NARODNIOT PRAVOBRANITEL NA FINSKA VO POSETA NA MAKEDONIJA

Parlamentarniot naroden pravobranitel na Finska, Lauri Lehtimaja, koj prestojuva vo dvodnevna rabotna poseta na Republika Makedonija, se sretna so pretsedatelot na Republika Makedonija, Boris Trajkovski i so svojot doma}in, narodniot pravobranitel na Republika Makedonija, Branko Naumovski.

Po toj povod, Lauri Lehtimaja vo Klubot na republi~kite organi i organizacii vo Skopje }e odr`i izlagawe na tema "Postavenosta i prakti~noto dejstvuvawe na pravobranitelot /ombudsmanot/ vo Finska".

MAKEDONSKOTO STOPANSTVO VO KIEV

Pretsedatelot na Vladata na Republika Makedonija Qub~o Georgievski, vo ramkite na posetata na Ukraina, vo Trgovsko - industriskata palata vo Kiev, ima{e prezentacija na makedonskoto stopanstvo.

Toj istakna deka "ako Makedonija se gleda po goleminata, taa, vo odnos na Ukraina, e mnogu mala, no ima sklu~eno dogovori za slobodna trgovija so pet zemji od Balkanot, {to ovozmo`uva investirawe so eden procent carina".

Georgievski napomna deka vo ramkite na Paktot za stabilnost na Jugoisto~na Evropa se odvoeni dve milijardi i 400 milioni evra samo za ovaa godina, a za slednata }e ima i drugi sredstva, {to, kako {to re~e, "za nas pretstavuva zna~aen moment, bidej}i Evropa i Amerika se svrtuvaat kon nas".

Premierot Georgievski pred stopanstvenicite istakna deka vladite na Ukraina i Makedonija se podgotveni da gi poddr`at barter - aran`manite, dodavaj}i deka vo Ukraina prisustvuvaat makedonski stopanstvenici koi mo`at da vlezat vo takvi aran`mani.

SOSTANOK NA POTKOMITETOT NA RM I NA ^LENKITE NA EFTA

Vo Ministerstvoto za trgovija na Republika Makedonija na 10 april zapo~na ^etvrtiot sostanok na Zaedni~kiot potkomitet na Republika Makedonija i na dr`avite - ~lenki na EFTA, za sklu~uvawe na dogovor za slobodna trgovija.

Makedonskata strana ja predvodi zamenik-ministerot za trgovija na Republika Makedonija Tatjana Perovi}-Mitrova, a delegacijata na zemjite na EFTA ambasadorot Per Kjel Manes, od Ministerstvoto za nadvore{ni raboti na Norve{ka.

Na 11 april ima{e finalno usoglasuvawe na aneksite i protokolite kon Dogovorot za slobodna trgovija me|u Republika Makedonija i dr`avite - ~lenki na EFTA.

PROLETNATA SEIDBA VO TEK

Vo [tip od planiranite 4.366 hektari, koi treba da se naseat so proletni kulturi, dosega se zaseani 1.276. Od niv, 700 se pod `itni kulturi. Od planirani 1.230 so industriski kulturi, dosega se zaseani 155 hektari i toa so son~ogled. Isto taka, 1.322 hektari treba da se zaseat so gradinarski kulturi. Kompirot e zasaden na 250 hektari, a fura`nite kulturi se zasejani na 200 hektari.

DVOJNO ZGOLEMUVAWE NA PROIZVODSTVOTO

Fabrikata za proizvodstvo na obuvki "Supera" od Strumica, koja be{e otvorena kon krajot na minatata godina, ve}e razmisluva za duplirawe na proizvodstvoto, bidej}i sega{niot godi{en asortiman od 350 do 390 iljadi ~ifta ~evli i sportski patiki e odnapred dogovoren, glavno za izvoz vo Germanija, [panija, Italija i Anglija.

