Kratovo

USPE[NO SPROVEDENI KRVODARITELSKI AKCII

Krvodaritelstvoto kako humana gra|anska dol`nost i obvrska na sekoj zdrav ~ovek i gra|anin, nao|a posebno plodna po~va me|u kratov~ani, a sega i kaj u~enicite od edinstvenoto dr`avno sredno u~ili{te "Mitko Penxukliski" vo koe be{e sprovedena krvodaritelska akcija na koja krv daruvaa 53 krvodariteli. Akcijata {to se sprovede vo DSU "Mitko Penxukliski" od strana na de`urniot lekar od Republi~kiot zavod za transfuziologija na krv, d-r Goran Andonov, se ocenuva kako mo{ne uspe{na, a del od u~enicite za prv pat stanaa krvodariteli.

Vo sega{nite tri redovni i dve vonredni krvodaritelski akcii sobrani se nad 150 edinici krv, a kon krajot na mesecov }e se sprovede i ~etvrtata krvodaritelska akcija, so koja kratov~ani se trudat da go dostignat i nadminat godina{niov plan za krvodaritelstvo. Minatata godina po sobranite 900 edinici krv vo 16-te sprovedeni krvodaritelski akcii, planot be{e nadminat za 275 % i Kratovo se najde na vtoroto mesto vo dr`avata. I godinava prodol`uva humanata tradicija na krvodaritelite od ovaa Op{tina da go nadminat planot i da se izborat za prvoto mesto vo Republikata.


I GODINAVA - STOPANSTVO STAGNIRA

Vo izminative meseci od godinava, na stopanski plan, subjektite vo Kratovskata op{tina stagniraat, odnosno stopanskite dostignuvawa se na istoto nivo kako i lani, {to od druga strana zna~i - ~eka podobri vremiwa, mo`nosti i perspektivi. Industriskite kapaciteti na ovie prostori i ponatamu rabotat so namaleno iskoristuvawe na prozivodstvenite potencijali, ili pak oddelno, samo nekoi pogoni. Vo mal del od stopanskite kapaciteti proizvodstvoto se realizira nad 50 otsto, vo hemiskata, tekstilnata industrija, proizvodstvoto na ra~no izraboteni persiski kilimi, vo abrazivnata industrija kaj Fabrikata "Idnina", kako i vo rudnicite "Nemetali" na Akcionerskoto dru{tvo "Sileks".

Vode~kite akcionerski dru{tva "Sileks" i "Idnina", i pokraj odredeni rezultati, se soo~uvaat so neredovna isplata na platite za vrabotenite, a mali ekonomski efekti ima kaj Zdru`enieto "[umsko stopanstvo" i vo pogonite od tekstilnata industrija, od koi pak vo pove}eto nema rabota, ili pak vo Modnata konfekcija "Kratoteks" kade vrabotenite {trajkuvaat od 10 maj, minatata godina. I pokraj najavite za otpo~nuvawe so rabota na konfekcionerkite, denovive, poradi neras~istenite imotno-sopstveni~ki odnosi i statusot na ova pretprijatie, tie s# u{te {trajkuvaat.

Najaveni se i novite tehnolo{ki vi{oci vo rabotnite kolektivi koi anga`iraa dobar del od rabotnosposobnoto naselenie vo Op{tinata Kratovo. Sosema malku e zabele`liva privatnata inicijativa i na po~etokot od ovaa godina, nema proizvodstven kapacitet koj bi opfatil, pogolem broj rabotnici, so isklu~ok na malite vrabotuvawa vo trgovijata i ugostitelstvoto. Na krajot zaklu~okot e deka stopanstvoto {to stagnira ne otvora mnogu mo`nosti za razre{uvawe na brojot na nevrabotenite, nad 2.000 lica vo kratovska op{tina.


PRODOL@UVA SO IZGRADBA PATOT KRATOVO - BLIZANCI - KAVRAK

Izgradbata na lokalnata patna mre`a vo Kratovskatga op{tina e edna od prioritetnite zada~i na lokalnata samouprava i na Javnoto pretprijatie "Kratovo" vo poslednive nekolku godini. Patot Kratovo-Blizanci-Kavrak vo dol`ina od 18 kilometri, koj se gradi vo poslednive dve godini i toa etapno i vo ~ija izgradba se povrzani pove}e grade`ni pretprijatija ima golemo ekonomsko, strate{ko i vitalno zna~ewe za `itelite od devet planinski sela i go povrzuva gradot so podale~niot planinski pojas na Osogovieto. Vo izminatiot period bea asfaltirani deset kilometri od patot vo negovata prva faza, a minatoto leto i esen vrabotenite vo Javnoto pretprijatie za izgradba na grade`no zemji{te i komunalna infrastruktura "Kratovo" pogolemo vnimanie posvetija na podgotovkite za asfaltirawe na novite tri kilometri od patot koj od planinata Lisec, vodi kon Kojkovo na nadmorska viso~ina od 1.450 metri.

Spored dobienite informacii, celosno se zavr{eni zemjenite raboti i tamponiraweto od strana na grade`nata operativa na AD "Sileks", a asfaltiraweto e vo nadle`nost na grade`nata operativa na GP "Pelagonija". Sredstvata za realizirawe na ovaa aktivnost se dobieni od strana na Agencijata za razvoj na nerazvienite podra~ja na Makedonija. Spored toa, se o~ekuva da bide prifaten i proektot za ponatamo{no asfaltirawe na ovoj zna~aen lokalen paten pravec za `itelite vo planinskiot kraj na kratovska op{tina.

Podgotvila: Lidija ARSOVSKA