Na CD - "Srednovekovni slovenski rakopisi"

KULTURNOTO NASLEDSTVO NA MAKEDONIJA

Pi{uva: Jasminka MARKOVSKA

Kon krajot na 1994 godina, vo ramkite na Nacionalnata biblioteka na Republika Makedonija od strana na edna mala entuzijasti~ka grupa na na{i nau~noistra`uva~ki rabotnici od razni profili se napravija obidi za primena na digitalizacija na sliki za za{tita, prezentacija i liberizacija na pristapot kon del od kulturnoto nasledstvo na dr`avata. Vo 1995-ta, kako rezultat na istra`uvawata na rabotnata grupa, prezentiran e i otpe~aten trudot "Bazi na podatoci na srednovekovni slovenski rakopisi vo Makedonija" na Prvata me|unarodna konferencija za kompjutersko procesirawe na srednovekovni slovenski rakopisi, odr`ana vo Blagoevgrad, Bugarija. Vo 1999 godina, e definirana proektna zada~a - izdavawe na prv del od srednovekovnite slovenski rakopisi vo Makedonija na CD. So finansiska poddr{ka od Ministerstvoto za kultura, ovaa zada~a e realizirana kon krajot na 1999 godina.

UNESKO, vo 1992 godina otpo~na so proektot Memory of the Word. Celite na ovoj proekt pokrivaat pove}e aspekti: za{tita na dokumentaristi~koto nasledstvo, zgolemuvawe na mo`nostite za pristap do nego i liberizacija na pristapot. Poznatite metodi, konzervacija i restavracija za za{tita na dokumentaristi~kite materijali se vo princip hemiski metodi. No, pristapot do dokumentarnoto nasledstvo e i skap i ograni~en. Eden od najnovite metodi za za{tita, pristap i liberizacija na svetskoto dokumentaristi~ko nasledstvo, kako del od sevkupnoto kulturno - istorisko nasledstvo e metodot na digitalizacija. Vo toj kontekst i se pristapi kon izrabotuvaweto na CD-to "Srednovekovni slovenski rakopisi".

Makedonija izobiluva so bogato kni`evno i drugo kulturno nasledstvo. Na ovie prostori so vekovi se uni{tuvani i iznesuvani golem broj dokumenti od neprocenlivi kulturni vrednosti. Za ona {to e ostanato i za ona {to vo idnina }e bide otkrieno potrebno e da se ima pogolema odgovornost i da se vodi pogolema gri`a so {to }e se vklopime vo evropskite i svetski tekovi.