Vo ovaa strumi~ka fabrika, vo koja e instalirana najsovremena tehnologija i oprema za proizvodstvo na obuvki, osobeno vo delot od programata orientirana za izvoz vo zemjite na Evropskata unija, planirano e vrabotuvawe na u{te 60 ~evlarski rabotnici, so {to proizvodstvoto }e bide zgolemeno na okolu 550 iljadi para ~evli i sportski patiki. Me|utoa, sega{niot fizi~ki obem na proizvodstvoto, od koj 90 nasto e namenet za zapadnoevropskiot pazar, na po~etokot od idnata godina }e bide dupliran, odnosno }e dostigne nad 700 iljadi ~ifta ~evli i sportski patiki.

DONACIJA NA KLINIKATA ZA ORTOPEDSKI BOLESTI

Na Klinikata za ortopedski bolesti vo Klini~kiot centar vo Skopje, sve~eno bea predadeni vo upotreba univerzalniot hirur{ki sistem za operacija na 'rbetniot stolb, instrumenti i implantanti vo vrednost od 152.000 germanski marki, donacija na angliskata Vlada, DFID, Houp - proekt i {vajcarskata Vlada.

Kako {to istakna direktorot na Klinikata za ortopedija prof. d-r \or|i Zafirovski, so toa golem broj operativni intervencii na 'rbetniot stolb }e se vr{at na ovaa Klinikata, a dosega se izveduvaa naj~esto vo stranstvo. "Za edna vakva operacija vo stranstvo Fondot za zdravstveno osiguruvawe izdvojuva{e me|u 80 i 100.000 germanki marki", re~e prof. d-r Zafirovki.

Inaku, prvata operativna intervencija so univerzalniot hirur{ki sistem na Klinikata za ortopedija uspe{no e izvedena na {esti ovoj mesec.

" SEAFEAR 2000"

Vo ramkite na "Saemot na kniga i librografika", koj se odr`uva od 11 do 16 april vo Skopje, a na inicijativa na organizatorite na ovaa saemska manifestacija, na 11.4. po ~etvrti pat, }e bide otvoren Saemot na elektronski umetnosti " Seafear 2000 ", vo organizacija na Soros - centarot za sovremeni umetnosti od Skopje.

Otvaraweto zapo~nuva so izlo`bata "Nurkawe, vnesuvawe ili davewe", ~ii kuratori se Majk Stabs od Velika Britanija i Milentie Pandilovski, direktor na Soros - centarot za sovremeni umetnosti. Ovoj proekt se zanimava so temite na vnesuvaweto na kompjuterska grafika i tehnikite na proekcija, postavuvaj}i gi pra{awata na izrasnuvaweto na "novoto op{testvo" so site virtuelni mo`nosti.

Za da se zapoznaat posetitelite so rabotata na Soros - centarot, }e bide organizirana i edna rabotilnica " Melding media ", koja }e ja vodat Majk Stabs i Xina ^arnecki.

USPE[NI PODGOTOVKI ZA NOVI KREDITI

"Sakam da Vi ~estitam na golemiot napredok {to Republika Makedonija go postigna pod Va{e rakovodstvo vo nejzinite odnosi so Svetskata banka", se veli vo pismoto na Piter Stek, izvr{en direktor na Svetskata banka, vo ~ij sektor na rabota spa|aat 12 zemji me|u koi i Makedonija, do ministerot za finansii vo Vladata na Republika Makedonija, Nikola Gruevski.

Vo pismoto isprateno na 7 april, Stek go izrazuva svoeto zadovolstvo "od faktot, deka skoro site uslovi, potrebni za raspredelbata na SSAC se ispolneti, osobeno brzoto usvojuvawe na trite va`ni i ~uvstvitelni zakoni niz Parlamentot".

