Patronen praznik na DSU" Arseni Jovkov"

35 GODINI PODEM, POTVRDUVAWE I OPSTOJUVAWE VO VREMETO

Pi{uva : @aklina MITEVSKA

  • Manifestacijata ja otvori gradona~alnikot na grad Skopje, Risto Penov, koj zasadi drvca pred platoto na Domot na grade`nicite
  • Vo ova razigrano defile zedoa u~estvo deca od predu~ili{na vozrast, kako i deca od nekolku osnovni u~ili{ta

Minatata nedela, se odr`a manifestacijata "Denovi naproletta - denovi naekologijata". Na ovoj desetti po red hepening koj be{e vo oganizacija na Domot na kulturata "Ko~o Racin", a vo sorabotka so Ministerstvoto za `ivotna sredina, prodefiliraa golem broj deca nosej}i paroli i crte`i.

Manifestacijata ja otvori gradona~alnikot na grad Skopje, Risto Penov, koj zasadi drvca pred platoto na Domot na grade`nicite.

Defileto po~na pred Muzejot na grad Skopje, a potoa decata se upatija kon plo{tadot "Makedonija". Vo ova razigrano defile zedoa u~estvo deca od predu~ili{na vozrast, kako i deca od nekolku osnovni u~ili{ta. Na defileto bea i decata od Zavodot za rehabilitacija na deca so o{teten vid "Dimitar Vlahov" i Domot za deca bez roditeli "11 Oktomvri". Tie bea predvodeni od kowanicata od klubot "Ilinden" i od Gradskiot duva~ki orkestar.

Poradi lo{oto vreme de~iwata, koi za moment go razveselija Gradskiot plo{tad, se upatija kon disko - klubot "Koloseum" kade {to gi realiziraa aktivnostite {to treba{e da se odvivaat pod otvoreno nebo - izrabotuvawe na kola`i, slikawe i sli~no. Po zavr{uvaweto na nivnata izrabotka, likovnite tvorbi bea prezentirani na izlo`ba.

Javnoto pretprijatie "Parkovi i zelenilo" i ovaa prolet se vklu~i vo manifestacijata "Denovi na proletta - denovi na ekologijata. Na nekolku lokacii niz gradot }e bidat postaveni novi drvoredi i parkovi, a }e bidat obnoveni onie {to se o{teteni i zapu{teni.


 "MLADITE ZA ZDRAVA @IVOTNA SREDINA"

So zasaduvawe na mladi sadnici vo dvorot na u~ili{teto "Aco [opov" ozna~en e po~etokot na akcijata "Mladite za zdrava `ivotna sredina". Svoj pridones kon ovaa akcija dadoa zamenik-ministerot za `ivotna sredina Marjan Dodovski, ministerot za zemjodelstvo Marjan \or~ev, potsekretarot za obrazovanie \or|i Ilievski i gradona~alnikot na op{tina ^air, Ace Ilievski, koi posadija po edno drvce.

Akcijata koja{to zapo~na na 21 mart, }e trae do krajot na ovaa godina.

Nejziniot po~etok be{e ozna~en so zasaduvawe na sadnici, kako i so raspi{uvawe na konkurs za literaturni i likovni tvorbi.