Institutot za makedonska literatura

JUBILEJNI SIMPOZIUMI VO ^EST NA GOLEMI MAKEDONSKI LI^NOSTI

Pi{uva: Koce STOJMENOV

  • Vo Struga od 26-28 maj }e se odr`i me|unarodniot nau~en simpozium posveten na 125 godini od ra|aweto i 100 godini od objavuvaweto na dramata Makedonska krvava svadba od Vojdan ^ernodrinski. Vo sostav na Simpoziumot se planira da se poseti rodnoto mesto na ^ernodrinski seloto Selci - Sru{ko, t. e. vo op{tinata Lukovo

Institutot za makedonska literatura i ovaa godina prodol`uva so nau~nite aktivnosti {to se vo negov domen. Institutot seriozno se podgotvuva da gi odr`i Simpoziumite {to se isplanirani za odr`uvawe. Site simpoziumi se potpomognati od Vladata na Republika Makedonija i se organiziraat spored nejzinata programa za odbele`uvawe na godi{nini na zna~ajni nastani i istaknati li~nosti.

Vo Struga od 26-28 maj }e se odr`i me|unarodniot nau~en simpozium posveten na 125 godini od ra|aweto i 100 godini od objavuvaweto na dramata Makedonska krvava svadba od Vojdan ^ernodrinski. Vo sostav na Simpoziumot se planira da se poseti rodnoto mesto na ^ernodrinski seloto Selci - Stru{ko, t. e. vo op{tinata Lukovo.

Naesen se planiraat da se odr`at dva simpoziuma i toa edniot posveten na 100 godini od ra|aweto na Risto Krle i vtoriot 90 godini od ra|aweto na \or|i Abaxiev.

Institutot za makedonska literatura prodol`uva i so nau~nata rabota i objavuvawe na trudovi od istata. Pred izvesen vremenski period vo sorabotka - koizdatelstvo so izdava~kata ku}a "Kultura" od Skopje od pe~at izlegoa od pe~at pet knigi: "Makedonska narodna lirika" od d-r Marko Kitevski; "Literaturni studii" od d-r Vele Smilevski; "Bajka na `ivotot" od d-r Jovanka Stojanovska - Drugovac; "Srednovekovni kni`evni `anri" od d-r Vera Stoj~evska - Anti}, d-r Dobrila Milovska i d-r Maja Jakimovska - To{i} i "Kalvino i skaznite" od m-r Anastasija \ur~inova.

Vo bliska idnina, od pe~at na Institutot za makedonska literatura vo koizdava{tvo so "Kultura" treba da izlezat knigata; "Sobrani studii od makedonskiot folklor" od Iskra N. Neja{mi} i "Jabolkoto i prstenot vo makedonskite narodni umotvorbi", a vo koizdanie so "Menora" - Skopje: "Jabolkoto i prstenot vo makedonskite umotvorbi" od Lenka Tatarovska i "Srednovekovna makedonska himnografija (IX - XIII vek) od d-r \or|i Pop Atanasov.