Nau~en sobir

"VO ^EST NA PROF. D-R [OPTRAJANOV"

Pi{uva: Aneta POPANTOSKA

  • Profesorot Georgi [optrajanov e osnovopolo`nik na Katedrata za romanska filologija vo 1946 god., denes Katedra za romanski jazici i kni`evnost, nejzin prv i dolgogodi{en {ef
  • Georgi [optrajanov e dobitnik i na dva francuski nacionalni ordena: Vitez na legijata na ~esta i Oficer na legijata na ~esta, po povod 80 godini od `ivotot

Na 31 mart, Minister-stvoto za nauka na R. Makedonija, Francuskiot kulturen centar i Filolo{kiot fakultet vo Skopje organiziraa Nau~en sobir "Vo ~est na prof. d-r [optrajanov. Pozdravna re~ odr`a ministerot za nauka, Nenad Novkovski so izlagaweto "Odlivot na mozok i kohezijata na umot".

Profesorot Georgi [optrajanov e osnovopolo`nik na Katedrata za romanska filologija vo 1946 god., denes Katedra za romanski jazici i kni`evnost, nejzin prv i dolgogodi{en {ef. Od negovata bogata biografija mo`e da se zaklu~i deka [optrajanov e eden od onie Makedonci koi vo klu~ni istoriski momenti odigrale nezamenliva uloga vo mnogu pionerski potfati, va`ni ne samo zatoa {to bile prvi, tuku i poradi hrabrosta.

[optrajanov diplomiral na Filozofskiot fakultet vo Skopje, a doktoriral vo 1935 god., vo Di`on (Francija) i stanal prv Makedonec -doktor na nauki so specijalnost francuska literatura. Dobitnik e na mnogu tituli i priznanija kako: dopisen ~len na Akademijata na naukite, kni`evnostite i umetnostite na Bezanson i Fran{ - Konte (1955); po~esen doktor (doctor honoris causa) na Univerzitetot vo Klermonferan (izbran vo 1971 g.) i sl.

Georgi [optrajanov e dobitnik i na dva francuski nacionalni ordena: Vitez na legijata na ~esta, po povod negoviot jubilej 50 godini prosvetna i nau~na dejnost i Oficer na legijata na ~esta, najvisok francuski nacionalen orden po povod 80 godini od `ivotot, dodelen na "biv{ profesor, vtemeluva~, na Katedrata za francuski jazik na Univerzitetot vo Skopje, od makedonska nacionalnost", so potpis na toga{niot pretsedatel na R.Francija, Fransoa Miteran.

Na Sobirot zedoa u~estvo golem broj eminentni nau~ni rabotnici me|u koi i prof. d-r Qubica Kalajlievska, prof. d-r Aleksa Poposki, prof. d-r Peter Rau, prof. d-r Doreana Hristova i drugi, a se odr`a i promocija na zbornikot "Vo ~est na profesorot [optrajanov".