Slikite na @ivko A. Popovski

"CVE]E NA MIROT"

Pi{uva: Jasminka MARKOVSKA

  • @ivko A. Popovski ima raboteno na izrabotka na 14 po{tenski marki na koi se naslikani cve}iwa od Makedonija koi imaat filatelisti~ka vrednost. Negovite sliki se nao|aat na naslovnite strani na spisanija, u~ebnici, karti~ki, kalendar, knigi i sl. Za istaknuvawe se negovite pet zbornici i knigata "Cve}e na mirot" vo koja{to e zastapena poezija od "Stru{kite ve~eri na poezijata", vo kombinacija so cve}iwata na @ivko A. Popovski. Za nego se pi{uvani esei od vidni makedonski kni`evnici i umetnici i mu se oddadeni priznanija od dr`avnici, muzi~ari, slikari, akteri, nobelovci... @ivko A. Popovski e ~len na Dru{tvoto za nauka i umetnost vo Struga, potoa na Crveniot krst na Makedonija i ~len na makedonsko - japonsko, makedonsko - amerikansko, makedonsko - germansko i makedonsko - kinesko prijatelstvo, ~len na Amerikanski biografski instuitut itn.

@ivko A. Popovski e roden 1944 godina vo selo Brezovo - Makedonija. Kako protest {to (poradi nemawe materijalni sredstva) ne mo`el da se zapi{e vo likovnoto u~ili{te, Popovski edna {kolska godina nema da odi na u~ili{te, za duri slednata da se zapi{e na zemjodelskoto u~ili{te, a na kraj da zavr{i studii na Zemjodelskiot fakultet vo Belgrad. Po zavr{uvaweto na fakultetot povtorno se vra}a na crtaweto, no najprvo zapo~nuva so pravewe mozaici od hartija. Podocna }e slika minijaturi, no i sliki so pogolem format vo zavisnost od mo`nosta za transportirawe. Slikite, pove}eto se na hartija koja{to e poednostaven materijal za transport, a se raboteni so masleni boi. Dosega Popovski ima naslikano nad 16 iljadi, a podareno nad 15 iljadi sliki. Iako Popovski se vrabotil kako agronom vo edna zadruga, od likovnata umetnost ne se otka`uva i zapo~nuva so prireduvawe na svoite prvi samostojni izlo`bi. Po doa|aweto vo Skopje raboti kako urednik vo vesnikot "Sovremeno zemjodelstvo", pa vo Republi~kiot zavod za op{testveno planirawe kade {to ima raboteno {est godini. Vo ramkite na ovoj Zavod se odr`uvale sredbi od najrazli~en tip so ostanatite republiki vo toga{na SFRJ, a na niv @ivko A. Popovski }e ima pove}e samostojni izlo`bi, za ottoga{ da po~ne negovoto pomasovno podaruvawe na slikite {to gi naslikal.

Koga ~ovek }e podari ne{to svoe ima edno posebno ~uvstvo koe ne mo`e nitu da se plati so pari, nitu pak mo`e poinaku da se do`ivee, veli Popovski. Ako tvorecot ne uspee da se nadmine sebesi vo podaruvaweto, toga{ navistina }e zagubi mnogu vo `ivotot.

DUHOVNI PODAROCI

Izlo`bite {to @ivko Popovski gi ima se mnogubrojni: vo Kupari, Biha}, Titograd..., a od 1984 godina toj zapo~nuva i so pra}awe na prvite pisma i sliki do vidni li~nosti: Majka Tereza, Indira i Raxiv Gandi, Vili Brand od koi gospodinot Popovski }e gi dobie i prvite povratni ohrabruva~ki pisma. No, spisokot na li~nosti broj eden, kako {to slobodno mo`e da gi nare~eme, na koi }e im podari sliki ne zavr{uva tuka. Vo nego se i: Sulejman Demirel, Perez De Kueqar, Kenet Kaunda, Sandro Pertini, La Pasionarija, Boris Elcin, O. L.Skalfaro, Ri~ard Gir, Xorx Bu{, Gorba~ov, Helmut Kol, @ak [irak, Butros Gali, Kofi Anan, Klinton i mnogu drugi.

Vo pismoto {to do @ivko A. Popovski }e go isprati Majka Tereza, se veli: "Bednite se sekade okolu nas. Bidi qubezen i podari im dobrina na onie {to se blisku do tebe". A za cve}iwata na Popovski, pak, Sulejman Demirel }e ka`e: Ova cve}e, "Cve}e na mirot", nikoga{ nema da svene.

Moite podaroci ne se od materijalna priroda, no duhovno go potkrepuvaat onoj koj gi dobiva i tie se i sila i `elba i nade` za `ivot, ka`uva g. Popovski.

