FINANSISKI MALVERZACII

Reagirawe po povod razgovorot so sve{tenikot, protojerej Tomislav Petkovski vo "Makedonsko sonce" od 17 mart

Ne mo`eme da ostaneme ramnodu{ni na nevistinite {to gi iska`a vo razgovorot so Va{iot novinar, nam dobro poznatiot sve{tenik prota Tomislav Petkovski. Nesfatlivo e kako mo`e, po siot onoj pusto{, po raskolot i kavgite, po praznata kasa i po dolgot {to go ostavi zad sebe, da ka`uva razni nevistini i demagogii, i kako bo`emen spasitel taka triumfalno i neskromno da govori za navodnite spektakularni uspesi {to gi postignal slu`buvaj}i vo MPC "Sv. Kiril i Metodij" vo ^ikago.

Javnosta treba da znae deka sve{tenikot Tomislav Petkovski skri{um go napu{ti ^ikago, ostavaj}i zad sebe neplateni dolgovi od nad 70.000 amerikanski dolari na razni amerikanski dr`avni i privatni instituci i i biznis-firmi. I toa po~nuvaj}i od najobi~nite komunalni smetki, pa s# do zemenite i nevrateni krediti, za mebel, kamati i telefoni, televizii i razni drugi raboti. Zna~i, toj si otide od SAD, za da ja izbegne rakata na pravdata.

I so koj obraz se fali Prota Tomislav Petkovski deka toj gi smiruval ~lenovite na crkvata, koga tokmu toj be{e najgolemiot generator na na{ata omraza i kavgi, kako i na opustuvawe na crkvata "Sv. Kiril i Metodij" vo ^ikago, koja vrie{e od narod, a ostana so prazni dvorovi i bogoslu`bi. Toa e najta`na i najstra{na slika za sekoj Makedonec, dokolku negovoto svetili{te ostane prazno i pusto.

Prota Tomislav se fali i za toa deka osnoval i u~ili{te - da, no u~ili{te koe zgasna mnogu brgu, bidej}i nezadovolnite roditeli uvidele deka zaludno gubat vreme, pa prestanaa da gi pu{taat u~enicite vo nego.

Za razlika ottoga{, eve ovaa u~ebna godina makedonskoto u~ili{ta vrie, s# pobrojni se u~enicite, ima ve}e 70 de~iwa i toa e podatok {to voodu{evuva i motivira. Golemo zadovolstvo e da se vidi kako na{ite pokolenija go u~at maj~iniot jazik i ja sakaat svojata tatkovina Makedonija.

Vremeto na Prota Petkovski vo ^ikago, za `al }e ostane zapamteno po lo{iot bilans i spomen {to go ostavi. Ne e ~udo {to negoviot naslednik vo na{ata crkva sve{tenikot Toni Jo{evski, ima{e i ima pove}epati razni tekovni problemi so doka`uvawe na negoviot identitet, t.e. deka toj ne e istiot porane{en sve{tenik, koj ostavil tolku neplateni dolgovi zad sebe. Poradi site ovie manipulaciii {to gi napravi Prota Tomislav Petkovski ja napu{ti teritorijata na SAD.

So rakata na srce, ama nema ni malku mesto za falewe vo javnite glasila, zo{to golem del od vremeto na negovoto slu`buvawe e temna stranica vo na{ata i mo{ne zna~ajna istorija na MPC "Sv. Kiril i Metodij", vo ^ikago, Il. SAD

So po~it, Od ~lenovite na Makedonskata pravoslavna crkva "Sv. Kiril i Metodij" od ^ikago, Il. SAD