SREDBI

Visokiot komesar za begalci na Obedinetite nacii, Sadako Ogata, koja denovive prestojuva vo poseta na Republika Makedonija, koja be{e primena od pretedatelot na Republika Makedonija, Boris Trajkovski i od pretsedatelot na Vladata na Republika Makedonija, Qub~o Georgievski. Isto taka, Ogata ostvari sredba i so ministerot za nadvore{ni raboti, Aleksandar Dimitrov.

RADARI I OPREMA ZA ARM

Na radarskata pozicija "Drenov dol", se izvr{i primopredavawe na francuskite radari za nabquduvawe na vozdu{niot prostor, po zavr{enata obuka na na{ite stare{ini za nejzino rakuvawe i odr`uvawe.

Potpi{uvaweto na dokumentite za primopredavawe na radarite i opremata }e go izvr{at voeniot ata{e na Republika Francija vo Republika Makedonija, potpolkovnik Gulka i zamenik-komandantot na Voenoto vozduhoplovstvo i protivozdu{na odbrana vo Armijata na Republika Makedonija, polkovnik Zvonko Stojanovski.

OTVORENA BALKANSKA MELT-RABOTILNICA

Ministerot za odbrana na Republika Makedonija Nikola Kqusev na 27 ovoj mesec na Voenata akademija vo Skopje, ja otvori prvata balkanska MELT-rabotilnicata za profesori po angliski jazik koi predavaat vo voeni institucii, {to }e se odr`uva do 31 ovoj mesec.

MELT-rabotilnicata e vo organizacija na Britanskiot sovet, Ministerstvoto za odbrana na Republika Makedonija i Voenata akademija, a u~estvuvaat pretstavnici od Bugarija, Albanija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Estonija, Ungarija i Makedonija. Vo rabotata na konferencijata so svoi eksperti }e u~estvuva i Univezitetot od Lids, Velika Britanija.

U^ESTVO NA KONFERENCIJA NA CEI

Delegacija na Sobranieto na Republika Makedonija, predvodena od potpretsedatelot Ilijaz Halimi u~estvuva{e na Konferencijata na zemjite-~lenki na CEI, {to od 24 do 26 ovoj mesec se odr`a vo Var{ava i Gdawsk, Republika Polska.

Vo raspravata na Konferencijata be{e uka`ano na potrebata od zasilena aktivnost protiv korupcijata, osobeno na zemjite vo tranzicija, kako i za dinamizirawe na aktivnostite povrzani so Paktot za stabilnost na Jugoisto~na Evropa.

PROLETNA DERATIZACIJA

Gradona~lnikot na Skopje, Risto Penov, na brifingot od 27 mart, informira{e za aktivnostite {to }e bidat prezemeni vo naredniot period.

Za sledniot mesec e najavena proletnata deratizacija na gradskata infrastruktura, dodeka vo septemvri }e bide izvr{ena esenskata. Potrebnite materijali }e gi obezbedi pretstavni{tvoto na "Pliva", dodeka nadzorot i rabotite }e gi izvr{uvaat ekipite na Gradskiot zavod za zdravstvena za{tita.

GODI[NO SOBRANIE NA MANU

Vo Makedonskata akademija na naukite i umetnostite (MANU), se odr`a 39-godi{no Sobranie, na koe be{e usvoen Izve{tajot za rabotata vo minatata godina i Programata za rabota za 2000 godina.

Vo prisustvo na pretsedatelot na Republika Makedonija, Boris Trajkovski, mnozinstvoto ~lenovi na Akademijata, rektorite na Skopskiot i Bitolskiot univerzitet, evropskiot mitropolit Gorazd i zamenik-ministerot za kultura Blagoja ^orevski, ekspoze dade i pretsedatelot na MANU, akademik Georgi Efremov.

