PO 25 OPERACII, ODDELOT ZA KARDIOHIRURGIJA PRED INFARKT

D -r @an Mitrev, edinstveniot makedonski kardiohirurg, go napu{ti Oddelot za kardiohirurgija vo Voenata bolnica vo Skopje, za{to Fondot za zdravstveno osiguruvawe ne platil za pove}e od 25 operacii {to vo stranstvo ~inat 400.000 germanski marki. Ne se plateni ni honorarite na d-r Mitrev. Ministerstvoto za zdravstvo e nezainteresirano i nema sluh, a ministerot za zdravstvo dosega ne na{ol deka e potrebno da dojde i da se zapoznae so sostojbata na kardiohirurgija, izjavi d-r Mitrev, najavuvaj}i go svoeto zaminuvawe vo Germanija. Bidej}i ova e institucija od nacionalen interes, so prava i obvrski i taa treba da se vklopi vo sistemot. "Nema potreba za u{te edna kardiohirurgija d-r ^irkov mo`e tuka da operira, bidej}i jas si zaminuvam" - veli toj.

Spored nego, intervenciite na Oddelot se dvapati poevtini od tie vo stranskite centri, kade {to baraat da im se plati odnapred.
Na prezentacijata na operaciite pred dve nedeli prisustvuvale 200 lekari od zemjava, no nitu eden od Klini~kiot centar, a ne bil nitu ministerot za zdravstvo d-r Dragan Danilovski.


VLADATA DADE VIZA ZA ZAKONOT ZA PREDVREMENO PENZIONIRAWE

Predvreme }e se penzioniraat site vraboteni vo dr`avnata administracija {to imaat 35 godini raboten sta`, a toa }e va`i i za ma`ite i za `enite. Tie so 30 godini sta` }e mo`at da izbiraat, a koj saka }e mo`e so 12 plati da odi vo tehnolo{ki vi{ok. So ovoj Zakon, se predviduva da se penzioniraat vkupno 6.000 vraboteni vo javnata administracija do vtorata polovina na godinava.

- Vladata ja izbra najbezbolnata varijanta. Se opredelivme za 35 godini sta`, bidej}i spored postojniot Zakon, `enite vraboteni vo dr`avnata administracija treba da odat vo penzija so tolku godini sta`. Za `al, mnogu od niv samostojno go prodol`uvaat rokot, a toa pravo sega im go odzemame i so 35 godini sta` }e se penzioniraat i `enite. Edinstveniot udar {to se pravi e {to na ma`ite im odzemame pet godini, i namesto so 40, tie }e odat vo penzija so 35 godini sta` - izjavi po v~era{nata sednica na Vladata, premierot Qub~o Georgievski.

Toj najavi deka }e ima javen oglas do site vraboteni vo javnata administracija koi imaat 30 godini raboten sta`, dobrovolno da zaminat vo penzija. Oglas }e ima i za onie vraboteni vo dr`avnata administracija {to sakaat so 12 plati da zaminat vo tehnolo{ki vi{ok od dr`avnata administracija, najavi Premierot Georgievski i dodade deka cel e da se dobie dr`avna slu`ba koja }e se pretvori vo javen servis.

Vladata dade viza i za Zakonot za Vlada i za zakonot za dr`avna administracija. Site tri zakoni }e odat vo tri proceduri vo Parlamentot, za da ima maksimalna transparentnost.

Premierot najavi deka brojot na ministerstvata }e se namali za 6 do 7. Toj dodade deka Vladata ja poddr`uva inicijativata za gradewe rezidencija za pretsedatelot na dr`avata i oti toa }e bide razgledano na edna od slednite sednici.

