Slu`ba za informirawe na Demokratskata Partija

KRIZATA VO MAKEDONIJA NE E VE[TA^KA

Demokratskata partija na Makedonija, kako eden od u~esnicite na mirniot protest pred bugarskata Ambasada vo Skopje, so gnasewe gi otfrla ve}e videnite frazi na liderot na DPA, Arben Xaferi, deka zad ovoj protest stoi poznatiot KOS, so krajna cel, zaladuvawe na odnosite so Bugarija i sozdavawe ve{ta~ka kriza vo Makedonija.

Krizata vo Makedonija ne e ve{ta~ka, tuku, za `al, e realnost so samoto participirawe vo vlasta na partijata na Xaferi koja edinstveno ja interesira nezavisnosta na Kosovo i {pekulativniot biznis so ovaa pokraina, dobivaj}i vo toa celosna poddr{ka od premierot na R. Bugarija, Ivan Kostov.

Antimakedonizmot, negirawe na postoeweto na makedonskiot narod, negovata kultura i istorija, so potpolna eliminacija na makedonskiot etnos vo Republika Bugarija koja kulminira so bri{ewe od politi~kata mapa na edinstvenata makedonska politi~ka partija OMO "Ilinden" - PIRIN, za Arben Xaferi se sitni raboti, identi~no so neregistiraweto na DPA.

Organiziraweto na mirniot protest pred bugarskata Ambasada e samo izrazuvawe celosna poddr{ka na usvoenata Deklaracija na makedonskiot Parlament, samo eden den porano, so koja se bara za{tita na pravata na ~lenovite na OMO "Ilinden" - Pirin, za {to se zadol`uvaat Vladata na RM i sobraniskata Komisija za nadvore{na politika da prezemat natamo{ni diplomatski aktivnosti.

Po logikata na Arben Xaferi, zna~i dedka i negovite pratenici se prodol`ena raka na KOS. Mnogu providno gospodine Xaferi, no i mnogu zagri`uva~ko vo Va{eto otvoreno pribli`uvawe do Ivan Kostov, zanemaruvaj}i gi pritoa ~uvstvata na Makedoncite vo nivnata sopstvena dr`ava, Republika Makedonija!?