Prvata izlo`ba na @ivko Popovski imenuvana kako "Cve}e na mirot" e od 1985 godina, od 10 oktomvi, od koga i zapo~nuva postojaniot ciklus na sliki na koi{to se naslikani cve}iwa, izlo`uvani pod ova ime.

GRADINA NA CVE]ETO

Na pra{aweto zo{to negovite sliki i izlo`bi se imenuvani so "Cve}e na mirot", Popovski ni odgovori:

Moite sliki bea cve}iwa so poraka za mir do Obedinetite nacii, do sekoja ~lenka. Toa se cve}iwa so poraka, a ON se institucija koja{to se zalaga za mir vo svetot. Ottoga{, cve}iwata {to gi slikam se vikaat cve}iwa na mirot. No, so slikaweto na cve}iwata vr{am i za{tituvawe na vistinskite cve}iwa, na primer na onie {to rastat po livadite i pokraj toa {to nivnata prirodnost, koloritnost i ubavina ne mo`e da se dolovi so nikakva slikarska ume{nost, so nitu edna boja. Istovremeno, sakav cve}eto {to go slikam da bide ne{to specifi~no, ne{to {to izvira od Makedonija. Taka, edna{ eden kineski poet, gledaj}i gi moite sliki so cve}iwa, vo edna prigoda ka`a deka Makedonija ja gleda kako cvetna gradina ("pokriena e so sve`o cve}e prostranata makedonska zemja, cve}eto {to go posadi makedonskiot slikar").

Ovoj makedonski slikar na cve}eto e ponesen so idejata da se otvori izlo`ben centar vo koj{to centralnoto mesto }e bide za cve}eto, a na koj{to }e mo`e da prisustvuvaat umetnici od site vozrasti i vidni li~nosti od site zemji. Idejata e centarot da se izgradi so simboli~no davawe na eden denar od sekoj `itel od zemjinata topka.

Najgolemiot broj izlio`bi {to @ivko Popovski gi organizira se po u~ili{tata {irum Makedonija na koi aktivno u~estvo zemaat i decata, ne samo so svoi sliki, tuku i so recitali i muzi~ki tvorbi. Na vakvi multimedijalni proekti imeto na Popovski ~esto se ~italo i na "Stru{kite ve~eri na poezijata" kade na negovite sliki se nadovrzuvale stihovite od najpoznatite makedonski poeti i na laureatite na ovaa manifestacija. @ivko A. Popovski ima raboteno na izrabotka na 14 po{tenski marki na koi se naslikani cve}iwa od Makedonija koi imaat filatelisti~ka vrednost. Negovite sliki se nao|aat na naslovnite strani na spisanija, u~ebnici, karti~ki, kalendar, knigi i sl. Za istaknuvawe se negovite pet zbornici i knigata "Cve}e na mirot" vo koja{to e zastapena poezija od "Stru{kite ve~eri na poezijata" vo kombinacija so cve}iwata na @ivko A. Popovski. Za nego se pi{uvani esei od vidni makedonski li~nosti i mu se oddadeni priznanija od dr`avnici, muzi~ari, slikari, akteri, nobelovci... @ivko A. Popovski e ~len na Dru{tvoto za nauka i umetnost vo Struga, potoa na Crveniot krst na Makedonija i ~len na makedonsko - japonsko, makedonsko - amerikansko, makedonsko - germansko i makedonsko - kinesko prijatelstvo, ~len na Amerikanski biografski instuitut itn.


Od pismoto na porane{niot pretsedatel na Makedonija Kiro Gligorov.

Po~ituvane gospodine Popovski,

Cve}iwata i nivnata poraka gi ispolnuvaat i mu davaat beleg na Va{iot `ivot. Vo izminatiot period, pred s# kako ~ovek i vqubenik vo koloritnosta i ubvavinata na cvetovite i cvetnite gradini kako {to Vie gi sozdavate, so neizmerna qubov i entuzijazam, se raduvav i gi poddr`uvav va{ite akcii vo misija na mirot.

Patuvaa i cve}iwata na mirot od Makedonija, stasaa nesekade vo svetot, nosej}i ja univerzalnata poraka. Mi pri~inuva{e zadovolstvo, {to cvetovite od toj va{ buket, bea Va{ dar za mene, koj posebno go cenam. Iska`uvaj}i Vi blagodarnost za Va{ata blagorodna misija koja ja vr{ite pod moto "Cve}e na mirot" vo vremeto dodeka bev Pretsedatel na Republika Makedonija, Vi posakuvam novi dostreli na poleto na umetnosta, vo `ivotot i vo humanosta koja ne priznava granici.

Neka vo Va{iot `ivot i vo idnina na ovaa zemja sekoga{ cvetaat najubabi cve}iwa za da im se raduvaat sega{nite i idnite generacii gra|ani na Makedonija i svetot.

Skopje, 19. 11. 1999 godina.