^ESTVUVAWE NA POETOT

Pi{uva: Boris APOSTOLOV

Na 20.4. 2000 godina, vo ramkite na kulturnata sorabotka me|u Republika Romanija i Republika Makedonija, vo prostoriite na Dru{tvoto na pisatelite na Makedonija, se odr`a ~estvuvawe po povod 150-godi{ninata od ra|aweto na golemiot romanski poet Mihai Eminesku.

Na ~estvuvaweto prisustvuva{e ambasadorot na Republika Romanija Nikolae Nicu, kulturnoto ata{e vo ramkite na Ambasadata, gospodinot Petre Sofronie, pretstavnici od Ministerstvoto za nadvore{ni raboti na Republika Makedonija, kako i pove}e gosti, qubiteli na ubaviot pi{an zbor.

Vovedno izlagawe ima{e pretsedatelot na Dru{tvoto na pisatelite na Makedonija, gospodinot Milovan Stefanovski.

Pozdravna re~ vo vrska so kulturnata sorabotka me|u Republika Romanija i Republika Makedonija ima{e ambasadorot Nikolae Nicu, koj naglasi deka vakvi manifestacii se za pozdravuvawe i treba da ima po~esti kontakti me|u makedonskata i romanskata kultura.

Iscrpno izlagawe za `ivotot i deloto na genijalniot romanski poet ima{e gospodinot Ta{ko Sarov.

Na krajot, stihovi od poetskoto tvore{tvo na Mihai Eminesku ~ita{e renomiraniot makedonskiot avtor Tome Vitanov, a na romanski Kornelija Sofronie.

Vo sve~enata sala na Dru{tvoto na pisatelite na Makedonija, bea izlo`eni originalni i drugi pe~ateni knigi od tvore{tvoto na po~ituvaniot poet.