Rakomet - polufinale vo Kupot na {ampioni

POBEDA ZA SIGUREN REVANA[

Pi{uva: Koce STOJMENOV

  • Kometal \or~e Petrov - Akva Volgograd 23:18 (13:9)
  • Na doma{en teren, Kometal \or~e Petrov, od 26 natprevari, ima do`iveano samo eden poraz i toa od Podravka od Koprivnica (23:22), a ostanatite 25 se pobedi me|u koi se Hipo, Mar Valensija, Viborg, Mec, Herc, Bekelagets, Budu}nost, Larvig, Krim Elekta, Besanso i drugi.

Vo SRC "Kale" se odr`a prviot natprevar od polufinalniot duel me|u ekipite na Kometal \or~e Petrov i Akva Volgograd od Rusija. Vo ovoj natprevar, vo koj ima{e mnogu nesigurna igra i od dvete strani, podobra be{e ekipata na Kometal \or~e Petrov, koj na golot gi ima{e dobrite Oksana Maslova i Dragica \uri}. Dominacijata na na{ite rakometarki se sogleduva{e u{te od po~etokot na natprevarot, koga po nere{enoto 2:2 se "odlepija", sozdavaj}i prednost od dva do {est gola razlika. Poluvremeto zavr{i so rezultat 13:9. Uspehot se nayira{e, bidej}i silnata rakometarka Naukovi~ be{e spre~ena da ispra}a precizni udari, postignuvaj}i samo ~etiri golovi. Za vozvrat, Kastratovi} ja napolni mre`ata na golmanite Alizar i @abko. Natprevarot zavr{i so rezultat 23:18. Pette gola razlika ne se sigurni za plasman vo finaleto, no se dobra rezerva pred startot na vtoriot natprevar {to }e se odigra vo Volgograd, na 29 april.

Da se nadevame deka optimizmot na Jo{ko Petkovi} }e se ostvari, Akva Volgograd }e se eliminira i }e se igra vo golemoto finale, vo koe verojatno, spored postignuvaweto od prviot natprevar me|u Budu}nost-Hipo 28:28, }e se sretnat so vienskata ekipa Hipo.

Poradi golem broj poplaki isprateni od protivnicite na Kometal \or~e Petrov, koi igrale vo SRC "Kale", kako delegat vo Skopje be{e Menfred Pauze od Germanija, koj istakna: "sega vidov zo{to se tolku golem broj na poplaki. Ova e fenomenalna publika i edinstveno samo ovde gi ima vo tolkav broj. Nikade na drugo mesto".


NA DOMA[EN TEREN STRAOTNI 25 POBEDI I SAMO EDEN PORAZ

doma

26

25

0

1

703:496

50

gosti

25

9

3

13

602:612

21

vkupno

51

34

3

14

1305:1108

71

Na doma{en teren, Kometal \or~e Petrov od 26 natprevari ima do`iveano samo eden poraz i toa od Podravka od Koprivnica. Natprevarot se odr`a na 3 januari 1999 godina, vo koj podolgo vreme pouspe{na be{e ekipata na Kometal \or~e Petrov, pri {to poluvremeto zavr{i so prednost na na{ite rakometarki 9:7. Vo poslednite nekolku minuti od natprevarot, \or~e Petrov igral najlo{o vo svojata kariera, dozvoluvaj}i da bide porazen so 23:22. Ostanatite 25 natprevari se pobedi me|u koi se Hipo, Mar Valensija, Viborg, Mec, Herc, Bekelagets, Budu}nost, Larvig, Krim Elekta, Besanson i drugi.