Efremov ja rezimira{e minatogodi{nata rabota na MANU, koja opfa}a {eeset individualni proekti, pet nau~ni i sve~eni sobiri, pet likovni izlo`bi, otvorawe na Galerijata na portreti na makedonskite velikani, a od sredstvata na Fondot "Trifun Kostovski" bea objaveni kapitalnite dela - vtoriot i tretiot tom od "Dijalektite na makedonskiot jazik" i "Geografskata terminologija vo dijalektite na makedonskiot jazik" od akademik Bo`idar Vidoeski.

IZVE[TAJ ZA RABOTATA NA DBK

Komisijata za nadzor nad rabotata na Direkcijata za bezbednost i kontrarazuznavawe (DBK) i na Agencijata za razuznavawe, na sednicata odr`ana na 27 mart go razgleda Izve{ajot za rabotata na DBK vo izminatata godina.

Kako {to izjavi pretsedatelot na Komisijata, Qup~o Popovski, ocenka za izve{tajot e deka glavno go prika`uva ona {to Direkcijata vo minatata godina go rabotela, me|utoa dodade toj "so odredeni zabele{ki deka vo nego trebalo da bidat vklu~eni i nekoi drugi elementi, za da mo`e pove}e da odgovara na stvarnosta za ona {to se slu~uvalo".

ZAPRENA STE^AJNATA POSTAPKA NA "PORCELANKA"

Ste~ajniot sovet pri Osnovniot sud vo Veles donese re{enie za privremeno zapirawe na ste~ajnata postapka na "Porcelanka" od Veles i za zapo~nuvawe prodol`ena finansiska i sopstveni~ka transformacija na firmata.

Vakvoto re{enie e doneseno po predlog na doveritelite, avstriskite firmi od Viena, "Kometal" i "Ekskluziv". Vo natamo{nata postapka tie }e bidat i nositeli na programata za transformacija. Po donesuvaweto na ovaa programa, site 1860 rabotnici }e ostanat na rabota.

Imenuvan e i Upraven odbor od pet ~lena, na koj mu e dovereno organizirawe i zastapuvawe na firmata, a po predlog na doveritelite, Sudot vo Veles za vr{itel na dol`nosta direktor go nazna~i Todor Piti}ov.

MPO SE OGRADUVA OD MLADENOVI

"Makedonskata patriotska organizacija (MPO) denes e pove}e od koga bilo porano opredelena da prodol`i da raboti za slobodna, nezavisna i demokratska Makedonija i nie nikoga{ ne sme rabotele za podelba na Makedonija", se veli vo soop{tenie na Centralniot komitet na MPO od SAD i Kanada, vo koe se demantiraat site soop{tenija od Georgi i Pando Mladenovi od Toronto, Kanada, koi od imeto na ovaa organizacija bea objaveni vo nekoi od mediumite vo Makedonija i Bugarija.

Kako {to se naglasuva vo soop{tenieto na MPO, koe go prenesuva MIA, "Georgi i Pando Mladenovi ne se ~lenovi na Organizacijata i nivnite stavovi treba da se smetaat isklu~ivo za li~ni".

Vo soop{tenieto se dodava deka MPO e edinstvenata organizacija vo dijasporata, koja gri`livo i postojano raboti za razvivawe na me|unarodniot interes, kako i za vnatre{nata stabilnost na Republika Makedonija od nejzinoto osamostojuvawe.

TRILATERALNA SREDBA

Ministrite za finansii na Makedonija, Albanija i Bugarija, Aleksandar Dimitrov, Anastas An|eli i Muravej Radev, denovive vo Tirana potpi{aa zaedni~ka deklaracija, so koja gi poddr`aa osnovnite principi na Paktot za stabilnost i ja naglasija anga`iranosta na trite zemji za zaemna poddr{ka na proektite na pretstojnata donatorska konferencija vo Brisel, javi specijalniot izvestuva~ na MIA.

Na sredbata se pridru`i i hrvatskiot ambasador vo Tirana Josip Juras, koj dokumentot go potpi{a vo ime na ministerot za finansii na Hrvatska Mato Crkvenac, a vo rabotata na Konferencijata neformalno u~estvuva{e i diplomatskiot pretstavnik na Romanija vo Tirana.

