Ministerstvo za kultura i Programata na Fare na EU

FINANSISKA INJEKCIJA ZA MAKEDONSKATA KULTURA

Pi{uva: Jasminka MARKOVSKA

  • Na vtoriot objaven Konkurs od Proektot za kultura na Programata Fare, od 192 molbi (na prviot ima{e 304) bea odbrani 15 proekti, koi{to od Programata na Evropskata unija dobija poddr{ka

Na 19 april vo Klubot na pratenicite se odr`a pres-konferencija na koja{to oficijalno bea objaveni rezultatite od Konkursot od otvoren tip na koj se potpi{aa dogovorite so uspe{nite aplikanti. Na presot prisustvuvaa ministerot za kultura, Quben Paunovski, zamenik-ministerot za kultura, Blagoja ^orevski, {efot na Delegacijata na Evropskata komisija, @oze Manuel Pinto Te{eira, potoa, od sostavot na delegacijata na Evropskata komisija prisustvuvaa g-|a Marija Bekereli, g-|a Luiza Rico, g. Nafi Sara~ini i drugi.

Na ovoj vtor objaven Konkurs od Proektot za kultura na Programata Fare, od 192 aplikacii (na prviot ima{e 304) bea odbrani 15 proekti, koi{to od Programata na Evropskata unija dobija poddr{ka. Prednost imaa umetnostite od pomal obem, rakotvorbi, tancovi i muzi~ki grupi, osobeno onie {to ovozmo`uvaat razvoj na zaednicata i u~estvo na regionalni, nacionalni i me|unarodni festivali povrzani so kulturniot turizam. Grantovite se dvi`at od 2.500 evra do 20.000 evra po proekt, so maksimalno vremetraewe od 6 meseci.

Inaku, Fare-programata ja odbra Makedonija kako edna od retkite zemji vo koja finansira i }e finansira proekti od vakov tip {to e od golema va`nost za nas, bidej}i ovaa pomo{ e pri~ina plus za podobruvawe na op{tata sostojba vo kulturata.