ZLOUPOTREBENO GOSTOPRIMSTVO

Blagoj MIHOV, ambasador vo penzija

Poznatiot diplomat Meternih, avstriski misioner za nadvore{ni raboti, na lordot Palmerston vo 1847 godina mu veli ITALIJA E SAMO GEOGRAFSKI POIM. Si ja dozvoluvam ovaa malicioznost kon edna suverena dr`ava, za da ja sporedam so sega{nite gledawa na bugarskite sredstva za informirawe i na bugarskata oficijalna politika na Makedonija i Makedoncite. Imeno, spored sevkupnoto dvoli~no odnesuvawe (demek prvi ja priznavame Makedonija pod ustavnoto ime), na{ata dr`ava pretstavuva samo geografski poim. A s# drugo, istorijata, jazikot, borbite za samostojnost i bugarskiot {ovinizam i fa{izam, se zaborava i javno se konstatira deka Makedonija e vo nivnoto srce.

Vakvoto odnesuvawe na bugarskiot establi{ment kon Republika Makedonija e i odnesuvaweto pri imenuvaweto bugarski ambasador vo Makedonija i negovoto odnesuvawe vo ovaa zemja. Imeno, kolku tie ne ja po~ituvaat na{ata istorija e i faktot {to najdoa za potrebno za ambasador vo Republika Makedonija da go imenuvaat g.Dimitrov, koj ne e diplomat od kariera, no zatoa be{e oficijalen pretstavnik na Bugarija na pogrebot na najgolemiot zlostornik na makedonskiot narod Ivan Mihajlov. Vo pove}e bugarski vesnici be{e objavena slikata od pogrebot, a i vo nekoi vesnici vo Makedonija. Bugarskata Vlada mora{e da vodi smetka za toj fakt i za navredata {to so toa i se nanesuva na na{ata zemja.

Za nevkusnoto, da ne re~eme nediplomatsko odnesuvawe na ambasadorot Dimitrov, poka`uvaat faktite od najblisko minato. Vo intervjuto za vesnikot "Nova Makedonija" si dozvoli vo pove}e navrati da dava ocenki i soveti za toa {to treba i {to e, ili ne e, vo red vo dr`avava. U~en diplomat toa ne mo`e da si go dozvoli. No, najsve` e primerot so komentarot na ambasadorot za mirniot protest pred negovata Ambasada vo vrska so Re{enieto na Ustavniot sud na Bugarija so koe se ukinuva registracijata na OMO "Ilinden" - PIRIN. Toj veli deka pred bugarskata Ambasada se sobrale okolu trista kreaturi koi i samite ne znaat zo{to se revoltirani!? Toj, kako {to i stori - ne ja otvori Ambasadata i ne go primi Memorandumot na demonstrantite, koi ne bea trista, tuku najmalku 3.000. No, da dava takov uli~arski komentar ne e dozvoleno za pretstavnik na dr`ava, na kogo mu e uka`ano iskreno gostoprimstvo. Ekselencijo, za vakvi gafovi, vo zemji vo koi se ~uva dostoinstvoto, obi~no se veli deka ne se po`elni. Se razbira, vo na{ata zemja, vo koja na najvisoko nivo se ocenuva "golemoto prijatelstvo" so sosednata zemja, i znaeme zo{to, ne mo`e da se o~ekuva vakva ocenka za nedostojnoto, a najmalku diplomatsko odnesuvawe na ambasadorot.