RUDARI OD "SASA" [TRAJKUVAAT SO GLAD

Triesetina nezadovolni rabotnici vo rudnicite za olovo i cink „Sasa” od Makedonska Kamenica denovive stapija vo {trajk so glad. Pri~inata za {trajkot e odlukata na Upravniot odbor od 24 mart godinava, so koja tie i u{te dvaesetina nivni kolegi bile proglaseni za tehnolo{ki vi{ok. [trajkuva~ite vo minatata nedela dostavile barawe do Upravniot odbor da se preispita spornata odluka, a odgovorot trebalo da stasa do v~era. Bidej}i toa ne se slu~ilo, rabotnicite re{ile da {trajkuvaat. Tie v~era vlegoa vo salata na upravnata zgrada i rekoa deka nema da izlezat s# dodeka ne bide ispolneto nivnoto edinstveno barawe - preispituvawe na odlukata poradi koja ostanaa na ulica.

^ETVORICATA MAKEDONSKI GRANI^ARI GO POTVRDILE SKANDALOT

Spored najnovite izvori, koi{to imale neposreden razgovor so vojnicite t.e. so nivnite roditeli, ~etvoricata makedonski grani~ari potvrdile „deka se trampani za eden pripadnik na OVK".

Spored iskazite na vojnicite, zasedata bila dobro organizirana. Pred niv prvo se pojavilo edno lice, koe im naredilo da zastanat i gi predupredilo oti nema da bide dobro ako go upotrebat oru`jeto. Vedna{ potoa se pojavile u{te dve lica {to im go povtorile istoto, a za nekolku sekundi okolu vojnicite bila napravena „potkovica“ od ~etiriesetina lu|e. Otkako bile razoru`ani, makedonskite grani~ari so traktor bile odneseni „vo nepoznat pravec“. Spored iskazite na dvajca grani~ari, tie bile odneseni vo edna kafeana, kade {to „kidnaperite dobro se odnesuvale so niv“. Se pretpostavuva deka tie bile privremeno zasolneti vo kafeanata „Drenica“ vo Vitina, koja e sopstvenost na Xavid Asani. Tamu im bilo objasneto deka se }e bide vo red i oti }e bidat malku zadr`ani, bidej}i ve}e bilo dogovoreno tie da bidat razmeneti za eden pripadnik na OVK. „Kidnaperite“ im naglasile na vojnicite deka ne treba da se pla{at, zatoa {to razmenata bila dogovorena so „amin“ na visok makedonski politi~ar.

Otkako po izvesno vreme stignal signal deka rabotata e zavr{ena, ~etvoricata grani~ari bile „istovareni“ na eden kilometar do granicata, od kade {to prodol`ile pe{. Prethodno od „kidnaperite“ dobile instrukcii po koj pat da se dvi`at do granicata, bidej}i im bilo poso~eno na koi mesta od dvete strani na „patot“ ima minski poliwa.

No, i pokraj instrukciite, na posledniot kilometar do granicata vrz makedonskite vojnici bil otvoren ogan. Tie smetaat deka toa go storile pomali grupi od porane{noto OVK, koi celosno go kontroliraat toj del koristej}i go otsustvoto na KFOR.

"ASTIBO"

Vo "Astibo" od [tip zavr{i zapi{uvaweto akcii od strana na vrabotenite, po prethodnata odluka za privatizacija na pretprijatieto spored modelot - otkup od strana na vrabotenite. Spored podatocite, duri 76 otsto od vrabotenite zapi{ale akcii.

Sledniot ~ekor e potpi{uvawe na dogovorot za privatizacija na "Astibo" so Agencijata za privatizacija na Republika Makedonija od strana na generalniot direktor, Pan~e Nasev, kako edinstveno ovlasteno lice od vrabotenite na "Astibo".

PRETSEDATELOT NA SOBRANIETO NA CRNA GORA VO MAKEDONIJA

Pretsedatelot na Sobranieto na Crna Gora, Svetozar Marovi} dopatuva vo dvodnevna poseta na Makedonija. Vo Ohrid, Marovi} se sretna i razgovara{e so svojot doma}in, pretsedatelot na Sobranieto na Republika Makedonija, Savo Klimovski.

