Masovna posetenost na Berzata

JUBILEJNA BALKANSKA TURISTI^KA BERZA

Pi{uva: Mileva LAZOVA

  • Osnovnata cel na godina{novo prezentirawe e da im se dade pogolema vrednost na prirodnite, kulturnite, soobra}ajnite i drugi pogodnosti vo sozdadenite mo`nosti za razvoj na pove}e vidovi turizam

Minatata nedela na Skopski saem sve~eno be{e otvorena Desettata jubilejna balkanska turisti~ka berza. Godinava, ~est da ja otvori Turisti~ka berza ima{e gradona~alnikot na grad Skopje, gospodinot Risto Penov. Celta na odr`uvaweto na ovaa Berza be{e da se prezentira turisti~kata ponuda na Republika Makedonija i maksimalno da se vrednuvaat komparativnite prednosti {to gi nudi turizmot za ostvaruvawe pogolemi devizni ostvaruvawa vo turisti~kiot promet i vo drugite dejnosti. Vo sporedba so rezultatite od pred edna decenija, koga turisti~ki promet bele`e{e namaluvawe vo pogled na stranskite delovni posetiteli, poslednive tri godini optimisti~ki se raboti na toa da se vrati interesot na stranskite partneri kon makedonskite turisti~ki potencijali. Osnovnata cel na godina{novo prezentirawe be{e da im se dade pogolema vrednost na prirodnite, kulturnite, soobra}ajni i drugi pogodnosti vo sozdadenite mo`nosti za razvoj na pove}e vidovi turizam.

Pokraj stacionarniot ezerski, zimsko-planinski, bawski i tranziten turizam, na svetskite trendovi, prisuten e i ekolo{kiot turizam, so s# u{te neiskoristenite potencijali vo zapadniot i isto~niot del na Makedonija, zaedno so manastirskiot turizam. Na Berzata bea promovirani i aktivnostite vo sklopot na proektot za kulturata i turizmot. So ogled na dostapnosta na bliskite lokaliteti i delovniot turizam, koj e vo ekspanzija osobeno vo Skopje i Ohrid, postoi mo`nost turisti~kata ponuda da se zbogati i so drugi oblici, kako {to se zapoznavawe so patekite na nasledstvoto vo organizacija na Asocijcijata "Patekite na nasledstvoto", lovniot turizam itn. Osobeno, zna~ajna be{e prezentacijata na kulturnite, turisti~ki i stopanski potencijali na Skopje, na stranskite posetiteli, a organizator na taa zna~ajna pro{etka, be{e Turisti~kiot sojuz na grad Skopje. Masovnata posetenost, kako na doma{nite taka i na stranskite izlaga~i i posetiteli, be{e potvrda deka Balkanskata turisti~ka berza predizvika golem interes.