So Link Telekom niz cela Makedonija

BIDETE VO KONTAKT, KADE I DA STE!

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • Link Telekom e pejxing-kompanija so nad 10.000 korisnici i 96 nasto pokrienost na teritorijata na R. Makedonija. No, te`i{teto na taa pokrienost e vo gradot Skopje. Nejzinite uslugi gi koristat golem broj kompanii, me|u koi: Klini~kiot centar, pove}e bolnici, op{tinski sobranija, javni pretprijatija, slu`bi pri Vladata, taksi-zdru`enija, serviseri, mnogu tinejxeri, studenti itn. Tie se dostapni vo sekoe vreme, na sekoe mesto, 24 ~asa dnevno, t.e 365 dena vo godinata. Godi{no primaat okolu 5 do 6 milioni poraki, a dnevno od 14 do 15 iljadi.

Dejnosta na Link - Telekom e davawe uslugi vo oblasta na pejxingot, (odnosno proda`ba na pejxeri), pra}awe poraki, pra}awe grupni poraki, pra}awe na odlo`eni poraki, prepra}awe na poraki, budewe, pra}awe poraki preku avtomatski pejxer, pra}awe izvod od `iro - smetka vo sorabotka so ZPP, najava na dobiena e-mail poraka, pra}awe na kratki poraki na mobilen telefon, pra}awe poraki od mobilen telefon na pejxer, (se pi{uva porakata na mobilen telefon, se pra}a preku broj na pejxingot i doa|a do krajniot korisnik), pra}awe poraki preku Internet stranata na Link Telekom. Niven novitet e pra}awe poraki od mobilen telefon na e-mail, bez da se koristi kompjuter. Porakata se pi{uva na mobilen telefon, ponatamu se pra}a do odreden telefonski broj, koj kompjuterski e sreden od nivna strana, za da istata se prati na koj bilo korisnik na e-mail adresa.

SO LINK TELEKOM INFORMACII OD ZEMJATA I SVETOT

Prakti~no, preku stranata na Link Telekom mo`e da se ispratat i dobijat poraki od koj bilo del na svetot. Link Telekom mo`e da gi organizira svoite korisnici vo grupi. Osven ednata {ifra, korisnicite mo`at da dobijat u{te edna grupna, koja pomaga vo organizacijata. Primer: edna grupa pejxeri vo "Prilepska pivara", del od grupata, "Pivara" gi organizira za odreden region, i taa mo`e preku edna poraka da kontaktira so site korisnici od toj region, objasnuva Blagoj Hristov, direktorot na marketing. Preku informativnite kanali na Link Telekom, na pejxerite mo`at da se dobijat i site novi informacii, od zemjava i svetot. Mo`e da se dobijat podatoci za Kursnata lista od privatnite menuva~nici i toa za germanskata marka, amerikanskiot dolar i {vajcarskot frank, kako i Kursna lista od Narodna banka, vremenska prognoza za gradot Skopje i gradovite vo Makedonija, a od 9 ~asot sleduva satelitsko najavuvawe na temperaturata vo 12 gradovi vo Makedonija, informacii od vesnikot "Ve~er", informacii za repertoarot na Dramski teatar i MNT, Skopje klabing info (site pova`ni nastani vo gradot, koncerti, revii, spisanija, zabavi promocii), Gradski kina, najnovi vesti od MIA (Makedonska informativna agencija), a postoi i komercijalen kanal i mo`nost za reklamirawe. Link Telekom nudi i uslugi vo domenot na radio telefonijata i toa radiotelefoni, radiostanici, radiostanici za taksi-slu`bi.

NA^IN NA PRIMAWE NA PORAKATA

Za toa kako se primaat porakite, razgovaravme so supervizorot, Bogoqub Nikolov. Toj ni objasni deka ima dva na~ina na ostavawe poraki: edniot so operator na linija, (zna~i vo `ivo) i vtoriot so avtomatsko ostavawe na porakite. Broevite za ostavawe poraki kaj operatorite se 051 - 11 i 113 - 111, a za avtomatskata centrala 051 - 15. Koga }e se javat korisnicite, operatorot sekoga{ prvo se pretstavuva, (site operatori se identifikuvani, vo slu~aj na reklamacii ili pofalbi za nivnata rabota od strana na korisnicite). Site informacii se memoriraat i ~uvaat sedum dena. Samata komunikacija so korisnicite e na dosta profesionalno nivo, na makedonski jazik, a mo`e i na angliski so korisnici, koi ne zboruvaat makedonski. Po pretstavuvaweto na operatorot zna~i koj broj e, se ka`uva za koja {ifra se ostava porakata i korisnikot se pretstavuva (iako nekoi od korisnicite ne sakaat, sepak mora da ima nekoe pretstavuvawe). Po pretstavuvaweto, korisnikot treba da go ka`e tekstot na porakata, koj zavisno od mo`nostite na pejxerite, `elbite na korisnicite i razli~niot vid pretplata, mo`e da bide so razli~en teks ili telefonski broj. Po ka`uvaweto na tekstot, taa komunikacija zavr{uva. Od momentot koga na{iot korisnik }e se javi na linija, preku na{ite centrali odnosno broevite 051 - 11 ili 113- 111, se vklu~uva operatorot, za da ja izvr{i uslugata, koja korisnikot ja bara (poraka na pejxer, mobilen telefon, prepra}awe poraki), se ot~ukuva porakata na kompjuter, preku posebna programa za taa namena, a potoa so odredena procedura se ispra}a . Po ispra}aweto, porakata odi preku sistemot za pra}awe poraki, t.e. server, potoa preku unipejx i preku glavnata antena se ispra}a do relejite, t.e. preku vozduh, objasnuva supervizorot, Nikolov. Vulgarnite poraki ne se prenesuvaat, a diskrecijata e zagarantirana.

