrakt (5 gr. na 100 ml. voda, tripati dnevno).

Mnogu lekari, koi go le~at crniot xiger so bilki, vo nivniot asortiman na bilni recepti go vklu~uvaat i nevenot.

SVETSKITE NAU^NICI ZA NEVENOT

Vo indiskata medicina nevenot go koristat kako stimulativen antiseptik. Cvetovite na nevenot se zapi{ani vo farmakopejata na Nizozemka - 1948 godina, vo nacionalniot farmakopejski formular na SAD vo 1956 godina, i vo dr`avnata farmakopeja na SSSR vo 1961 godina.

Vo narodnata medicina napitok od neven se upotrebuva u{te od vremeto na d-r Dioskorid kaj bolestite na crniot xiger i `ol~nite kanali, ka{licata, hipertoni~nite bolesti, srcevite nurozi, skorbut, rahitis, a nadvore{no osobeno kaj povredi, posekotini, ~irevi, infekcii na usnata praznina i grloto, kaj erozii na grloto na matkata i trihomonas, vo oblik na miewe i kaj hemorodi na debeloto crevo

Prehrabena korist: Cvetnite jazi~esti - portokalovo`olti listenca, se upotrebuvaat za aroma i boewe na sirewa i za boja na hranlivi masti.

Nevenot ima svojstva da smiruva, ubla`uva, ja stivnuva bolnata razdrazlivost i krvarewe. Ruskiot nau~nik Hvorav ja ispituval tinkturata na nevenot kaj bolni koi se le~ele vo ambulantski uslovi. Pogolemiot del od niv bile `eni, koi patele od visok pritisok i osven toa bile vo faza na klimateri~ni te{kotii: glavobolki, vrtoglavici, zgolemena razdrazlivot, nesonica, potewe, gu{ewe, stegawe vo predelot na srceto, slabo pamtewe i krvarewe od nosot. Pogolem del od pacientite osetile podobruvawe.

Vo SSSR, oficijalno se prodavaat preparati od nevenot protiv visok pritisok. Toa dejstvo na nevenot e eksperimentalno doka`ano i deluva smiruva~ki na centralniot nerven sistem i smalena reflektorna vozbudenost.

Vo ginekologijata se upotrebuva 2 otsto tinktura na neven, za miewe.

LEK I ZA BAEWE NA DECA

Nevenot na{ol efikasna primena kaj hroni~nite fistuli: vo fistulniot kanal se vbrizguva ekstrakt (1:10) vo ednakvi delovi so 3-procenten rastvor na borna kiselina. Se primenuva i za baewe na deca so diateza, de~ji egzemi (ko`ni zaboluvawa, majasol).

Nevenot e bilka na idninata, iako e od skoro vlezen vo nekolku slu`beni farmakopei.

Spomnatite avtori gi iznesuvaat site negovi lekoviti svojstva: guma, posebna sluz, belkovini, kalendumin - proyirna, nalik na karotenot `oltenikava boja, koja nababruva vo voda, no se rastopuva vo alkohol i ocet, a ne se topi vo eter. Ponatamu, doka`an e laurin, miristin, soli na fosfornata kiselina i ostanati mineralni soli, sluz vo pogolemo koli~estvo karotini.

Mirisot na cvetovite e usloven od prisutnosta na bogatite eteri~ni masla.

Od seto ova mo`e da se vidi oti nevenot ne e samo ukrasna gradinarska bilka za koja se veruva deka pretska`uva kakvo }e bide vremeto, tuku e i lekovita.

Hemiskiot sostav go potencirav, ne poradi onie koi odli~no ja znaat lekovitosta na narodnata medicina, onie koi veruvaat vo prirodata, tuku poradi onie koi se somnevaat vo lekovitosta na bilkite ili gi preziraat, za ako nekojpat im padne na pamet ili gi natera maka, da se obidat da poveruvaat i ispitaat oti e vistina.

Bilkite & se zakanuvaat i na najsovremenata farmakologija.

"Ako prirodata sozdala bolest, taa voedno podgotvila i soodveten lek za lekuvawe, koj e vo blizinata na bolniot", govorele na{ite pretci.

(Kraj)