MVR ZAPLENI 12 KILOGRAMI HEROIN

Ministerstvoto za vnatre{ni raboti na Republika Makedonija ovie denovi prekina me|unaroden transport na opojna droga - heroin od Republika Turcija, nameneta za narko-pazarot vo na{ata zemja.

Kako {to soop{ti MVR, po intenzivna i pove}emese~na rabota na kriminalisti~kata policija vo sorabotka so Direkcijata za bezbednost i kontrarazuznavawe, vo Gostivar, pri pretres, kaj liceto Emi{i Xaid se pronajdeni i odzemeni 12 kilogrami visokokvaliteten heroin, eden od naj~istite {to e zaplenet dosega vo Republika Makedonija, a za koi postojat soznanija deka e proizveden vo posovremena laboratorija vo dr`ava od Bliskiot Istok.

Poradi osnovano somnenie deka storile krivi~no delo "nedozvoleno proizvodstvo i pu{tawe vo promet na opojni drogi, psihotropni sustanci i prekurzori", Ministerstvoto za vnatre{ni raboti na Republika Makedonija }e podnese krivi~na prijava sprema Azizi ]ani od Gostivar, makedonski dr`avjanin za koj postojat soznanija deka e organizator na transportot i za koj e raspi{ana me|unarodna poternica, kako i za Emi{i Xaid, isto taka od Gostivar, kaj kogo e pronajden heroinot.

"LOZAR" OD BITOLA PRED PRIVATIZACIJA

Komisijata na Vladata na Republika Makedonija za privatizacija donese Odluka za privatizacijata na bitolskiot agroindustriski kombinat "Lozar".

Transformacijata na pretprijatieto }e se izvr{i so proda`ba na pretprijatieto na lica, koi go prezemaat upravuvaweto.

Glavninata na Kombinatot iznesuva 5.018.000 germanski marki podeleni na 50.180 akcii so nominalna vrednost od 100 germanski marki po akcija.

Nadle`nite vo "Lozar" izjavuvaat deka intenzivno se raboti na privatizacijata. Osnovan e Odbor za privatizacija i Komisija za pribirawe na ponudite. Tie imaat ovlastuvawa vo proda`bata na akciite pod povlasteni uslovi za vrabotenite, {to e pogodnost spored Zakonot za privatizacija.

NOV PRETSEDATEL NA UMS NA VMRO-DPMNE

Na Sednicata na Centralniot komitet na Unijata na mladi sili na VMRO-DPMNE, so 58 glasovi, za nov pretsedatel e izbran Igor Gievski, dosega{en potpretsedatel na podmladokot.

Izborot na Gievski sleduva po neotpoviklivata ostavka na Filip Petrovski od funkcijata pretsedatel na podmladokot i po poddr{kata dobiena od 32 op{tinski komiteta na Unijata.

Zablagodaruvaj}i se za iska`anata poddr{ka, Gievski istakna oti se nadeva deka so negoviot izbor, kako i so izborot na noviot Izvr{en komitet na podmladokot, uspesite na Partijata i podmladokot }e prodol`at.

ZAVR[I SEMINAROT "ODNOSI SO MEDIUMITE"

Vo Mavrovo zavr{i tridnevniot seminar "Odnosi so mediumite", koj go organizira{e FARE - Programata, vo ramkite na Proektot za reformi vo javnata administracija vo Republika Makedonija.

Seminarot, na koj u~estvuvaa prestavnici na Vladata na Republika Makedonija, odnosno porparoli od ministerstvata za nadvore{ni raboti, za odbrana, za obrazovanie, za lokalna samouprava i za `ivotna sredina, zavr{i so ocenkata deka e postignatata negovata cel: utvrduvawe na ramkite na odnosite na makedonskata Vlada so mediumite.

Na tema "Odnosot me|u mediumite i javnata adminstracija vo demokratskoto op{testvo", na Seminarot zboruvaa me|unarodniot konsultant za komunikacii, Mark Gramberger i novinarot vo Belgiskata nacionalna televizija, Drik Teleman.