Sostojbi vo Studentski centar "Skopje" - Skopje

RAKOVODITELITE NE MISLAT ZA OP[TO DOBRO, TUKU ZA SEBE

Pi{uva: Koce STOJMENOV

  • Bez mala tro{ka na sovesta vo odreden vremenski period vo menzite na Studentskiot centar se pojavija konzervirani mesni proizvodi na koi go ima{e znakot na Crven krst i pi{uva{e proizvodot ne e za pazar

Po zaginuvaweto na studentot vo liftot na Studentskiot dom "Kuzman Josifovski Pitu" s# pogolemo vnimanie se frla vrz celokupnata sostojba na objektite vo koi `iveat i se hranat idnite nositeli na dr`avnosta na Republika Makedonija. Objektite na Studentskiot centar "Skopje"- Skopje, odamna go izgubile likot na mesto vo koe `ivee `iv svet, a toa go pridonesuvaat i dvete strani, od ednata, nadle`nite lica, pravni i fizi~ki, koi se nadle`ni za odr`uvawe, koi nesovesno si gi izvr{uvaat svoite rabotni obvrski i od druga strana studentite-stanari vo objektite, koi ne go ~uvaat imotot spored baranite propisi.

Gi spomnavme licata nadle`ni za odr`uvawe na domovite. Tie nastojuvaat na sekoj na~in da go iskoristat vremeto dodeka se na soodvetno mesto za pravewe na sopstveno dobro. Vo poslednite godini toa najdobro go napravi porane{niot direktor Dobre Jakimov, koj ja zloupotrebi svojata funkcija, so cel da go obezbedi i da go spasi semejstvoto na svojot zet, odnosno }erka. Jakimov nabavuva{e du{eci po astronomski ceni od koi profitira{e firma bliska do negoviot zet, sijalicite gi nabavuva{e na golemo nad 50 denari par~e, ribata ne se pomisluva{e da se jade, dokolku se prisetite kolku pari se dadeni za istata. Zgora na seto toa, bez sram i perde na o~ite vo odreden vremenski period vo studentskite menzi se pojavija konzervirani mesni proizvodi na koi go ima{e znakot na Crven krst i pi{uva{e proizvodot ne e za pazar. Seto toa verojatno dobieno preku kanali, koi doa|aat do Humanitarnata organizacija Crven krst, a za posrednik sigurno se javuva nekoj negov blizok ~ovek.

Po negovoto smenuvawe, na foteljata dojde \or|i Xajkovski, ~ovek od Centarot koj ne uspea da napravi nikakva promena, so isklu~ok na promenata na portirskata slu`ba, koja pak dovede do nesakani posledici i na kaznata {to ja dobija nekolku rabotnici, koi bea najmalku vinovni za lo{ata sostojba vo barakite na SD "Stiv Naumov".

Za vreme na gorespomnatite direktori me|u~ove~kite odnosi me|u vrabotenite se vlo{eni poradi praktikata {to ja vovedoa i dvajcata direktori, "moi i rabotnici {to se protiv mene". So toa tie prinudija del od vrabotenite da bidat kodo{i i da rabotat za niv, vo slu~aj na sproveduvawe na nivna akcija.

PARI NEMA NI ZA SOLNA KISELINA, AMA ZA OBEZBEDUVAWE IMA

Za vreme na nivnoto direktoruvawe tie ne se osmelija da prezemat soodvetna sistematizacija, da im dodelat na vrabotenite soodvetno rabotno mesto spored obrazovanieto i sposobnostite na rabotnikot.

Od 1 septemvri 1999 godina za v.d. e postaven Mirko Trajanov, koj svoeto direktoruvawe go zapo~na i go zavr{i slavno. Po~etokot be{e slaven poradi najrazli~nite nepravilnosti {to bea povrzani so smestuvaweto na studentite vo objektite na Centarot. A krajot be{e povrzan so skandaloznoto obezbeduvawe na domovite, so lica na "Kometa", pri {to istite trebalo da dobivat soliden iznos od okolu 500 germanski marki. Pri~inata za obezbeduvaweto bila poradi ra{irenosta na prostitucijata i narkomanijata vo domovite. Se postavuva pra{aweto od kade tolku pari na Centarot za nadvore{noto obezbeduvawe, a studentite odat vo ruinirani toaleti?

Zgora na toa da go spomeneme i podatokot deka za sostojbite vo Centarot se vinovni i samite studenti. Ne go ~uvaat imotot so koj se zadol`eni. Gi prodavaat svoite mesta na vraboteni lica, vonredni studenti, lica {to prestojuvat vo Skopje poradi zabava, avantura i sli~no.