PRVOMAJSKI PROGLAS NA SOJUZOT NA SINDIKATITE NA MAKEDONIJA

Rabotnici i rabotni~ki!

Ovaa godina - 2000-ta, e godina vo koja rabotnicite zdru`eni jasno i glasno preku javniot socijalen protest istaknaa deka ne se zadovolni od s# ona {to se slu~uva vo sferata na socijalno-ekonomskata i rabotno-pravnata polo`ba na rabotnicite.

Sojuzot na sindikati na Makedonija e protiv postojanoto namaluvawe na pravata, postojanoto vlo{uvawe, obezvrednuvawe i eksploatacija na trudot, rabotata na crno, minimalnite i neredovni plati, minimizirawe na zna~eweto na kolektivnite dogovori, nemaweto vizija i nacionalna programa za vrabotuvawe, rasproda`bata na kapitalot i s# pogolemiot kriminal i korupcijata, zgolemuvaweto na cenite so koi se vlo{uva `ivotniot standard na rabotnicite i gra|anite.

Rabotnicite sakaat da rabotat i da u~estvuvaat vo donesuvaweto na odlukite {to zna~at razvoj i podobar `ivot i zatoa baraat ostvaruvawe na povisoki prava. Samo so rabota i po~ituvawe na dostoinstvoto na trudot, dr`avata mo`e da obezbedi pobrz ekonomski razvoj, socijalen mir i progres.

Sojuzot na sindikatite na Makedonija cvrsto se zalaga za socijalen dijalog, tripartizam kako efikasen metod za obezbeduvawe na socijalna pravda vo re{avaweto na site problemi vo vrska so ekonomsko-socijalnata i rabotno-pravnata polo`ba na rabotnicite vo Makedonija.

Sojuzot na Sindikatite na Makedonija od svetskite i evropskite institucii i organizacii bara {to pobrza realizacija na Paktot za stabilnost kako mo`nost za natamo{en ekonomski razvoj na dr`avite vo regionot.

Samo so rabotni~ka solidarnost mo`eme da ja prodol`ime vekovnata borba na rabotnicite za rabota i podobar `ivot i za dostoinstvoto na trudot.

Neka ni e ~estit Prvi maj - Me|unarodniot den na trudot!