Denovive, pretsedatelot na crnogorskoto sobranie Marovi} }e bide primen od pretsedatelot na Republika Makedonija, Boris Trajkovski i od premierot na Vladata, Qub~o Georgievski.

SUZBIVAWE NA NARKOMANIJATA

Vo izminatite nekolku godini, vo Tetovo, od upotreba na droga `ivotot go zagubile petmina narkomani, kako i edno lice od Kumanovo, koe prestojuvalo vo Tetovo.

Vo ovoj grad vo tek se pove}e aktivnosti za utvrduvawe na vkupniot broj na narkomani. Podatocite govorat deka okolu stotina korisnici na droga se ambulantski ili bolni~ki lekuvani.

Pretsedatelstvoto na Koordinacionoto telo za suzbivawe na drogata vo sredinata na ovoj mesec odr`a sostanok na koj e oceneto deka treba da se zalo`at za poenergi~no i poefikasno dejstvuvawe za suzbivaweto na narkomanijata.

Na sostanokot be{e donesen zaklu~ok za formirawe ekipi koi profesionalno }e dejstvuvaat na terenot.

"MAKPETROL" - DOMA]IN NA OSMATA KONFERENCIJA NA KOMPANIITE ZA GAS

"Makpetrol" AD Skopje na 20 i 21 ovoj mesec vo Struga }e bide doma}in i organizator na Osmata konferencija na dispe~erskite centri na kompaniite za gas od Balkanskiot Poluostrov i Isto~na Evropa.

Kako {to informira{e na dene{nata pres - konferencija direktorot na resorot za ekonomsko - tehni~ki pra{awa, Vangel Arnaudov, na Konferencijata }e u~estvuvaat 14 kompanii od devet zemji, koi po zavr{uvaweto }e potpi{at me|usebni dogovori za sorabotka.

Tema na dvodnevnata Konferencija }e bidat problemite vo kvanititativnoto i kvalitativnoto snabduvawe so gas, razvojnite koncepcii na zemjite, kako i problemite so podzemnoto skaldirawe na gas.

Spored Arnaudov, "Makpetrol" izrabotuva studija za izgradba na podzemni skladi{ni prostori za gas, a vo tek e gasifikacijata na Negotino, kako i grade`nite raboti za sklu~uvawe vo gasovodniot sistem na Fabrikata za ko`a od Kumanovo. "Dosega vo Republika Makedonija na gasovodniot sistem se vklu~eni 14 korisnici, za {to se potro{eni okolu 56 milioni dolari", re~e Arnaudov istaknuvaj}i deka maksimumot vo gasifikacijata, Republika Makedonija se o~ekuva da go dostigne vo 2015 godina.

MEDIUMSKA KAMPAWA ZA ODR@UVAWE NA HIGIENATA VO SKOPJE

Gradona~alnikot na Skopje, Risto Penov, na sredbata so novinarite, informira{e za podgotovkite na mediumskata kampawa za odr`uvawe na higienata vo gradot, koja, kako {to re~e, "najverojatno }e bide vo sorabotka so Programata za razvoj na Obedinetite nacii (UNDP)".

Toj pojasni deka kampawata predviduva i edukacija na decata vo u~ili{tata i gradinkite, a vo nea }e bidat vklu~eni i nekoi nevladini organizacii, s# so cel, vklu~uvawe na gra|anite vo odr`uvaweto na higienata vo gradot.

Vo ovaa prigoda be{e re~eno deka vo zavr{na faza se i razgovorite okolu izrabotkata na rampi za hendikepiranite lica na nekolku objekti do koi tie nemaat pristap, a koi im se najpotrebni.Tie }e bida postaveni na objekti kako Glavnata po{ta, zdravstvenite domovi "\or~e Petrov" i "Jane Sandanski" i Fondot za socijalno i zdravstveno osiguruvawe.

