Razgovor so gospodinot Qup~o Stojkovski, sopstvenik na AD "Bujoto i mobil arte" od Skopje

MEBEL PO NARA^KA ZA SEKOJ PROSTOR

Pi{uva: Ranko MLADENOSKI

  • Karakteristi~no e toa {to na{ite proizvodi ne se visoko seriski, tuku imame odreden model i sekoga{ go prilagoduvame kon prostorot, na merkata {to toj ja bara. Nie rabotime isklu~ivo po nara~ka, veli gospodinot Stojkovski
  • Smetam deka kampawata "Kupuvajte makedonski proizvodi" e mnogu pozitivna i treba da prodol`i, odnosno mislam deka toa e akcija koja ne treba da se prekine. Taa treba permanentno da trae. Ednostavno na site generacii da im se vsadi vo glavata deka treba da go po~ituvaat svoeto
  • Kaj nas propagandata, odnosno marketingot ne e adekvaten na potrebite i vo princip smetam deka nemame dovolno informacii koj i {to proizveduva vo Makedonija

Akcionerskoto dru{tvo za proektirawe, proizvodstvo na mebel i ureduvawe "Bujoto i mobil arte" e firma koja na godina{niot Saem za mebel vo Skopje bukvalno gi sobra nagradite i firma koja ve}e podolgo vreme uspe{no opstojuva na makedonskiot pazar. Uspe{niot nastap na ova akcionersko dru{tvo na Skopskiot saem be{e dobar povod za razgovor so negoviot sopstvenik, gospodinot Qup~o Stojkovski, koj govori za svojata firma, no i za kampawata "Kupuvajte makedonski proizvodi".

Jas rabotam vo privatniot sektor od 1971 godina. Se zanimavav so pove}e dejnosti. Vo 1983 godina po~nav da proizveduvam oprema za ugostitelstvo i toa oprema kako {ankovi, pultovi i sli~no, dodeka vo 1986 godina se usovr{ivme mnogu dobro vo obrabotka na rosvraj - materijal. Nie ne izmisluvavme, tuku sekoga{ odbiravme proizvodi koi gi proizveduvaat vo Slovenija. Tie vo princip vo toa vreme bea najnapredni, najupateni, marketin{ki najdobro nastapuvaa na pazarite i vedna{ {tom }e izvadea nekoj proizvod, jas gi sledev. Koristev na nekoj na~in tu|i marketin{ki istra`uvawa i reagirav mnogu brzo. Taka golem del od ona {to se nose{e od Slovenija kaj nas go zamenivme so doma{ni proizvodi, veli gospodinot Stojkovski. Sega toa go pravime najmnogu so kujni i so drugi proizvodi za doma}instvoto. Nie vr{ime zamena na visokokvalitetni proizvodi od Zapadna Evropa so na{i, makedonski proizvodi. U{te vo 1994 godina se obidovme da nabavime tehnologija koja toga{ be{e najaktuelna vo Evropa za proizvodstvo na toj vid mebel i ovaa tehnologija {to nie denes ja poseduvame e nova tehnologija i za Evropa.

PO NARA^KA

Proizvodstvoto na "Bujoto" e raznovidno i {to e mnogu zna~ajno ne stanuva zbor za klasi~no serisko proizvodstvo, ami za proizvoden proces po nara~ka koj podrazbira adaptirawe na mebelot vo zavisnost od prostorot.

"Bujoto i mobil arte" imaat najkompletno proizvodstvo i toa od ideja do klu~ na raka, objasnuva gospodinot Stojkovski. Toa zna~i deka ja imame izrabotkata na proekti, go imame ma{inskiot del za specijalen alat, samoto proizvodstvo, transportot i monta`ata. Imame mebel na par~e za doma}instvata, za dnevni sobi, spalna soba, detska soba, za hodnici, bawi, kujni. Toa zna~i deka imame celokupna oprema za edno doma}instvo. Karakteristi~no e toa {to na{ite proizvodi ne se visoko seriski, tuku nie imame odreden model i sekoga{ go prilagoduvame kon prostorot, na merkata {to ja bara prostorot. Nie rabotime isklu~ivo po nara~ka. Nemame gotov proizvod koj ~eka kupuva~.

"Bujoto" kako firma vlo`ila dosta sredstva za osvojuvawe na jugoslovenskiot pazar, osobeno vo Belgrad. Poradi sostojbite {to se slu~ija vo Jugoslavija, toa ne bilo mnogu uspe{no, za{to tamu s# u{te nema regularen ambient za rabotewe. Ovaa firma izvezuva i vo Bugarija, no ne vo golema merka. Vo "Bujoto" razmisluvaat da izvezuvaat i na Kosovo. Smetaat deka toa e interesen pazar, a razmisluvaat i za site porane{ni jugoslovenski prostori i za Bugarija. Kako {to veli Stojkovski, sega zasega ne se vo mo`nost da se {irat premnogu, bidej}i se ograni~eni so prostor. Ma{inskiot park im ovozmo`uva pogolema produktivnost, no prostorno se vrzani, imaat mal prostor i toa gi ko~i. Zatoa, tie se glavno orientirani na makedonskiot pazar.

