Problemi so vodomerite na skopjani

KOJ E VO PRAVO?

Pi{uva: @aklina MITEVSKA

  • JP "Vodovod i Kanalizacija" insistiraat da se kupuvaat vodomeri od tri pretprijatija: od germanskoto ABB, zemunskoto "Insa" i zagrepskoto "Ikom"
  • Tri meseci ~ekav da dojdat od "Vodovod", da vidat {to se slu~uva so mojot vodomer, a koga pobarav da go zamenam, mi rekoa deka momentalno nemaat i deka treba da ~ekam. Ottoga{ pominaa u{te dva meseca, a jas s# u{te ~ekam i ne znam u{te kolku }e ~ekam. Smetkite {to gi pla}am se mnogu visoki, veli edna anonimna gospo|a

Nekoi lu|e imaat problemi so vodosnabduvaweto, nekoi so kvalitetot na vodata za piewe, a nekoi pak, so registriraweto na potro{enite kubici voda. Dali koga va{iot vodomer }e prestane da raboti, re{enieto treba da go pobarate vo JP "Vodovod i Kanalizacija"? Po s# izgleda ne. Za {to stanuva zbor? Gra|anite na Skopje se `alat deka koga }e pobaraat pomo{ od ova Pretprijatie, ne ja dobivaat, bidej}i nivnite vodomeri ne se nabaveni od pretprijatijata, koi{to gi predlagaat. Imeno, tie insistiraat isklu~ivo na vodomeri, {to se proizvodstvo na tri pretprijatija, i toa od germanskoto ABB, zemunskoto "Insa" ili od zagrepskoto "Ikom". Spored niv, vakvite vodomeri najmnogu odgovaraat na na{ata vodovodna mre`a. No, tie se i poskapi. Taka mera~ite koi {to gi nudi AD "Toplifikacija" ~inat 55 gm, a onie {to gi nudi JP "Vodovod i kanalizacija" - 80 gm. Osven toa, treba da se platat i dopolnitelni 1.360 denari za servisiraweto na vodomerite od strana na ova Pretprijatie. Tie odbivaat da gi montiraat mera~ite na AD "Toplifikacija" so obrazlo`enie deka cevkite za priklu~ok se nesoodvetni i nepogodni za vgraduvawe. Ova pak za "Toplifikacija" pretstavuva dopolnitelen tro{ok zatoa {to, iako poevtini, tie ne mo`at da go prodadat svojot proizvod, koj{to e izraboten po licenca na pretprijatieto "Simens". Ova se slu~uva i so 18 drugi pretprijatija, koi imaat dr`avni sertifikati, no ne mo`at da gi prodavaat svoite proizvodi. Gra|anite velat deka koga }e gi pobaraat mera~ite {to gi nudi JP "Vodovod i kanalizacija", dobivaat odgovor deka gi nema i deka treba da ~ekaat. Tri meseci ~ekav da dojdat od "Vodovod", da vidat {to se slu~uva so mojot vodomer, a koga pobarav nov, mi rekoa deka momentalno nemaat i deka treba da ~ekam. Ottoga{ pominaa u{te dva meseca, a jas s# u{te ~ekam i ne znam do koga }e ~ekam. Smetkite {to gi pla|am se mnogu visoki, veli edna anononimna gospo|a.

Za vakviot problem od JP "Vodovod i Kanalizacija" velat deka 186. 000 vodomeri, kolku {to gi ima vo gradot Skopje se vo nivna nadle`nost. Tie gi popravaat i gi odr`uvaat vodomerite, a za da nema problemi vo odr`uvaweto i servisiraweto, velat deka istite treba da se nabavuvaat od trite navedeni pretprijatija. Nivnoto objasnuvawe za toa zo{to lu|eto ~ekaat za zamenata na neispravniot aparat e deka se slu~uvalo vo gradot da nema dovolno izba`dareni vodomeri vo odredeni punktovi i odgovornosta ja prefrlaat na gra|anite. Tie velat deka pove}e im odgovaralo da ne gi menuvaat aparatite, bidej}i vo toj slu~aj se pla}alo pau{al koj e mnogu pomal od sumata koja{to treba da ja plati korisnikot ako ima ispraven vodomer. Direktorot na AD "Toplifikacija", Dimitar Haxi Mi{ev, go osuduva vakviot stav i veli deka na gra|anite treba da im se ostavi sami da odlu~at od koe pretprijatie }e go nabavat svojot aparat, a ne nekoj toa da im go diktira.

Dali se raboti za nekakov dogovor pome|u AD "Vodovod i Kanalizacija" so trite navedeni pretprijatija, ne znaeme, no znaeme deka i ovoj pat o{teteni }e bidat |ra|anite.