REKORDEN IZVOZ OD 66 ILJADI JAGNIWA

[tipskata klanica deneska gi plasira{e poslednite 5 iljadi jagniwa na pazarite vo Italija. So toa, vkupnata brojka e zaokru`ena na 66 iljadi jagniwa. Izvozot e zavr{en tri dena pred predvideniot rok.

Spored prvi~nite informacii, [tipskata klanica treba{e da izveze 50 iljadi jagniwa, no so ogled na dobrata organizacija vo rabotata - taa brojka ne samo {to e nadminata, tuku e ostvaren i rekorden izvoz.

GENERALOT VESLI KLARK VO MAKEDONIJA

Komandantot na silite na NATO za Evropa, general Vesli Klark, utre }e dopatuva vo prijatelska poseta na Republika Makedonija, javuva MIA. Pritoa, generalot Klark, }e ostvari sredba so premierot na Republika Makedonija, Qub~o Georgievski.

Inaku, toj vo Skopje }e dopatuva od Pri{tina, kade {to utre }e bide izvr{ena promena na Komandata na KFOR.

TAJVAN DONIRA PET MILIONI DOLARI ZA MVR

Ministerot za vnatre{ni raboti na Republika Makedonija, Dosta Dimovska, ostvari sredba so ambasadorot na Republika Kina - Tajvan vo na{ata zemja, Piter ^eng.

Povod za sredbata be{e sve~enoto predavawe na ~ekot vo vrednost od pet milioni amerikanski dolari, koe e vo ramkite na donacijata {to Vladata na Republika Kina - Tajvan mu ja dodeluva na Ministerstvoto za vnatre{ni raboti na Republika Makedonija za nabavka na helikopter.

Ambasadorot ^eng prezentira{e spisok od 38 predlog-proekti, nameneti za razli~ni sektori vo Vladata na Republika Makedonija. Realizacijata na ovie proekti, ~ija vrednost dostignuva do 70 milioni amerikanski dolari, zna~i poddr{ka na Vladata na Republika Makedonija, a vkupnata pomo{, koja Vladata na Republika Kina - Tajvan }e & ja donira na makedonskata Vlada iznesuva 130 milioni dolari.

Na ovoj na~in, ambasadorot ^eng ja izrazi poddr{kata na Vladata na Republika Kina - Tajvan na Vladata na Republika Makedonija, osobeno na Ministerstvoto za vnatre{ni raboti. Ministerot za vnatre{ni raboti Dosta Dimovska i ambasadorot ^eng, na sredbata ja izrazija zaedni~kata zalo`ba za intenzivirawe na vkupnata sorabotka me|u soodvetnite institucii na dvete zemji.

PRODA@BA NA FENI

Agencijata za privatizacija na Republika Makedonija, s# u{te ne opredelila konsultantska firma {to }e izvr{i revizija na dogovorot za proda`ba na FENI. Spored informaciite na Agencijata, ponudite koi pristignale po tenderot za izbor na revizor, s# u{te se razgleduvaat.

Kriteriumi za izbor na najpovolna ponuda, kako {to se istaknuva, }e bidat reputacijata na revizorskata ku}a, iskustvoto vo privatizcijata i vo oblasta na industrijata za fero-nikel, kako i rokovite za izrabotka i cenata.

SUGESTII ZA ZAKONOT ZA VISOKO OBRAZOVANIE

Visokiot komesar za nacionalni malcinstva na OBSE, Maks van der [tul, koj na 17 april dopatuva vo tridnevna poseta na Republika Makedonija, po sredbata so makedonskiot pretsedatel Boris Trajkovski, specijalno za MIA izjavi deka doa|a so novi sugestii okolu Zakonot za visoko obrazovanie, no dodade deka nema da dade nikakvi informacii se do sreda, koga planira da zaka`e pres-konferencija. Van der [tul istakna deka deneska razgovaral so premierot Qub~o Georgievski i so ministerot za obrazovanie Gale Galev.