Ministerstvo za `ivotna sredina

MAKEDONIJA NE E ZAGADENA

Pi{uva: Koce STOJMENOV

  • Republi~kiot ispektorat za `ivotna sredina, kako predizvikuva~, odnosno zagaduva~ na rekite Lepenec i Vardar go poso~uva AD "Ading" od Skopje. Protiv istiot praven subjekt, kako i protiv odgovornite lica, }e bidat prezemeni soodvetni zakonski merki i dejstvija so cel nivno kaznuvawe i spre~uvawe na vakvi i sli~ni pojavi na degradacija na `ivotnata sredina.
  • Vo Makedonija i na Blace nema opasnost od azbest
  • Spored informaciite so koi raspolaga Ministerstvoto za `ivotna sredina, isfrleniot osiroma{en uranium frlen vrz celi vo Jugoslavija ne pretstavuva nikakva opasnost za Republika Makedonija

Ministerstvoto za zdrava `ivotna sredina, spored nejzinoto izvestuvawe, prezelo soodvetni merki za za{tita i spasuvawe na ribniot fond i `ivotnite vo razru{eniot kompleks od divogradbi vo seloto Zloku}ani. Vo taa akcija bile spaseni ~etiri toni riba. Na devetti mart, so specijalno vozilo, do ve{ta~kata akumulacija "Ratevsko Ezero" - Berovo se prefrleni 1.500 kg. razni vidovi, kaliforniska, poto~na i zlatna pastrmka. Vo prisustvo na ~lenovi na SRD "Jablanica" od Berovo i pretstavnici na MVR-UVR Berovo, ribata e istovarena na vlevot na Klepalska Reka vo akumulacijata.

Na devetti mart 1.000-1.500 kilogrami kaliforniska pastramka e prenesena do Samokov i e pu{tena vo vlivot na trite reki (Bene~ka, Koa~ka i Raste{ka).

Na 16 mart, Republi~kiot inspektorat za `ivotna sredina vo koordinacija so Zavodot za `ivotna sredina, so prethodno praznewe na ezeroto bea sobrani okolu 500 kg. najraznovidna riba. Ribata be{e odnesena vo rekata Klepalska, na vlivot vo akumulacijata Ratevsko Ezero.

Ministerstvoto za `ivotna sredina, na 17 mart izvr{i prevoz na okolu 700 kg. najrazli~na riba do akumulacijata kaj seloto Paqurci, vo neposredna blizina.

Od seloto Zloku}ani vo Zoolo{kata gradina vo Skopje, na vremen prestoj s# do kone~nata odluka na sopstvenikot se isprateni tri pauni, tri {atori i ~etiri {atki.

Vo vrska so incidentot zagaduvawe na rekite Lepenec i Vardar, Republi~kiot inspektorat za `ivotna sredina, na 10 mart zede reprezentativni primeroci otpadna voda od soodvetni mesta od kolektorskiot ispust i od vodata na spomnatite reki. Podocna e izvr{ena proverka na odvodite na JSP "Gradski soobra}aj" - gara`a \or~e Petrov, AD "Alkaloid" - Fabrika Lamofa, AD "Kolektiv" i AD "Ading" pri {to e utvrdeno deka tehnolo{kite otpadni vodi od AD "Alkaloid", AD "Kolektiv" i AD "Ading" se ispu{taat vo navedeniot kolektorski sistem za priem i odveduvawe na otpadni vodi od ova podra~je, a potoa niz nego, se ispu{taat direktno vo rekite Lepenec i Vardar.

Pri ispituvaweto na zemenite primeroci e konstatirano permanentno prisustvo na aromati~ni soedinenija, odnosno toluol, nafteni derivati i sintetski masla za podma~kuvawe t. e. masti i masla. Republi~kiot ispektorat za `ivotna sredina, kako predizvikuva~, odnosno storitel na navedeniot incident go poso~uva AD "Ading" od Skopje. Protiv istiot praven subjekt, kako i protiv odgovornite lica, }e bidat prezemeni soodvetni zakonski merki i dejstvija so cel nivno kaznuvawe i spre~uvawe na vakvi i sli~ni pojavi na degradacija na `ivotnata sredina.

Na Blace poradi pogolemata frekfencija na vozila i poradi upotrebata na ko~nite uredi se sozdavat azbestni ~estici, i istata ne e nad dozvolenata ramka. Spored ispituvawata {to se izvr{eni vo fabrikata "Usje" vo azbestno-betonskiot pogon, koncentracijata na azbest e za 3-4 pati pomala od dozvolenata. Isto taka "Usje" planira azbestno-betonskiot pogon da go zatvori vo juni godinava, bez da se navede poradi koi pri~ini se pristapuva kon ova, dali od finansiski ili zdravstveni pri~ini.

Osiroma{eniot uranium {to go isfrli NATO vrz celi vo Jugoslavija povle~e niza diskusii vo svetskite i doma{nite institucii i javnosta. Spored informaciite so koi raspolaga Ministerstvoto za `ivotna sredina, toa ne pretstavuva nikakva opasnost za Republika Makedonija.