Na{e istra`uvawe

KRIMINALOT SE POPRISUTEN KAJ NAS

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Dokolku se otvori stranicata na poznatata i sekoga{ prepolna rubrika "Crna hronika" so sigurnost mo`eme da konstatirame deka vo posledno vreme, zna~itelno se zgolemuva brojot na storeni krivi~ni dela vo koi podednakvo makedonskite i albanskite imiwa se naso~eni kako storiteli na istite

Sekojdnevno sme svedoci na golem broj kra`bi, izmami, ubistva, trgovija so droga, a isto taka s# pogolem broj devojki se vme{ani vo prostitucija.^estopati sme zaprepasteni od toa deka "glavnata uloga" vo ovie lo{i naviki, ja igraat mladi lu|e. Vovle~eni se i maloletni lica ~ija{to starosna granica od godina vo godina e s# poniska. Pri~inite se od najrazli~na priroda. Dokolku se otvori stranicata na poznatata i sekoga{ prepolna rubrika "Crna hronika" so sigurnost mo`eme da konstatirame deka vo posledno vreme, zna~itelno se zgolemuva brojot na storeni krivi~ni dela vo koi podednakvo makedonskite i albanskite imiwa se naso~eni kako storiteli na istite.

Vo pogled na brojot na izvr{eni ubistva i obidi za ubistva, predni~at Makedoncite, dodeka "odgovorni" za trgovija so droga i belo robje se Albancite. Na ubistvata naj~esto im prethodi raspravija pottiknata od prethodna fizi~ka presmetka, omraza, qubomora, netrpelivost, koristqubie, imotno-pravni odnosi, a isto taka ubistvata se inicirani i poradi dejstvo na alkohol. Pri ubistvata koristeno e najrazli~no oru`je po~nuvaj}i od pi{toli, pu{ki, no`, metalni pra~ki, sekiri, itn. Vo Makedonija, vo 1999 godina, se slu~ile 43 ubistva i 44 obidi za ubistva, dodeka samo vo period od {est meseci, od noemvri 1999 godina, do mart 2000 godina brojot e zna~itelno zgolemen {to mo`e da se zabele`i od tabelarniot prikaz. Najopasni gradovi koi se izdvojuvaat po brojot na ubistva se Skopje, Kumanovo i Bitola.

Vo odnos na trgovijata so droga, MVR od po~etokot na 1999 godina do sredinata na noemvri podnelo krivi~ni prijavi protiv 331 diler na droga, a vo sporedba so 1998 godina toj broj e dupliran. Pronajdeni se 605 kg. marihuana, 14 kg. heroin i 3,5 kg. kokain. I pokraj intervenciite na MVR, sepak narko-dilerite pusto{at niz Makedonija, a so toa i brojot na zavisnici i `rtvi na ova zlo, e s# pogolem.

Za kra`bite i izmamite, isto taka mo`e da se ka`e deka od den na den se s# poprisutni, a {to e najva`no tie se proprateni i so fizi~ki napadi i razbojni{tva. Slobodata na kriminalcite e dojdena dotamu {to tie i sred bel den ne se pla{at da izvr{at grabe`, pritoa zakanuvaj}i se so najrazli~no oru`je. Cel na te{kite kra`bi se stanovi, ku}i, pretprijatija, menuva~nici, a ponekoga{ i nekoj slu~aen minuva~, koj ete ja imal taa "sre}a" da naleta na grupa razbojnici. Koga stanuva zbor za kra`bi i izmami, spored statistikata na "Makedonsko sonce", Albancite i Makedoncite se podednakvo vme{ani.

Dokolku se zeme predvid brojot na `iteli Makedonci i brojot na populacija od albanska nacionalnost, ostavam na Vas, dragi ~itateli na "Makedonsko sonce" spored tabelata pred vas, da napravite sporedba i da procenite koj pove}e (Makedoncite ili Albancite) e vme{an vo s# po~esto rasprostranetiot kriminal vo Makedonija.


Podatocite {to se vneseni na tabelarniot prikaz se prezemeni od vesnikot "Dnevnik" vo periodot od 5 oktomvri do 27 mart, a pri obidot da dojdeme do pokonkretni brojki za lu|eto u~esnici vo ovie kriminalni dela, vo MVR ni odgovorija deka ne raspolagaat so takvi podatoci.

 

 

MAKEDONCI

ALBANCI

SKOPJE

BITOLA

KUMANOVO

UBISTVO I OBID ZA UBISTVO

 54 

15 

27 

DROGA

11

31

14

1

3

KRA@BI I

IZMAMI

 35

 32

 9

 10

 4

PROSTITUCIJA

1

3

1

 

 

1