Nema da bidam neskromen ako ka`am deka proizveduvame ubedlivo najkvalitetni kujni, zatoa {to imame ubedlivo najkvalitetna tehnologija, dodava gospodinot Stojkovski. Cenite na primer vo odnos na proizvoditelite od Italija ni se mnogu poniski ako se zeme predvid toa {to go nudime kako kvalitet i kako idejni re{enija. Nie pravevme nekolku probi i pobaravme od Italija ponuda na proektirame mebel na par~e i dobivme tripati povisoka cena od na{ata proda`na cena. Moram da napomnam u{te edna{ deka nie proizveduvame po nara~ka i toa mebel koj go adaptirame na prostorot, a takvite proizvodi sekade vo svetot se mnogu skapi. Vo princip toa se ekskluzivni proizvodi. Nie spa|ame vo grupata na tie proizvoditeli, a cenite ni se na nivo na cenite od visokoseriskite proizvodi od italijanskite proizvoditeli. Cenata na na{ite proizvodi podrazbira i montirawe na mebelot vo objektot. Vo osnova smetam deka cenite na na{ite proizvodi soodvetstvuvaat na mo`nostite na makedonskite potro{uva~i, zatoa {to na{ite ceni voop{to ne se visoki, a nudime kvalitet spored italijanski kriteriumi.

Za idnite planovi na "Bujoto i mobil arte" gospodinot Stojkovski veli:

Vo tek e podgotvuvawe na proekt za izgradba na nova sovremena fabrika vo koja }e se vodi smetka da ima pogolem prostor i da ne bideme prostorno ograni~eni kako sega. Fabrikata }e ima okolu 5.000 kvadratni metri. Kapacitetite }e ni se zgolemat za tri pati vo odnos na sega{nite i toga{ }e morame da razmisluvame malku po{iroko, za{to }e ni bide neophodno da go zgolemime izvozot. Se nadevam deka za toa vreme }e se smiri situacijata na Kosovo, za{to Kosovo za nas }e bide mo{ne privle~en pazar. I drugiot del od Srbija ne smee da se zapostavi, no i Bugarija isto taka. "Bujoto i mobil arte" momentno ima okolu 90 vraboteni, a so novata fabrika }e se otvorat u{te okolu triesetina novi rabotni mesta.

POZITIVNA KAMPAWA

Repromaterijali "Bujoto" obezbeduva so uvoz, i toa od Germanija i od Italija, bidej}i toa se materijali koi ne se proizveduvaat vo Makedonija. Problem se visokite carinski stapki pri uvozot, no vo ova firma smetaat deka toa malku po malku }e se eliminira i deka }e go nemaat toj problem.

Za kampawata "Kupuvajte makedonski proizvodi" sopstvenikot na "Bujoto i mobil arte" ima sosema pozitivno mislewe.

Edna od najdobrite raboti {to e napravena od ovaa Vlada e tokmu kampawata "Kupuvajte makedonski proizvodi". Red be{e da po~ne da se sozdava toa ~uvstvo kaj makedonskiot gra|anin deka treba najprvo da pobara i da kupi makedonski proizvod so {to go pomaga ne samo proizvoditelot, tuku si pomaga i sebesi, bidej}i toa sozdava povratni efekti, objasnuva gospodinot Stojkovski. Rezultatite od ovaa kampawa se po~uvstvuvaa i vo proda`bata kaj nas. Zabele{kite vo vrska so ovaa kampawa deka na vakov na~in }e se zatvorime kako dr`ava, odnosno deka postoi opasnost da nemame ni uvoz ni izvoz, ne se opravdani, zatoa {to nie ednostavno `iveevme so nekoe ubeduvawe u{te poodamna deka proizvodite od uvoz se podobri od na{ite, deka nie nemame dobar proizvod i sekoga{ se baralo da se kupi ne{to od nadvor. So osamostojuvaweto na Makedonija, so voveduvaweto na gr~koto embargo, mnogu makedonski proizvoditeli i trgovci bea na nekoj na~in prinudeni da se snabduvaat od drugi evropski dr`avi so proizvodi so koi dotoga{ se snabduvaa preku Grcija. Na toj na~in zapoznavme mnogu drugi firmi so mnogu drugi proizvodi i po~navme da proizveduvame proizvodi koi se mnogu bliski do evropskite. Moram da ka`am deka kaj nas propagandata, odnosno marketingot ne e adekvaten na potrebite i vo princip smetam deka nemame dovolno informacii koj i {to proizveduva vo Makedonija. Jas sum ubeden deka vo Makedonija ima mnogu proizvodi koi realno mo`at da gi zamenat dosega uvezuvanite proizvodi od stranstvo. So kampawata, kaj lu|eto se pottikna nacionalnoto ~uvstvo da go po~ituvaat svoeto. Ova ne go smetam za zatvorawe na pazarot. Jas ne samo kako proizvoditel, tuku i kako potro{uva~ pretpo~itam da kupam makedonski proizvod, a dokolku ne najdam na{, toga{ }e baram stranski proizvod. Na saemskite manifestacii se pojavuvaat makedonski proizvoditeli za koi dotoga{ ne sme slu{nale deka postojat, a koga }e gi vidime proizvodite sme prijatno iznenadeni. ]e se zapra{ame - zarem i ova ovde kaj nas se pravi? Veruvam deka imame mnogu proizvodi koi mo`at bez problem da pominat na svetskite pazari. No, imame eden drug problem. Toa e problemot na op{tiot ambient na stopanisuvawe vo Makedonija, op{tata ekonomska sostojba, nedostigot od obrtniot kapital na stopanskite subjekti, na bankite. Treba da se pottikne toj vid na finansirawe preku doma{nite banki i da se namalat kamatite, bankite da davaat krediti ne samo za obrten kapital, tuku i za osnovni sredstva, za izgradba i da se pottikne edna op{ta aktivnost vo investiraweto. Umovi ne ni nedostigaat, gi imame dovolno, no treba i tie da se pottiknat. Smetam deka ovaa kampawa e mnogu pozitivna i treba da prodol`i, odnosno mislam deka toa e akcija koja ne treba da se prekine. Taa treba permanentno da trae. Ednostavno na site generacii da im se vsadi vo glavata deka treba da go po~ituvaat svoeto.