Forum

OD MOLKOT SAMO [TETI

Vojne Vojnevski, Skopje

Deset godini molk. I samo {teta. Nitu pozicijata, nitu opozicijata ne napi{aa dokument od edna dve stranici. Mrza, neorganiziranost, neodgovornost {to se grani~i i so predavstvo. A Xaferi, Aliti, Ziberi, Ta~i, Tirana, Evropa, SAD postojano velat deka treba u{te otstapki, u{te tolerancija koja treba da ja poka`e mnozinskiot narod. Deset godini ni se prepora~uva konsezualna demokratija, {to vsu{nost ne zna~i ni{to drugo tuku da se postavuva VETO na vitalnite nacionalni, gra|anski i dr`avni interesi. Veto {to ja negira individuata, za smetka na kolektivitetite.

Moj predlog e a za nego ne treba ni mnogu hrabrost, nitu pari od MMF da se napi{e 2-3 stranici, da se o{tampa na fina hartija 3-4000 primeroci, se isprati vo Evropa i SAD, da se objavi vo ovde{nite mediumi za da i Republika Makedonija ja dobie poddr{kata od eden del na gra|anite na Evropa i na SAD.

Dokumentot da im bide vra~uvan na komesarite, emisarite i na drugite gosti {to sekoj den ni se prisutni, od strana na {efovite na kabinetite, ili sekretarite na ~lenovite na na{ata Vlada za da na{ite ministri i visoki funkcionri ne gubat dragoceno vreme za da po iljada pati go povtoruvaat faktot deka albanskoto malcinstvo ima od "pile mleko" a liderite na ova malcinstvo imaat BLANKO DOZVOLA da pravat i provociraat {to sakaat i koga sakaat.

Zo{to da se mol~i koga imame {to da ka`eme i zo{to Evropa pove}e da gi ceni na{ite sosedi koj uporno tvrdat deka kaj niv nema malcinstva, deka se toa dr`avi so ~ista nacija.

Vredna e inicijativata i idejata pome|u balkanskite dr`avi da se sklu~at konencii za pravata na malcinstvata. Ova posebno pome|u R. Albanija i R. Makedonija. Konvencijata }e deluva kako ~ad koj }e ja istera lisicata od nejzinoto duvlo.