Proekt za ocenuvawe na u~enicite od ~etvrtite oddelenija

PRV OFICIJALEN INFORMATOR ZA DR@AVNO OCENUVAWE

Pi{uva: Aneta POPANTOSKA

  • Prvoto dr`avno ocenuvawe na ~etvrtooddelencite, ako navreme se stigne so podgotovkite, se planira da se odr`i od 25 maj do 5 juni
  • Rezultatite od ova testirawe }e bidat tajni i nema da se objavuvaat, bidej}i }e poslu`at za ponatamo{no unapreduvawe na obrazovniot sistem vo Makedonija

Vo april, do site osnovni u~ili{ta e distribuirana bro{ura so upatstva za na~inot na organizacijata, oblastite za proverka na znaewata i nasokite na deluvawe na nastavnicite za pretstojnoto prvo dr`avno ocenuvawe na u~enicite od ~etvrto oddelenie po maj~in jazik i matematika.

Ovaa bro{ura, koja{to ja finansira holandskata Vlada e realizirana vo sorabotka so Pedago{kiot zavod na Makedonija i pretstavuva prv oficijalen informator za u~enicite, nastavnicite i roditelite okolu Proektot za dr`avno ocenuvawe na u~enicite od ~etvrtite oddelenija.

Celta na ovoj informator e da gi informira site zainteresirani strani za vidot i modelot na pra{awata, kako i za zada~ite na koi{to treba da odgovorat u~enicite.

Vo narednite denovi, odgovornite lu|e od Pedago{kiot zavod na Makedonija, zaedno so holandskite kolegi od CITO - institutot za ocenuvawe od Amsterdam, treba da gi konkretiziraat i klasificiraat testovite koi{to }e im bidat podeleni na u~enicite.

Prvoto dr`avno ocenuvawe na ~etvrtooddelencite, ako navreme se stigne so podgotovkite, se planira da se odr`i od 25 maj do 5 juni. So ovoj proekt }e bidat opfateni okolu 100 osnovni u~ili{ta vo dr`avava, odnosno po edno ~etvrto oddelenie, {to }e se odbere po slu~aen izbor. Godinava }e se ocenuvaat poimite i zada~ite po maj~in jazik i matematika, a podocna, vo zavisnost od rezultatite, i predmetot priroda i op{testvo.

Rezultatite od ova testirawe }e bidat tajni i nema da se objavuvaat, bidej}i }e poslu`at za ponatamo{no unapreduvawe na obrazovniot sistem vo Makedonija.

Ova dr`avno ocenuvawe }e pretstavuva etalon za da se vidi kolku se kompletni nastavnite programi, t.e. kolku samiot sistem na nastava im ovozmo`uva na u~enicite to~no zapoznavawe so poimite i faktite dostapni za nivna vozrast.

Kolku ova prvo dr`avno ocenuvawe }e bide efektivno, ostanuva da vidime.