SSAC - Kredit za reforma na socijalniot sektor e proekt na Svetskata banka i za negova implementacija be{e potrebno da se donesat novi zakoni za zdravstveno osiguruvawe, potoa za penzisko i invalidsko osiguruvawe, kako i Zakon za rabotni odnosi, za vrabotuvawe i za osiguruvawe vo slu~aj na nevrabotenost.

PRES NA LIBERALNATA PARTIJA NA MAKEDONIJA

Pretsedatelot na Liberalnata partija na Makedonija, Risto Gu{terov na pres - konferencijata od 10.4. se osvrna na slu~ajot so Xevat Asani, dodavaj}i deka "so ova se slu~i presedan koj mo`e da bide voved i vo poseriozni naru{uvawa na bezbednosta i stabilnosta na dr`avata".

Gu{terov istaknuva deka LP ja zagri`uva molkot na partiite od Koalicijata za promeni i na SDSM, okolu nivniot predlog za donesuvawe na zakon za formirawe na javno pretprijatie za fri{opovi, so {to bi se ovozmo`ilo kako {to re~e, "realno zatvorawe na problemot na piramidalni {tedilnici".

Na konferencijata be{e informirano i za pretstojot na Stojan Andov vo Strazburg i vo Brisel, kade {to be{e promovirana idejata za sklu~uvawe na "Konvencija za malcinstvata me|u Republika Makedonija i Republika Albanija".

Gu{terov, vo ovaa prilika go prezentira{e i noviot znak na Liberalnata partija.

ZAKON ZA DENACIONALIZACIJA

Zakonodavno - pravnata komisija na Sobranieto na Republika Makedonija, na Sednicata, po pove}e~asovna rasprava, so nekolku amandmani go usvoi Predlogot za donesuvawe zakon za izmenuvawe i dopolnuvawe na Zakonot za denacionalizacija.

Ministerot za finansii, Nikola Gruevski, vo svoeto obrazlo`enie re~e deka postoi neodlo`na potreba od donesuvaweto na ovoj zakon po skratena postapka, za {to postoi i ustavna osnova.

Spored ministerot Gruevski, ona {to mo`e da im bide vrateno na gra|anite, }e se vrati, a dokolku toa e neizvodlivo, }e im bide daden nadomest, {to ne podrazbira isplata vo gotovi pari, tuku nadomest vo obvrznici, stanovi ili grade`no zemji{te.

Edna od novinite {to gi predviduva ovoj zakonski akt, kako {to pojasni Gruevski, e toa {to vo procedura na denacionalizacija vleguvaat i verskite subjekti, kako i odzemenite imoti na Evreite od Makedonija koi nastradale vo holokaustot.

SREDBA DIMITROV - TARASJUK

Ministerot za nadvore{ni raboti na Republika Makedonija Aleksandar Dimitrov, koj e vo sostav na makedonskata delegacija koja prestojuva vo Ukraina, ima{e sredba so negoviot ukrainski kolega, ministerot za nadvore{ni raboti Boris Tarasjuk.

[efot na makedonskata diplomatija Dimitrov, po sredbata so Tarasjuk, izjavi deka tema na nivnite razgovori bile odnosite me|u dvete zemji, ekonomskata sorabotka, kako i aktuelnata situacija vo regionot.

Voedno, bilo razgovarano i za sorabotkata vo nekolku konkretni oblasti, kako ekonomijata, kulturata, sportot, obrazovanieto i turizmot.

Toj informira deka na Tarasjuk mu predal pismeno barawe za za~lenuvawe na Makedonija vo Crnomorskata ekonomska inicijativa.

VISOKA DELEGACIJA NA EUROSTAT VO MAKEDONIJA

Visoka delegacija na statisti~kata organizacija na Evropskata unija - EUROSTAT, predvodena od direktorot na Direktoratot A. Fotis Napopulos, od 11 do 14 april prestojuvaa vo poseta na Zavodot za statistika na Republika Makedonija.

Celta na posetata e ocenka na napredokot na Zavodot za statistika na Republika Makedonija vo izminatite {est meseci.