Kratovo

POTREBA OD STIMULATIVNI MERKI ZA RA^NITE KILIMI

Pred nepolni tri godini, so sozdadenite povolni uslovi, povtorno be{e aktivirano raboteweto na najstaroto kratovsko pretprijatie Kilimarnicata za ra~no izraboteni persiski kilimi i ra~ni izrabotki "Vera Pazavanska", vo novite uslovi poznata kako Pretprijatie od op{testvena sopstvenost "Siltin". Aktivirano e so 174 kvalifikuvani rabotni~ki za proizvodstvo na persiski kilimi, tradicija dolga pove}e decenii vo Kratovska op{tina i zasega plasmanot, spored informacijata na direktorot na ova op{testveno pretprijatie Atanas Mladenovski, so repromaterijali snabdeni se za cela godina, no plasmanot na gotovite kilimi odi te{ko poradi ograni~enosta na pazarite.

Inaku, vrabotnite vo "Siltin" mese~no proizveduvaat okolu 300 metri kvadatni ra~no izraboteni persiski kilimi so razni dezeni i boi so visok kvalitet, a dokolku se podobri plasmanot, vrabotenite kilimarki }e mo`at da si obezbeduvaat i redovno plata, {to sega ne e slu~aj. Zasega, proizvodstvoto se plasira glavno na doma{niot pazar, no toj e ograni~en poradi niskata kupovna mo} na gra|anite. Poradi toa vrabotenite vo ovaa kratovska kilimarnica so dogogodi{no rabotewe ~inat napori za plasman na proizvedenite kilimi vo drugi zemji, a o~ekuvaat i postimulativni merki na Vladata za izvozot na ra~no izrabotenite persiski kilimi.


LEGENDARNIOT RADIN MOST - PRED SANACIJA

Vo aktuelniot mig, pred nadle`nite institucii i lokalnata samouprava vo Kratovo e sanacijata na legendarniot Radin most, a spored glavniot proekt i izrabotenata tehni~ka dokumentacija sanacijata }e iznesuva 390.000 germanski marki, so koja se opfateni site potrebni sanacioni aktivnosti. Del od potrebnite finansiski sredstva se obezbedeni, no se o~ekuva da se priberat i drugi sredstva od organite i instituciite na Republikata i op{tinata za da se otpo~ne so rabotite, koi se dadeni vo nadle`nost na Javnoto pretprijatie za ureduvawe na grade`noto zemji{te i odr`uvawe na komunalnata infrastruktura "Kratovo". Pretstavnicite od lokalnata samouprava, poradi nedostig na sredstva pravat napori niv da gi obezbedat od Ministerstvoto za kultura, Zavodot za za{tita na spomenicite na kulturata, Ministerstvoto za soobra}aj i vrski, Republi~kiot fond za vnatre{ni i regionalni pati{ta, Javnoto pretprijatie "Makedonski {umi", Vladata na Republika Makedonija.

Sanacijata na Radiniot most, kako zna~aen spomenik na kulturata izgraden od XIX vek, i kako komunalen objekt e edinstvena komunikaciska vrska so 9 sela vo planinskiot reon i okolu 100 semejni ku}i od gradot. Ovoj investicionen zafat za Kratovska op{tina e zna~aen, posebno ako se znae istoriskoto, kulturnoto, komunalnoto i ekonomskoto zna~ewe na Radiniot most, so decenii nanazad. Mostot e simbol na istoriskoto minato na Kratovo kako eden od najstarite gradovi na Balkanot, koj datira od 1324 godina i pretstavuva spomenik na kulturata od prva kategorija, za{titen so zakon.So ova u{te pove}e se nametnuva potrebata od negova sanacija, bidej}i zasega napuknati se dvata nose~ki stolba na mostot i pretstavuvaat vistinska opasnost i za minuva~ite i za odvivaweto na soobra}ajot.

I u{te edna{ da potencirame deka Radiniot most, kako simbol na gradot e edinstveniot unikaten objekt od vakov vid, izgraden na Balkanot, nagrizan od zabot na vremeto i sekojdnevnata opteretenost od vozila, niz deceniite {to izminaa, sega poradi naru{enata stabilnost bara itna intervencija za negovata sanacija.

Pi{uva: Lidija ARSOVSKA