MO@NOST ZA KODIRANI PORAKI

Link Telekom vovede nov na~in na rabota so korisnicite na pejxeri, na koi{to im istekuva pretplata. Niv ne gi isklu~uvaat, tuku im davaat mo`nost da primaat kodirani poraki. Na ovoj na~in, korisnikot ne ja dobiva sodr`inata na porakata, tuku poraka vo koja e ozna~en kodot, karakteristi~en za sekoja poraka posebno, a toj, dokolku saka da ja doznae porakata, mora da se javi kaj niv na brojot 051 - 11, za da mu bide pro~itana porakata, se razbira otkako }e go ka`e kodot. Rabotata na supervizorot se sostoi vo podgotovka mese~en raspored za rabota na operatorite, sekakov vid statistika, raspored za pauzi, izgotvuvawe platen spisok so predlozi za nagradi i kazni, otstranuvawe na poedostavni problemi od tehni~ka priroda, vodewe potpolna kontrola za rabota i redovnost na operatorite, kontrola na porakite i komunikacijata na operatorite so korisnicite, pomagawe na operatorite pri priem na poraki vo poslo`eni situacii, priem na poplaki i pofalbi od strana na korisnicite, odr`uvawe na red i mir vo operatorskata prostorija itn..

ORGANIZACIONA POSTAVENOST

Link Telekom e organiziran vo pove}e oddeli, za da mo`e da gi izvr{uva site dejnosti. Ima Tehni~ki del, koj se gri`i za odr`uvawe na pejxing-sistemot vo celina i pejxerite posebno, Operatorski centar vo koj se vraboteni operatori vo zavisnost od potrebite, Komercija, Marketing- oddel, kontakti so mediumite, a se predviduva i nov oddel, koj }e se gri`i za korisnicite. Interesna e da se vidi veb-stranicata, koja{to nudi razli~ni pogodnosti, kako na primer proda`ba na proizvodi preku Internet. Dokolku nekoj saka da kupi pejxer, mo`e da ja ostavi adresata na veb-stranicata na Link Telekom i pejxerot }e go dobie za eden ili dva dena, dokolku se raboti za gradot Skopje ili drugite gradovi vo Makedonija.


IDNINATA NA PEJXERITE

So novite modeli odime kon minimizirawe na oblikot na pejxerite, a osven toa se zgolemuvaat i nivnite mo`nosti. Pogodni se za nosewe, ne zra~at, diskretni se, a i baterijata trae okolu 2 meseci, objasnuva Hristov. Vo idnina se o~ekuva da se vovede dvonaso~en pejxer, za da mo`e da se vrati odgovor na ve}e primenata poraka. Ima mo`nost da se vovedat pejxeri za razni finansiski informacii, no za toa s# u{te nema barawe od strana na korisnicite.


BONUS MESEC I NAGRADI ZA KORISNICITE

Godi{nata pretplata na brojot 051 - 11 e 115 gm, a na 113 - 111 e 270 gm. Mo`e da se dobie pejxer so godi{na pretplata za pomalku od 250 gm. Mislime deka toa e razumna cena, veli Hristov, direktorot na marketing. Dokolku korisnicite na pejxing-servisot, t.e centralata 051 - 11, mese~no dobijat 149 poraki, sledniot mesec im e bonus, a dokolku toa se slu~uva sekoj mesec, tie mo`at da dobijat do`ivotna besplatna pretplata. Pretplatnicite se staveni vo dve kategorii: na centralata 113 - 111, kade {to impulsite za edna minuta, se polovina denar i 051 - 11, 30 denari. Prakti~no na pejxer mo`e da se ostavi poraka za 10 denari. Na korisnicite na pejxeri se dodeluvaat nagradi, bileti za kino, Dramski teatar, obrok vo Mekdonald itn.